PRIVEDEN JE

Muškarac u Splitu posjedovao dva vuka i 67 različitih pasmina, zanemarivao ih i mučio

Policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 64-godišnjim muškarcem za kojeg je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je ostvario obilježja kaznenih dijela Ubijanje ili mučenje životinja i Uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti. U četvrtak, 27. ožujka 2024. godine policijski službenici uhitili su 64-godišnjeg muškarca koji je doveden u službene prostorije i nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje.

U događaj je uključena veterinarska inspekcija Državnog inspektorata, koja obavlja inspekcijski nadzor i poduzima mjere iz svoje nadležnosti. Obavljenim očevidom veterinarska inspekcija je utvrdila da se na lokaciji u Splitu nalazi ukupno 69 životinja, 61 odraslih pasa, šest štenaca i dva vuka, te je u tijeku postupak zbrinjavanja pronađenih životinja i daljnje poduzimanje mjera sukladno zakonskim propisima. U sklopu kriminalističkog istraživanja temeljem naloga suda obavljena je pretraga stana, vozila i prostora. O događaju je također obaviješteno i Ministarstvo poljoprivrede.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 64-godišnjak na području grada Splita suprotno čl.153 st.3. Zakona o zaštiti prirode posjedovao dva vuka, mužjaka i ženku koji su strogo zaštićena vrsta sukladno Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama i od neutvrđenog datuma do 27. ožujka na  držao ukupno 67 pasa različitih pasmina, koje je zanemarivao s obzirom na njihovo zdravlje, smještaj, te im je ograničavao kretanje na način da im je uzrokovao bol, patnju i ozlijede, čime je ostvario obilježja kaznenih dijela Uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti i Ubijanje ili mučenje životinja.

Nakon dovršenog istraživanja uz kaznenu prijavu 64-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku.

POSLJEDNJE DODANO: