TRADICIJA U DALMACIJI

Na dobro vam došla Badnja večer

Hvaljen Isus, na dobro vam došla Badnja večer – rečenica je koja je odjeknula mnogim domovima večeras, označavajući početak tradicionalnog običaja paljenja badnjaka. Dok su neki možda zaboravili ovaj običaj, većina obitelji njeguje ovu lijepu tradiciju.

Na Badnju večer, obitelji diljem regije obilježavaju blagdan paljenjem četiri badnjaka, odnosno četiri panja hrasta – dva tanja i dva deblja. Badnjake u kuću unose dvojica ili trojica muškaraca, ovisno o težini, pozdravljajući domaćina i obitelj s riječima “Hvaljen Isus, na dobro vam došla Badnja večer”. Domaćin, najstariji muškarac u obitelji, odgovara: “I s vama zajedno”.

Nakon toga, domaćin uzima pšenicu te je prosipa po kući gdje je pod prekrivena slamom, izgovarajući pritom: “Koliko zrna, toliko šinika, Bog vam da sreću, Bog vam da plodnu godinu”.

Kada se badnjaci zapale, obitelj zajedno izgovara molitvu, prisjećajući se onih koji više nisu s njima. Slijedi nazdravljanje vinom, a potom se kreću prema crkvi na Polnoćku, gdje će se susresti s rodbinom i prijateljima kako bi zajedno proslavili rođenje Isusa Krista.

Badnja večer donosi poruku mira i ljubavi, a tradicija okupljanja obitelji i zajedničke molitve nastavlja se kao snažan simbol vjere i zajedništva tijekom blagdana.

POSLJEDNJE DODANO: