UŽASAN SLUČAJ

Na Duilovu su još 43 psa: ”Cijela lokacija je nesigurna i nema lakih rješenja”

Split je prije tri mjeseca šokiralo saznanje o ‘mučionici životinja’ na Duilovu gdje je ugledni splitskih psihijatar uzgajao pse koje je koristio za borbe i križao s ostalim opasnim pasminama.

U tom trenu pronađeno je 67 pasa različitih pasmina o kojima se sada brinu nadležne institucije.

Iz kaštelanskog No Kill azila Animalis Centrum, oglasio se Zvonimir Filipović koji je ispričao svoju stranu priče i u kakvom su stanju psi koji su ostali na Duilovu.

-Sve životinje su čipirane, s putovnicama, cijepljene i testirane na bolesti. Dvije jedine u ovom periodu liječene su od viroza koje su karakteristične za skloništa, a sada su se oporavile.

Filipović je kazao kako je bilo sedam nekirurških obrada na lokaciji koje su se odnosile na griženje i ozlijeđiivanje, a neke se životinje izmiještalo jer je bilo stakla, paleta, brokava. Cijela lokacija je nesigurna i nije moguće pronaći laka rješenja dok životinje još tamo borave.

-Životinje su bile u strahu, traumatizirane. Mi sad s njima pokušavamo ostvariti povezanost, sigurnost i promjenu koliko je moguće u trenutnim uvjetima te će ih se tek nakon toga moći socijalizirati. Svi akteri u Hrvatskoj sudjeluju u ovome, a bitno je da se problem što prije riješi.

Istaknuo je kako o životinjama brinu na adekvatan način te kako su samo trenutno angažirani od strane Grada Splita da rade na ovom slučaju.

-Puno je onih koji su odbili doći iako imaju suradnju s gradom. Ovdje se nitko drugi nije javio tko to može raditi osim nas.

Na lokaciji su još 43 psa dok ih je 6 u skloništu. Ostali dio pasa izmješten je u skloništa u Zagrebu, Dubrovniku, Rijeci i Zadru.

-Nismo mogli uzeti više pasa u sklonište radi kapaciteta. Nismo ih toliko oglašavali za udomljavanje jer smo ih htjeli upoznati, socijalizirati jer se radi o opasnim pasminama koji su živjeli u ekstremnim uvjetima. Riješenje se nazire, – zaključio je Filipović.

POSLJEDNJE DODANO: