GORAN KOTUR

“Na Dan antifašističke borbe ne smijemo zaboraviti ni da se u Splitu formirao Prvi udarni odred još na blagdan sv. Duje 1941. godine”

U svojoj Facebook objavi, potpredsjednik splitskog SDP-a, Goran Kotur, čestitao je Dan antifašističke borbe, podsjećajući na formiranje Prvog sisačkog partizanskog odreda 22. lipnja 1941. godine, kao i na formiranje Prvog udarnog odreda u Splitu na blagdan sv. Duje 1941. godine na Marjanu.

– Na današnji dan s ponosom se sjećamo hrvatskih partizana i herojske antifašističke borbe. Čestitajući Dan antifašističke borbe u sjećanje na formiranje Prvog sisačkog partizanskog odreda na današnji dan 1941. godine ne smijemo zaboraviti ni da se u Splitu formirao Prvi udarni odred još na blagdan sv. Duje 1941. godine na Marjanu.

Za Hrvatsku je antifašizam neizbrisiva povijesna činjenica i temeljna civilizacijska vrijednost ali i “štit” hrvatskog teritorijalnog integriteta od predatora u susjedstvu, od Mađarske, preko Italije do Srbije. Pokušaji delegitimizacije antifašističke borbe potiču zahtjeve za zauzimanjem hrvatskih teritorija “otetih od strane komunističkih zločinaca”. To predstavlja ozbiljnu prijetnju za hrvatske nacionalne interese. Potpuno je pogrešno i zlonamjerno izjednačavati crvenu petokraku zvijezdu kao simbol antifašističke borbe koju su nosili partizani i Prvog sisačkog i Prvog splitskog partizanskog odreda s petokrakom koju su zloupotrebljavali agresori iz bivše JNA 1991. godine Domovinskom ratu.

Hrvatski partizani su, naime, oslobađali i vraćali Hrvatskoj otete teritorije. Osim toga, da Njemačka 1945. godine nije poražena, hrvatski narod bi prema nacističkim planovima, prošao poput ostalih Slavena. Uz to, zahvaljujući hrabrosti hrvatskih partizana, spriječeno je stvaranje kvazidemokratske “velike Srbije”, što bi dovelo u pitanje postojanje hrvatskog naroda. Međutim, antifašizam nije i ne smije biti samo nešto što je iza nas. To je aktivna borba za očuvanje civilizacijskih vrijednosti i hrvatskih granica. – stoji u objavi.

POSLJEDNJE DODANO: