Article

//www.dalmacijanews.hr/files/637210e218d1cb77818b45af/80

Konferencija PR, Media & Sport Days Mostariensis: Novi pomaci u svijetu integriranih komunikacija

Ovogodišnji suorganizatori Konferencije bili su Fakultet za audiovizualne medije i kreativne tehnologije sa Sveučilišta primijenjenih znanosti Inland iz Norveške, Fakultet organizacionih nauka iz Beograda i Sveučilište Sjever iz Republike Hrvatske
Sedme godine zaredom Studij odnosa s javnošću i Studij novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru organizatori su Međunarodne znanstveno-stručne konferencije PR, Media & Sport Days Mostariensis kojoj je u ovogodišnjemu izdanju usredotočenje bilo na konvergenciji sporta, odnosima s javnošću i medijima u svijetu integriranih komunikacija. Tijekom Konferencije više od četrdeset izlaganja i tri panela domaći i strani izlagači u tri dana izložili su svoja razmišljanja, teze i zaključke za koje se nadaju da će pridonijeti daljnjemu razvitku simbioze sporta, odnosa s javnošću i medija. Ovogodišnji suorganizatori Konferencije bili su Fakultet za audiovizualne medije i kreativne tehnologije sa Sveučilišta primijenjenih znanosti Inland iz Norveške, Fakultet organizacionih nauka iz Beograda i Sveučilište Sjever iz Republike Hrvatske. 

Rektor Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Zoran Tomić, prilikom svečanoga otvaranja Konferencije izjavio je:

- Konferencija PR, Media i Sport Days Mostariensis nastala je zbog studenata. Oni su bili fokus našega angažiranja i djelovanja.

Konferencija je započeta Studentskom sekcijom, sastavljenom od devet timova iz Mostara, Zagreba, Beograda, Osijeka, Dubrovnika i Koprivnice, a nagrada za najbolje izlaganje dodijeljena je studentima Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku Bruni Bilić, Ivi Oberan i Anđeli Violić za temu PR u judu.

U sklopu prvoga dana Konferencije održan je PR panel s nazivom Konvergencija medija i odnosa s javnošću – tehnologija, sadržaj i komunikacija, nakon čega su u PR sekciji uslijedila izlaganja autora o mnogobrojnim temama, dok je tijekom drugoga dana Konferencije središnja tema bila mediji. U sekciji Mediji održan je panel Konvergencija medija u praksi na kojemu su sudjelovali poznati novinarski djelatnici i medijski stručnjaci iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, nakon čega su svoja izlaganja imali i stručnjaci s područja odnosa s javnošću i novinarstva, a neke od tema bile su Utjecaj i značaj konvergencije medija na promociju i popularizaciju sportskih sadržaja, Novi oblici videoizražavanja – Vodcast, Komparativna analiza konvergencije javnih radijskih servisa u BiH i Hrvatskoj i druge. Treći, posljednji dan i tema Sport otvoreni su panelom Kome pripada nogomet? nakon čega su, također, uslijedila izlaganja sudionika ovogodišnje Konferencije, a teme su bile o sportu.

U sklopu Konferencije Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Studij odnosa s javnošću dodijelili su posebna priznanja tvrtkama koje su iznimno pridonijele razvoju studenata svojim programima studentskih praksa i praktičnih nastava. Priznanja su primili: ELITE Media, Vlada HNŽ/K, HT ERONET, Studentski Centar Mostar, FEAL d.o.o., Sveučilišna klinička bolnica Mostar, DEGORDIAN, HŠK Zrinjski, Ured za odnose s javnošću/SUM, Grad Mostar, Hrvatska pošta d.o.o Mostar te Meggle. Također na marginama Konferencije dodijeljene su plakete za doprinos razvoju odnosa s javnošću, medija i integrirane komunikacije u jugoistočnoj Europi prof. dr. sc. Sanji Bijakšić sa SUM-a i Dejanu Jazviću, glavnomu i odgovornomu uredniku Federalne novinske agencije, vodeće novinske agencije u Bosni i Hercegovini.

Zaključke sedme međunarodne konferencije, njih osam, iznio je dr. sc. Marijan Primorac, doc., predsjednik Organizacijskoga odbora:

1. Razvitak komunikacijske tehnologije kontinuirano stvara osnovu za sve više razina konvergencije, što utječe na promjene komunikacijskih obrazaca, učenja, poslovanja, informiranja, stvaranja i uporabe kolektivnoga znanja. 

2. Konvergencija medijskoga krajolika kreira novu komunikacijsku paradigmu za praktičare odnosa s javnošću. Zato je sada više nego ikada potrebno stjecati nova znanja i poštovati općeprihvaćena etička načela struke, koja su zbog broja i anonimnosti komunikatora u javnome prostoru često pred velikim ispitom. 

3. Korištenjem novih pristupa temeljenih na umjetnoj inteligenciji unutar programa odnosa s javnošću komunikacijski stručnjaci mogu više vremena iskoristiti za kreativne zadatke i istraživanja.

 4. Konvergirane redakcije postale su sastavni dio svakoga medija. Novinari danas trebaju raditi više poslova od jednom što dovodi u pitanje kvalitetu sadržaja i vjerodostojnost informacija. Urednici i vlasnici medija trebaju imati više razumijevanja prema novinarima ako žele zadržati visoke standarde novinarstva.

 5. Nepoštivanje etičkih standarda novinarstva, plasiranje lažnih vijesti i širenje moralne panike dovodi do pada povjerenja u medije. Novinari trebaju svojim radom predstaviti istinske vrijednosti novinarstva kako bi se učinkovito nosili s izazovima vremena i okružja. 

6. Razvoj tehnologija otvorio je nove mogućnosti i donio brojne promjene, prije svega nastanak novih oblika videoizražavanja i televizijskih žanrova. Promijenila se i medijska publika koja traži VIDEO. VODCAST kao novi oblik videoizražavanja bilježi rast popularnosti i može se reći da započinje VODCAST ERA. 

7. Konvergencija implicira sve veću ulogu medija u samome upravljanju procesima u sportu, prije svega sportskim natjecanjima i manifestacijama. 

8. Komunikacijska kompetencija u kontekstu konvergencije i odnosa s medijima omogućava sportskim kolektivima da generiraju pozitivno izlaganje u javnosti, povećaju zainteresiranost i osiguraju veću kvalitetu konzumacije sportskih sadržaja i događaja.

Primorac je zatim zahvalio sudionicima Konferencije, suorganizatorima, članovima Organizacijskoga odbora te sponzorima, Podravki, Vladi Hercegovačko-neretvanske županije, Meggleu i Interconnectu, na njihovoj podršci i društvenoj odgovornosti.

Snimke Konferencije mogu se pogledati na mrežnoj stranici Sveučilišne televizije, a također je dostupna prva epizoda PR Days Vodcasta, čiji je gost bio Mario Aunedi Medek, predsjednik Hrvatske udruge za odnose s javnošću.


hr Mon Nov 14 2022 10:57:45 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638daf045d7965142f8b457b/80

Humanitarna akcija studenata Ekonomije "Djeca za djecu" - tradicija koja traje

Ove godine su odlučili prikupiti novčana sredstva za udrugu roditelja djece s posebnim potrebama “Naša dica“
U  finalnoj fazi su pripreme za humanitarnu akciju koju već tradicionalno jedanaestu godinu za redom organiziraju studenti Ekonomskog fakulteta u Splitu u okviru kolegija „Upravljanje manifestacijama“ prof. dr. sc. Smiljane Pivčević. Posljednjih šest godina akcija je poznata, po do sada već etabliranom imenu “Djeca za djecu”. Studenti su kroz akcije dosada prikupili i donirali preko četvrt milijuna kuna za potrebitu djecu i na tome ne namjeravaju stati. Ove godine su odlučili prikupiti novčana sredstva za udrugu roditelja djece s posebnim potrebama “Naša dica“.

Akcija će se održati u City centeru One u razdoblju od 6. do 18. Prosinca i u Mall of Split u razdoblju od 6.12. do 11.12. te od 17.12. do 22.12., gdje svi ljudi dobre volje mogu sudjelovati u ovom plemenitom cilju, kupnjom božićnih ukrasa koje su izradila djeca splitskih vrtića, aukcijom koja će se održavati na društvenim mrežama humanitarne akcije ili pak zaigrati lutriju i osvojiti jednu od preko 370 vrijednih nagrada doniranih od više od 150 sponzora ovogodišnje akcije. 

U sklopu ovogodišnje humanitarne akcije „Djeca za djecu“, održat će se i humanitarni koncert u City centeru One, 16.12. s početkom u 17h, a za vrhunski doživljaj bit će zaduženi Dreamersi, Papa Bend, Grupa Best, Filomena Puljiz, Bokal Vode, Klapa sv. Florijan, Limena glazba Žrnovnica te KUD Jedinstvo. 

Tijek akcije možete pratiti i na Facebook profilu (Djeca za djecu – humanitarna akcija) ili na Instagramu (@djecazadjecu), a osim kupnje božićnih ukrasa i igre lutrije, akciju možete podržati i donacijom na račun:

HR9824070001300031477

Posjetite City center One i Mall of Split, uživajte u humanitarnom koncertu te se prepustite božićnom duhu darivanja u duhu ovogodišnjeg slogana akcije:  „Svi za Našu dicu!“.
hr Mon Dec 05 2022 09:43:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638dab8c5d7965f42e8b4581/80

Sudjelovanje Zajednice tehničke kulture grada Splita na ENTER konferenciji

Filozofski fakultet su predstavljale studentice Učiteljskog studija, smjera Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije u učenju i poučavanju

Ovogodišnja ENTER konferencija okupila je odgojno-obrazovne djelatnike različitih profila, učenike, roditelje te sve zaljubljenike tehnike iz javnog i privatnog sektora. 

U sklopu održavanja ENTER konferencije 2022., Zajednica tehničke kulture grada Splita i Filozofski fakultet u Splitu su se odlučili zajedno uključiti na mjesto izlagača, kako bi predstavili vlastiti rad te teme kojima se bave u svakodnevnom radu. Filozofski fakultet su predstavljale studentice Učiteljskog studija, smjera Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije u učenju i poučavanju, zajedno sa svojim profesoricama, doc. dr. sc. Suzanom Tomaš i doc. dr. sc. Ladom Maleš

U sklopu kolegija Alati za poučavanje početnog programiranja, studentice se educiraju na području interdiciplinarne znanosti robotike, te isto primjenjuju na praktičnim primjerima - uz pomoć konstrukcijskih setova, Lego Mindstorms, oblikuju i programiraju razne uređaje. Navedeni uređaji interaktivni su, zanimljivi i djeci i odraslima, stoga su lako primjenjivi na svim razinama nastave. Osim robota koje su samostalno konstruirale i osposobile do funkcionalnosti, studentice su zainteresiranima predstavile i sam Fakultet te iskustva studiranja, a oni najhrabriji su zaigrali i kviz o Adventu! 

ZTK grada Splita, kao i udruge članice, predstavljali su tajnik Zajednice Tomislav Nikolić i stručna suradnica u Zajednici, Ella Rinčić. Vizualni primjeri uređaja koji se programiraju, učenički radovi oblikovani za natjecanja (raketno modelarstvo) ili u sklopu provođenja raznih radionica koje se sustavno provode u Zajednici, ali i po osnovnim školama u Splitu i okolici (robotika, automatika, programiranje, modelarstvo), pružili su uvid u aktivnosti kojima se Zajednica bavi.

Zajedničko predstavljanje za istim stolom omogućilo je i predstavljanje nedavno ostvarene suradnje, u kojoj je Zajednica tehničke kulture grada Splita postala i nastavna baza Filozofskog fakulteta. U sklopu te suradnje se razmjenjuju znanja, iskustva, mentorstva i više od svega dobra volja!
hr Mon Dec 05 2022 09:28:13 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638cf94d5d79652c2e8b4575/80
Foto: Zajednica tehničke kulture Dubrovnik

Dubrovački jedriličari na Prvenstvu Hrvatske radio upravljanih jedrilica za klasu Dragon Force 65

Nakon regate u idućim tjednima počinju radionice uvod u jedriličarsko modelarstvo i radio upravljane jedrilice za djecu i mlade od 12 godina i starije

 Ovaj vikend održano je Prvenstvo Hrvatske radio upravljanih jedrilica klase Dragon Force 65 za juniore i seniore u Rogaču na otoku Šolti u organizaciji JK Zenta i SRD Koralj. Na Prvenstvu su Dubrovčani ove godine nastupili u obje konkurencije.

U organizaciji JK Hydro natjecali su juniori iz JK Orsana. Roko Tomšić je osvojio treće mjesto, Maroje Grgić peto mjesto, a Mark Vladić 11. mjesto nakon tehničkih problema sa samim modelom jedrilice.

U kategoriji seniora nastupio je Ivan Grgić iz JK Hydro zauzevši 5 mjesto.

Iz Jedriličarskog klub Hydro pozivaju djecu i mlade u subotu na plažu u Uvali Lapad gdje će se su sklopu Dubrovačkog zimskog festivala - Šarene zime u Uvali održati regata jedrilica na daljinski, na kojoj će se moći upoznati s modelima radio upravljanih jedrilica. Broj mjesta na regati je ograničen, a za regatu se potrebno prijaviti preko poveznice.

Nakon regate u idućim tjednima počinju radionice uvod u jedriličarsko modelarstvo i radio upravljane jedrilice za djecu i mlade od 12 godina i starije.

hr Sun Dec 04 2022 20:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638cdfd25d7965662d8b458f/80
Foto: Ivana Ivanović

Novinari splitskih radio postaja upalili drugu adventsku svijeću Gastroadventa

Gastroadvent već desetljećima promovira mediteranski način prehrane koji je u središtu stila života lokalnog stanovništva, ali i osnova prehrane vrhunskih sportaša još od antičkih doba

Danas je u hotelu Ambasador upaljena druga adventska svijeća, simbol mira, u sklopu tradicionalne manifestacije Gastroadvent u Splitu. Svijeću su upalili novinari splitskih radio postaja u društvu s predstavnicima TZ grada Splita i drugim gostima.

Gastroadvent već desetljećima promovira mediteranski način  prehrane koji je u središtu stila života lokalnog stanovništva, ali i osnova prehrane vrhunskih sportaša još od antičkih doba. Sport i zdrava prehrana kao lajtmotiv današnjeg druženja tematski su odlično povezani s domaćinom, hotelom Ambasador, smještenim na najpoznatijoj šetnici posvećenoj splitskim olimpijcima, a čiji restoran Méditeranée svoj meni temelji upravo na mediteranskoj, uravnoteženoj prehrani.

Chef Ivica Katić je oduševio novinare i predstavnike Grada i Županije te Turističkih zajednica Splita i Splitsko-dalmatinske županije bogatom Gastroadventskom trpezom za koju je, zajedno sa svojim timom pripremio ukusna tradicionalna no suvremeno interpretirana jela od pšenice, ječma, leće, raštike i ribe.

- Mediteranski način prehrane karakterizira i slatko kiseleli okus. Spoj je to koji smo naslijedili upotrebom varenika pa ga uz divljač, riblja jela imamo i pri kuhanju BARE. Uz očaravajući okus taj spoj grahorica i varenika daje dodatnu nutritivnu dimenziju i doprinosi probavljivosti jela zbog obilja minerala i mikronutrijenata, kaže nam autorica Gastroadventa u Splitu, Olja Martinić, te dodala: „Rekonstrukcijom antičkih receptura i očuvanjem varenika ostavljamo svoj trag u beskrajnim veličinama mediteranskog načina prehrane ujedno upozoravamo na sve veću opasnost koju predstavlja zagađenje mikro i nano plastikom.“

- S poštovanjem gledamo na svoje nasljeđe i simboličnu poziciju na Zapadnoj obali posvećenoj najzaslužnijima, ne samo za najveće sportske uspjehe, već i promociju našeg grada. Svojim djelovanjem nastojimo ostati dosljedni našem splitskom, mediteranskom identitetu koji je prožet kroz naš interijer ali i gastro ponudu. Zadovoljstvo nam je što ste nas u ovo blagdansko doba odabrali kao mjesto susreta i što zajedno danas s ovog mjesta možemo poslati poruke mira. rekao je direktor hotela Stipe Medić.

- Napokon smo dobili hotel u centru grada koji će se moći baviti poslovnim turizmom, a zahvaljujući chefu Katiću sigurna sam da će biti u samom vrhu splitske gastro scene, koja je u zadnje vrijeme postala jako poznata u svijetu. Danas je Sv.Barbara kada se jedu namirnice koje ćemo imati prilike degustirati na čemu posebno zahvaljujem organizatorici, našoj dragoj Olji kojoj želim još puno ovako uspješnih projekata. izjavila je Alijana Vukšić, direktorica TZ grada Splita.

Na današnji dan, na otoku Braču se kuha Bara, obredno jelo od 9 sočiva koje je simbol obilja, plodnosti i blagostanja. Poseban dodatak Bari je i brački varenik, reducirani sok od grožđa čije je zemljopisno podrijetlo zaštićeno na razini Europske unije, a danas ga je predstavio Marko Franulić iz Nerežišća.

Bogatu trpezu uvijek prati i dobra kapljica koju je danas omogućila Winebox vinoteka i Vinelike distribucija čiji vlasnik Siniša Koceić je predstavio vina autohtonih sorti zlatarica i plavac mali.

Ove godine, vijenac od borovine s dijelovima pakline izradili su učenici prvog i drugog razreda Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita, smjer arhitektonski tehničari prema ideji Šime Kovačevića a pod vodstvom profesorice Magde Maver.

hr Sun Dec 04 2022 18:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .