Article

//www.dalmacijanews.hr/files/627e21e8ecdbd1bba28b4765/80

Tribina o civilnom društvu u Splitu: "Bili smo dovoljno ljuti da se udružimo u konzorcij"

Postajemo sve više administrativni djelatnici, a sve manje se zapravo bavimo svojom misijom - radom na društvenoj promjeni, podršci ranjivim skupinama, zagovaranju za prava manjina, zaštiti okoliša, moglo se čuti od korisnika Europskog socijalnog fonda

Tribina “Civilno društvo od aktivista do administratora” bila je prilika da se u Splitu progovori o projektnom financiranju ali i sve većem administrativnom opterećenju s kojima s suočavaju organizacije civilnog društva u svakodnevnom radu.

- Postajemo sve više administrativni djelatnici, a sve manje se zapravo bavimo svojom misijom - radom na društvenoj promjeni, podršci ranjivim skupinama, zagovaranju za prava manjina, zaštiti okoliša…- prve su reakcije na sve zahtjevnije izvještavanje s kojima se korisnici Europskog socijalnog fonda susreću složili su se sudionici Tribine: Blaženka Sečkar (Gong), Mirjana Kučer (Udruga Domine), Ivana Krstulović Baković (Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce) i Kornel Šeper (Udruženje za razvoj kulture “URK”/ Klub Močvara).

Mogli smo čuti razna iskustva udruga koje postoje više od 20 godina. Na prvi pogled vrlo različita skupina aktivista koju veže mnoštvo zajedničkih problema. Osim tužbe koju je "Sunce" pokrenulo radi netransparentnosti u natječaju koji se bavi antikorupcijom i transparentnosti politika na lokalnoj razini preko iskustva "URK- a" o poteškoćama u provedbi natječaja namijenjenog društvenim poduzetnicima, predstavljena je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) kao neovisno tijelo Europske unije odgovorno za istrage, kazneni progon i podizanje optužnica za kaznena djela kojima se šteti financijskim interesima EU-a …

Sagorijevanje djelatnika ili pak poslovanje koje dovodi do ruba egzistencije sa svakim novim uvjetno prihvaćenim Zahtjevom za nadoknadom sredstava ili nekoliko rundi nadopuna poznatih pod frazom "Pojasnite molim!" bila je motiv za kreiranje popratne izložbe uz tribinu pod nazivom "Greatest *hits projektnog izvještavanja".

- Na humorističan smo način željeli prikazati s kakvim se apsurdima susrećemo. Ukazati na besmisao administrativnih zahtjeva i pritisaka na projektima unatoč redovitim revizijama i kontrolama, a sve aktivnosti su unaprijed isplanirane, objašnjene i odobrene. Provedba projekata odobrenih iz Europskog socijalnog fonda postala je svima vrlo izazovna - pojasnila je Blaženka Sečkar iz Gonga.

Toliko izazovna da su neke udruge odlučile da se neće prijavljivati na natječaje ESF-a dok god ne postanu ravnopravni partneri u rješavanju društvenih problema.

- Ugovori o provedbi ne daju nam nikakva prava kao korisniku. A pravila se u tijeku provedbe promijene i nekoliko puta. Prije desetak godina naša je odluka bila da se nećemo prijavljivati kao organizacija na takve natječaje. Opterećeni utegom da stvari budu transparentne, zapravo smo dovedene u poziciju ne ravnopravnih i nejednakih pregovarača. Nismo dosegli nivo partnerskog odnosa! Zaposlenici provedbenih tijela nažalost su, u najmanju ruku uplašeni i to ih ograničava u radu. Sve to je dovelo do naše odluke da tražimo donatore kojima je bitno da se bavimo našom svrhom i donosimo rješenja za mnogobrojne problema. Stvar je odnosa povjerenja! Ako su nam odobrili projekt i procijenili da je on dobar, zašto u provedbi nije i jednoj i drugoj strani u interesu da se rezultat postigne? Opterećuju nas nepotrebno. A zaklada koja bi trebala biti podrška razvoju civilnog društva, kao što joj to i naziv govori, nažalost nama kao udrugama tu podršku više ne pruža. EU fondovi dostupni preko naših provedbenih i upravljačkih tijela od početka su nažalost administrativno vrlo kompleksni. No na sreću postoje donatori koji nas manje opterećuju i žele podržati naš rad – u svojem je izlaganju poručila Mirjana Kučer iz Udruge Domine.

Da su kreativni i inovativni unatoč svim preprekama dokazuje i nova socijalna inovacija financirana sredstvima Active citizen fonda Projekt Pro-NGO – kvalitetnijim upravljanjem do društvenih promjena. Fraza "Molim pojasnite!“ dovela je do novog momenta.

- Bili smo dovoljno ljuti da se udružimo u konzorcij i zajedno osmislimo projekt koji možda djelomično odgovori na naše probleme. Projektom razvijamo softversko rješenje za praćenje projekata ali i educiramo predstavnike organizacija civilnog društva iz područja korištenja digitalnih alata, zagovaranja i komunikacijskih vještina te financijskog upravljanja. Svjesni smo da je to veliki izazov ali na tragu međusobnog povjerenja i solidarnosti organizacija možda si uspijemo olakšati provedbu! - zaključuju nositelji projekta.

 


hr Fri May 13 2022 11:16:52 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62852b0918d1cb240b8b4734/80
Foto: Ana Paunković / Facebook

Tužan kraj potrage: "Matej je svoju priču na zemlji završio"

Tijelo Mateja Periša prvi su uočili mornari s teretnog broda.
Tragičan kraj potrage u Beogradu. 139 dana od nestanka sve upućuje da je u Dunavu svoj život skončao Matej Periš.

S obala Dunava u Beogradu u Split stigla je vijest od koje je strepila obitelj Periš, vjerojatno je pronađeno Matejevo tijelo.

Nakon gotovo pet mjeseci potrage poziv srbijanske policije stiže ocu Nenadu, koji je prije odlaska u Beograd razgovarao s RTL ekipom.

Mutni Dunav jutros je sve razbistrio. Nade više nema. Tijelo Mateja Periša prvi su uočili mornari s teretnog broda.

- Imalo je traperice na sebi, plave, jednu tenisicu bijelu. Prolaznik je usporedio da se tenisica slaže. Jednu je izgubio na Savi. Tako je bilo. To je nešto što smo vidjeli. Policija je kasnije izvukla tijelo. - ispričao je kapetan broda Milovan Zelenović.

Na licu mjesta obavljen je očevid, zatražena je obdukcija te toksikološka i DNK analiza. Njegov otac svoj je uzorak za analizu odavno dao. Jutro nakon šokantne vijesti proveo je tražeći grobno mjesto za jedinog sina. To je preduvjet da se njegovo tijelo preveze iz Srbije u Hrvatsku. Policajac koji ga je prvi nazvao plakao je dok mu je javljao vijest iz Beograda.

- Tu gdje je Matej pronađen ja sam tu prolazio, baš sam prolazio. To je ispod Pančevačkog mosta. Mislim, dva-tri puta sam prolazio tu. Dunav je ogromna rijeka i to je jednostavno nemoguće. Evo, sad se pojavio. Bogu hvala da je tako, da se ovo završilo. Da, na neki način, možemo shvatiti što se dogodilo da se okrenemo s teškim križem na leđima budućnosti i da nastavimo dalje živjeti koliko god je to moguće i koliko god je to teško, vrlo teško, vrlo teško. Kažem, uz molitvu, uz vjeru, put ćemo pronaći nekako. - ispričao je za RTL Matejev otac Nenad.

U neposrednoj blizini gdje je jutros pronađeno tijelo Mateja Periša restoran ima ribar koji je iz rijeke spasio 30 ljudi. Od prvog dana je tvrdio da će tijelo isplivati za nekoliko mjeseci i da neće otići dalje od Pančevačkog mosta. Sve je bio u pravu i sve bi dao da je u svemu pogriješio.

- Svi bi bili sretni da je dečko živ i da smo proslavili taj njegov drugi život i da ta agonija stvarno prestane i nagađanja da ga viđaju na sve strane, ali, eto, nažalost jedina utjeha može da bude tim roditeljima što imaju tijelo da sahrane. - kazao je ribar Renato Grbić.

Smatra da je ovaj dio Dunava i obale - uklet.

- Znači, dvije osobe su se udavile, dva ubojstva i, eto, Matej je završio na ovom ukletom mjestu. Što znači da je stvarno ukleto mjesto. - dodao je.

Ukleto mjesto koje će ipak donijeti barem malo mira obitelji Periša jer nestanak bliske osobe veći je šok od smrti zato što faza žalovanja nikada ne može započeti.

- Ja i moja obitelj bez obzira koliko bilo teško , a vjerujte mi jako je teško vjerujemo da tu nije kraj i da ćemo se mi još sresti u budućnosti, a Matej je svoju priču na ovoj zemlji - završio. - rekao je Matejev otac. - prenosi RTL.

Ranije za HRT je rekao kako će Matej uvijek biti s njim i njegovom obitelji.

- Matej je tu sa mnom i uvijek će biti. Da, pet mjeseci kasnije. Ono što mi je rekla kći: "Tata, otiđi po Mateja, dovedi ga kući. - To ću napraviti u ova dva, tri dana. On je s nama i uvijek će biti s nama. - poručio je potreseni Nenad Periš. 


hr Wed May 18 2022 19:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6267bdb8ecdbd1e85d8b4669/80
Foto: Ivana Ivanović / DalmacijaNews

Ante Franić: "Herojski zečevi iz Splita su kampanju sveli na to tko će više obećati, odnosno bolje lagati"

Franić ih je ostale kandidate za gradonačelnika Splita prozvao herojskim zečevima iz Splita
Ante Franić, kandidat za gradonačelnika Splita, u najnovijoj objavi prozvao je ostale kandidate jer izbjegavaju sučeljavanje. 

Franić ih je prozvao herojskim zečevima iz Splita. Njegovu objavu donosimo u nastavku:

- Herojski zečevi iz Splita!

Počevši od kandidata Puljka, preko Đogaša, Markotića i ostalih, svi redom bježe od javnih sučeljavanja na lokalnim televizijama. 

Znači, htjeli bi voditi 2. grad u državi i traže podršku građana, a nisu sposobni sučeliti se i raspravljati o problemima i razvoju grada pred splitskom javnošću! 

Tako su ovu kampanju sveli na natjecanje tko će više obećati ili da budemo realni, tko će bolje lagati, reciklirajući jedno te iste teme godinama. 

Za više od toga, očito nisu ni sposobni! - napisao je. 
hr Wed May 18 2022 18:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6285124318d1cbd3108b456f/80
Foto: Ivana Ivanović / DalmacijaNews

Međunarodna izložba pasa i ove godine će na Park mladeži, ali prvi čovjek Javne ustanove je rezolutan: "Više neće biti na našim objektima!"

Iz godine u godinu Međunarodna izložba pasa ima sve više svojih poklonika, ali onih i koji kritiziraju mjesto i vrijeme za takav jedan događaj
Park mladeži ovog će ljeta umjesto sportašima biti ispunjen partijanerima, ljubiteljima rock i zabavne glazbe, ali i psima. Taj sportski centar za brojne profesionalce, nakratko će postati središte moderne, ali i domaće glazbe, naposljetku i velikog broja izlagača i njihovih četveronožnih ljubimaca.

Iz godine u godinu Međunarodna izložba pasa ima sve više svojih poklonika, ali onih i koji kritiziraju mjesto i vrijeme za takav jedan događaj.

Ako je suditi po riječima ravnatelja Javne ustanove Športski objekti Gordona Cerjana, posljednja je to godina kako će se šape naći na Parku mladeži, i to jer za njega to nije primjereno mjesto za pseću izložbu. Ovogodišnja će biti tek ispunjavanje onoga što mu je u nasljedstvo ostavila bivša uprava Javne ustanove koja je s Klubom sportskih pasa Split potpisala da će do 2022. godine biti u Parku mladeži.

- Na organizatorima je da pronađu novu lokaciju u suradnji s gradom, ali u svakom slučaju to neće biti u okviru objekata kojima gospodari Javna ustanova Športski objekti - rezolutan je bio Cerjan.

Od Cerjana smo doznali kako su u tijeku posljednji pregovori da se Ultra Europe dogodi na tom športskom centru. Ugovor nije potpisan, ali bit će kroz nekoliko dana.

- U fazi smo pregovaranja s predstavnicima kuće koja organizira Ultra Music Festival. Ugovor nije potpisan. Ostalo je za definirati sve, posebice da osiguramo inventar, teren, travnjak i tartan stazu kako ne bi imali štetu nakon festivala. Očekujemo da će se ugovor potpisati u narednih par dana - izjavio je.

Ultra Europe, inače, održat će se od 8. do 10. srpnja, Fusion World Music Festival 22. i 23. srpnja, a na kraju Međunarodna izložba pasa od 28. do 31. istog mjeseca.
hr Wed May 18 2022 17:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/628510ab18d1cb76108b4585/80

Izaslanstvo SD županije i Sveučilišta u posjeti najstarijem izraelskom sveučilištu: "Puno toga od njih možemo naučiti. Pozvali smo ih u Split"

Voditelj ICT županije, pročelnik Upravnog odjela za informatiku i zajedničke poslove Damir Brčić ističe kako je posebno zanimljiv bio posjet njihovu T-hubu
Izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije i Sveučilišta u Splitu održalo je radni sastanak u  Technionu, najstarijem izraelskom sveučilištu. Dobrodošlicu im je izrazio dopredsjednik Techniona, profesor Oded Rabinovitch

- Veliko je zadovoljstvo ugostiti izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije i Sveučilišta u Splitu te im izraziti dobrodošlicu na Technion te izraziti dobrodošlicu novoj suradnji i studentima. - izjavio je Rabinovitch. 

Rektor Sveučilišta u Splitu dr. sc. Dragan Ljutić istaknuo je kako je Technion po mnogočemu poseban te se od njih može puno naučiti.

- Drago mi je da ovdje imamo potporu Splitsko-dalmatinske županije. Mi sa Sveučilišta smo dali sve od sebe kako bismo uspostavili prave mostove između sveučilišta. Vidjeli smo koliko su orijentirani međunarodno. Pozvali smo ih u Split. Imamo puno stvari koje možemo od njih naučiti, a vjerujem da i oni također mogu biti upoznati s našom organizacijom i našim dostignućima. - izjavio je Ljutić.

Voditelj ICT županije, pročelnik Upravnog odjela za informatiku i zajedničke poslove Damir Brčić ističe kako je posebno zanimljiv bio posjet njihovu T-hubu.

- Oni tu provode brojne poduzetničke programe, koji nas podsjećaju na našu Start it akademiju. To je također višemjesečni program gdje jednostavno mlade studentske ideje podržavaju kako bi nastali novi start-upovi i nove tvrtke. - izjavio je Brčić.

Veleposlanica Republike Hrvatske u Izraelu Vesela Mrđen Korać navodi kako je potencijal za suradnju velik. Izrael ima dobra iskustva, ali i Hrvatska ima odlična iskustva.

- Vjerujem kako smo komplementarni. Posebno je važno da pored nacionalnih partnerskih odnosa razvijamo konkretnu suradnju na regionalnoj i lokalnoj razini. - izjavila je veleposlanica.

Župan Blaženko Boban rekao je kako je fasciniran organizacijom Techniona.

- Tolika je premreženost s gospodarskim subjektima da gotovo da nema niti jednog gospodarskog subjekta koji nije umrežen u rad sveučilišta. Također, kadrovi koji iziđu sa sveučilišta stavljaju se u funkciju gospodarskoga sektora. - izjavio je župan Boban.

hr Wed May 18 2022 17:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .