Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6079a6706f52df10358b4585/80

Nakon četiri godine obnove Muzej Cetinske krajine zasjao novim sjajem. 'Na malo kvadrata uspjeli smo prenijeti što je to cetinski čovjek!'

Prostorne mogućnosti uvelike su uvjetovale i ranije prikazanom u Muzeju pa je s obnovom u postav stiglo i sve ono što je bilo godinama 'skriveno od javnosti', a izradili su se i prostori koje muzej ranije imao.
Gotovo pune četiri godine, daleko od očiju javnosti, bila je bogata materijalna baština Cetinske krajine smještena u Muzeju Cetinske krajine koji je danas otvorio vrata za svoje posjetitelje unatoč tome što je sama svečanost otvaranja protekla skromno, s obzirom na okolnosti kakvih smo sudionici već više od godine dana.

Rekonstrukcija, obnova i djelomično opremanje u velikoj je mjeri osigurano iz europskih sredstava (Op.a. oko 85 posto) kroz projekt 'Sinj u sridu' koji je i imao kao cilj zaštitu kulturnog dobra.

Prostorne mogućnosti uvelike su uvjetovale i ranije prikazanom u Muzeju pa je s obnovom u postav stiglo i sve ono što je bilo godinama 'skriveno od javnosti', a izradili su se i prostori koje muzej ranije imao. Tako je u prizemlju suvenirnica, na prvom katu postav Muzeja i soba za izložbe, a na dijelu prvog i drugog kata su djela akademskih kipara i slikara Cetinskoj kraja. Uz to i knjižnica, čuvaonice, restauratorska radionica i uredski prostor.

- Kada dođete u ovaj postav imat ćete pravi doživljaj Cetinske krajine sa svim onim što ona nudi - to nisu samo običaji i tradicija, već i krajobraz koji nas jako puno definira. Mi smo zaista ponosni što smo na malo kvadrata uspjeli prenijeti što je to cetinski čovjek i kako je izgledao život od davnina pa sve do danas - kazala je na otvaranju Darija Domazet, ravnateljica Muzeja.

- Nama je iznimno drago što smo mogli podržati ovakav projekt i što je rađen prema svim pravilima muzejske struke. Mene posebice raduje što je kroz ovaj projekt obnovljen dio nepokretne kulturne baštine što se tiče samih zgrada u kojima se nalazi muzej, a s druge strane mi je drago što je iskorišten europski novac na pravi način. Znamo da cijela Europa bez obzira na pandemiju, živi kulturnu baštinu na jedan drugačiji način da je kulturni turizam u velikom usponu i ovo su prava mjesta gdje svoju veliku kulturnu baštinu možemo pokazati ne samo cijeloj Hrvatskoj već i svijetu - rekao je Ivica Poljičak, izaslanik ministrice kulture Nine Koržinek Obuljen.  

Čestitkama se pridružio i Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan koji je u Sinju bio s pročelnikom Tomislavom Đonlićem. Županija te Ministarstvo kulture i medija donirali su sredstva za opremu.

Autori novog postava su djelatnici Muzeja Cetinske krajine - Danijela Petričević Banović, Anđela Vrca, Anita Librenjak i Daria Domazet. Autori prostornog i vizualnog rješenja stalnog postava su dizajner Damir Gamulin, arhitekt Antun Sevešek te ilustrator Petar Radović.


hr Fri Apr 16 2021 17:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5eafab786f2ab8b60d8b457a/80

Vrijeme danas: Stižu prve ovogodišnje vrućine, temperature će rasti i do 35

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 24 do 29 °C.

Pretežno vedro je jutros u većem dijelu Hrvatske, uz umjerenu naoblaku u dijelovima unutrašnjosti.

Sunčane će biti prilike u nastavku dana, zahvaljujući grebenu anticiklone koji se pruža sa sjeverozapada. Stabilne će biti prilike i u nastavku tjedna i bit će sve toplije, vruće u mnogim područjima. Na samom kraju tjedna temperature bi u dijelovima zemlje mogle rasti i do 35.

Čini se da je na pomolu prvi ovogodišnji toplinski val, prognoza je Tee Blažević za N1.

hr Tue Jun 15 2021 07:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f721797daf72d8dad8b45bd/80
Foto: Canva

Rast cijena: Od ponoći poskupljuje gorivo

Najmanje će poskupiti autoplin
Novi utorak nam donosi nove skuplje cijene goriva.

Prema portalu cijenegoriva.info, spremnik od 50 litara benzina mogao bi biti skuplji za 2,5 kuna. Isto toliko i prosječni spremnik dizela.

Prosječni spremnik LPG-a mogao bi poskupiti 1 kunu! 

hr Mon Jun 14 2021 21:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60ba5a296f52df2c9a8b457c/80

Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji predstavljeno hrvatsko rješenje EU digitalne covid potvrde

Hrvatski predstavnici predstavili su tehnički, sigurnosni i regulatorni okvir uvođenja COVID potvrda u Republici Hrvatskoj

Predstavnici Ministarstva zdravstva i Agencije za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d.o.o. (AKD) predstavili su na poziv Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) članicama WHO-a hrvatsko nacionalno rješenje za izdavanje EU digitalnih COVID potvrda.

Predstavljanje je održano u ponedjeljak na virtualnom radnom sastanku službene radne grupe WHO-a, a uz Hrvatsku, svoje rješenje predstavila je i Danska. Hrvatska i Danska dvije su države članice Europske unije čiji su sustavi u punoj produkciji, priopćio je AKD.

Navedeno je da je WHO inicirao regionalni sastanak s predstavnicima Europske komisije i europskih država kako bi dobili uvid u implementaciju sustava digitalnih COVID potvrda radi prikupljanja korisnih znanja i iskustava.

Svjetska zdravstvena organizacija trenutačno je u postupku izrade specifikacije Pametne potvrde o cijepljenu (Smart Vaccination Certificates), kako bi se ujednačila pravila izdavanja na svjetskoj razini i osigurala interoperabilnost potvrda.

Hrvatski predstavnici predstavili su tehnički, sigurnosni i regulatorni okvir uvođenja COVID potvrda u Republici Hrvatskoj s posebnim fokusom na arhitekturu sigurnosti sustava te na rezultate ostvarene od stupanja sustava u rad.

U priopćenju se podsjeća da je Vlada RH imenovala Radnu skupinu za izradu tehničkog rješenja digitalnih zelenih potvrda s uspostavom njihove prekogranične interoperabilnosti (EU digitalne COVID potvrde), a tvrtka AKD zadužena je za izradu tehničkog rješenja.

Istaknuto je da je AKD uspješno proveo pilot testiranja s Europskim pristupnikom te je Republika Hrvatska postala prva država članica u kojoj je još 1. lipnja ove godine počeo raditi nacionalni sustav.

hr Mon Jun 14 2021 21:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60c0a3aa6f52df9fa28b45bb/80
Foto: grad Split

Europska židovska udruga: "Ivoševićevo i Puljkovo ponašanje zabrinjava"

Za grijehe iz prošlosti već su se obojica ispričali

Čini se da se još uvijek nije stišala bura oko antisemitske izjave Bojana Ivoševića koja je nastala prije nekoliko godina, a 'isplivala' tijekom izborne kampanje. 

Naime, iz Europske židovske udruge poslali su priopćenje u kojem oštro osuđuju Ivoševićevu izjavu, ali i pjevanje ustaških pjesama u mladosti od strane Ivice Puljka

Njihovo priopćenje donosimo u nastavku:

- Dragi prijatelji,

pratili smo događaje u Hrvatskoj uslijed netom završenih lokalnih izbora s velikom zabrinutošću. U vrijeme rastućeg antisemitizma u Europi, nije čest slučaj da u drugom najvećem gradu jedne države članice EU-a, osobe koje su imale antisemitske ispade ili pro-nacističke ekscese budu izabrane na dvije vodeće funkcije.

Ako to nije dovoljno loše, ovakvo je ponašanje u stvari opravdano. Incident novoizabranog gradonačelnika Splita koji pjeva ustašku pjesmu dovoljno zabrinjava. 

Činjenica da taj isti gradonačelnik tada nastoji braniti svog zamjenika koji se posvetio raspravama zagovarajući neonacističku ideologiju te opravdava njegov čin, duboko je zabrinjavajući presedan čak i uzimajući u obzir razmjere modernog antisemitizma na koje smo upravo ukazali diljem europskog kontinenta.

Pozdravljamo hrabru i brzu osudu takvog ponašanja od strane predsjednika Vlade Republike Hrvatske, g. Andreja Plenkovića, kao i osudu obojice u izbornoj noći od strane potpredsjednika Vlade, g. Davora Božinovića.

Ipak, ponašanje novoizabranih čelnika grada Splita jest neshvatljivo, jer unatoč tome što nude javnu ispriku, ne razumiju opasnosti takvog ponašanja u javnom prostoru u zajednici europskih zemalja. U mnogim slučajevima, takvo bi ponašanje rezultiralo trenutačnim povlačenje te osobe iz javnog života. Također, nužan je nulta tolerancija na bilo kakvo izražavanje antisemitskih i pro-nacističkih stajališta, stavova i ideja.

Stoga pozivamo gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika grada Splita da odigraju pozitivnu ulogu u osudi antisemitizma na način da njihov grad usvoji IHRA definiciju antisemitizma. Takav čin bio bi prikladno podvlačenje linije pod ovaj incident. - stoji u priopćenju kojeg potpisuje Rabbi Menachem Margolin, osnivač i predsjednik Europske židovske udruge.

hr Mon Jun 14 2021 18:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .