DRŽAVNI INSPEKTORAT U AKCIJI

Na obalama u manje od dva mjeseca pronađeno više od 250 nepravilnosti kod održavanja bazena

Oko 200 inspektora diljem Jadrana, ali i u unutrašnjosti, u koordiniranoj je akciji kontrole zakonitosti u radu, sanitarnoj ispravnosti hrane i ispravnosti vode u bazenima. Od početka lipnja provedeno je 500-tinjak različitih nadzora, a u više od pola pronađene su nepravilnosti.

Dvadeset i pet inspektora u akciji diljem Istre. U jednom porečkom resortu kontrolirali su ispravnost vode u bazenima.

Da bi provjerili čime se bazen čisti spuštaju se u podzemne strojarnice, a zatim provjeravaju papire.

Tražili smo im ručna mjerenja što su dužni 1 put dnevno predočiti za svaki bazen koji imaju i analize bazenske vode koji se u sezoni kupanja moraju svakih 15 dana raditi po Zavodu za javno zdravstvo, rekla je za HRT Kristina Vuljanić, sanitarna inspektorica državnog inspektorata RH.

To moraju činiti svi vlasnici objekata koji imaju bazene za više od 20 osoba. U ovom je slučaju sve u redu.

Puno vremena provodimo u dječijem bazenu. Ne bi bilo ugodno da voda nije čista, rekao je Suad, gost iz Danske.

No, u 15 posto uzorkovanih bazena voda nije bila ispravna. S druge strane pada broj neprijavljenih radnika. Od 100 neprijavljeno ih je 10.

To se sve svede na to da ne prijave na mirovinsko s prvim radnim danom djelatnik ili ako su to djelatnici trećih zemalaja onda nemaju boravišnu dozvolu ili dozvolu za rad, rekao je Andrija Mikulić, glavni državni inspektor.

Inspekcija najviše posla ima s bespravnom gradnjom. Samo je na području Savudrije izdano 120 rješenja o uklanjanju ilegalnih objekata. Svi su na 250 metara od mora i van građevinskih zona, te će se morati ukloniti. 

U Istri je od 1100 riješenja o rušenju, uklonjeno 300 objekata.

Ni jednu pojavu ne možete svesti na nulu, ali je možete smanjiti. Ovo su poruke kada uklanjamo objekte da ljudi sami shvate da ne mogu biti nelegalni. Moram reć da su to mahom strani državljani koji to rade, rekao je inspketor Mikulić.

Stoga je i procedura kompliciranija i sve duže traje. Kontrola se inspektora nastavlja.

POSLJEDNJE DODANO: