20. STOLJEĆE

Na današnji dan završila je jedna od najvećih bitki u Hrvatskoj povijesti; najveću ulogu odigrali Dalmatinci

Na današnji dan 16. lipnja 1943. završila je bitka na Sutjesci poznata kao i Peta neprijateljska ofenziva u kojoj su Sile osovine pokušale uništiti jugoslavenske partizanske jedinice na području rijeke Sutjeske.

Iako je, prema dijelu povjesničara, odbijanje te ofenzive bila prekretnica za tijek Drugog svjetskog rata na području bivše Jugoslavije, drugi ustraju u tvrdnji kako se radi o povijesnom mitu i porazu partizana. Bez obzira na sve, ostaje činjenica da su u jednoj od najkrvavijih bitaka na ovom području najveću ulogu odigrali hrvatski partizani s područja Dalmacije.

Sam proboj Sutjeske trajao je dva dana – 15. i 16. lipnja 1943. godine. Operacije Schwarz i Fall Weiss imale su isti cilj: slomiti partizane i zarobiti vođu Josipa Broza Tita, Nijemcima tada poznatijeg pod imenom ‘Walter’

Nakon mjesec dana borbe poginulo je sedam i pol tisuća ljudi. Najviše poginulih partizana i ljudi koji su bili s njima bilo je upravo s područja Dalmacije, njih čak tri tisuće, a zabilježeno je kako je najveće gubitke pretrpjela upravo Druga dalmatinska brigada, u kojoj je poginulo 800 partizana. Najviše Dalmatinaca koji su sudjelovali u bitki bilo je iz Šibenika, 1 316. Poginulo ih je 787.

Preživjeli su kazali kako im je Tito nakon operacije Schwarz kazao: “Sinovi Dalmacije tu su se pokazali kao dostojni potomci vaših slavnih predaka, slobodarski sinovi plavog Jadrana.”

Davne 1973. godine snimljen je film povodom trideset godina od bitke na Sutjesci i jedan je od najskupljih filmova u povijesti kinematografije SFRJ.

POSLJEDNJE DODANO: