Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60ebf9866f52df72d88b459b/80

Druga godišnjica sustava javnih bicikli: Splićani u dvije godine biciklirali nevjerojatnih 1.32 milijuna kilometara

U protekloj godini sustav se znatno proširio, rekordi u korištenju su se iz mjeseca u mjesec obarali, a radilo se i na edukaciji korisnika kako bi vožnja bila sigurna za sve sudionike u prometu.

Dvije su godine prošle od kada je Split dobio svoj sustav javnih bicikli i od tada do danas pokazao se kao pun pogodak što brojke najbolje potvrđuju. Od početka rada sustava javni su bicikli u Splitu korišteni 88.566 sati, a korisnici su otpedalirali nevjerojatnih 1.328.485 kilometara, preko četiri puta više u drugoj godini nego prvoj. Od svojih početaka do danas, sustav se tako profilirao kao u potpunosti prihvaćen novi način javnog prijevoza koji je brži, zdraviji i jeftin za korištenje te je postao dio svakodnevice brojnih građana.

U svojoj drugoj godini rada, sustav je imao veliko proširenje te je od početnih 12, došao do 51 postaje čime su pokriveni svi gradski kotarevi, kao i sve važne institucije, a povećan je i broj bicikli i to s 86 na 280 bicikli.

Sve to rezultiralo je i velikim povećanjem korisnika i najmova pa tako sustav trenutno broji 21.848 registriranih korisnika, od čega je 80 posto domaćih. Od početka rada sustava ostvareno je ukupno 240.784 najma, od čega samo u drugoj godini gotovo 200.000, što je preko četiri puta više nego u prvoj godini rada.

Iz Split parkinga poručili su kako su obzirom na povećanje broja korisnika u protekloj godini radili i na edukaciji pa je tako izdan i BicikliSTički bonton koji je dostupan i u online obliku, a kako bi se svi sudionici u prometu mogli informirati kako sigurno i ispravno koristiti sustav.

- Plan nam je nastaviti s razvojem sustava, kada se pruži prilika dodatno ga proširiti i povezati s ostalim jedinicama unutar aglomeracije na čemu u suradnji s ostalim partnerima već radimo. Isto tako, razmišljamo i radimo na razvoju novih funkcionalnosti koje bi korištenje učinili ugodnijim. Uveli smo u protekloj godini i novu opciju tjedne pretplate, a cijena one godišnje za sve korisnike i dalje je ostala jednaka te predstavlja najjeftiniji oblik javnog prijevoza kojim za 200 kuna godišnje imate neograničen broj besplatnih vožnji do 30 minuta. Vjerujemo kako će razvoj sustava javnih bicikli pratiti i razvoj biciklističke infrastrukture kako bi svim korisnicima osigurali da što sigurnije uživanju u bicikliranju, rekao je Marko Bartulić, direktor Split parkinga.

Radi se i na postavljanju nadzornih kamera na postaje, a kako bi se spriječila oštećenja koje neodgovorni pojedinci ponekad naprave na biciklama. Srećom, u manjini su i takvi incidenti su više iznimka nego pravilo. Većina korisnika i građana odgovorno se odnosi prema sustavu obzirom da je to nešto što je zajedničko i dostupno svima za korištenje, zaključili su iz Split parkinga.

Grad Split je i dalje u vrhu regije prema ostvarenim brojkama pa je tako svibanj 2021. mjesec s rekordnim brojem najmova, njih 36.623, dok je 2. lipnja 2021. dan kad je ostvaren rekordan dnevni broj najmova od 1634.

Ništa manje važna nije ni činjenica da korištenjem ovog oblika prijevoza štitimo okoliš, a građani koji su umjesto automobila u ove dvije godine vozili biciklu doprinijeli su smanjenju emisije štetnih plinova, odnosno osigurali su da se 332.12 tona CO2 manje ispusti u atmosferu.

hr Mon Jul 12 2021 10:13:51 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609122906f52df03558b45b9/80
Foto: Grad Split

Zapalile se četiri tende u Mažuranićevom šetalištu

Prema zasad dostupnim informacijama nema ozlijeđenih osoba.
Večeras oko 20.25 došlo je do požara u Mažuranićevom šetalištu u Splitu. Zapalile su se četiri tende.

Osim vatrogasaca, na terenu su i službenici PU splitsko-dalmatinske.

Prema zasad dostupnim informacijama nema ozlijeđenih osoba.

hr Thu Jul 29 2021 21:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5bae4d0acb557a24c58b45ed/80

HRT večeras emitira koncert sjećanja na Olivera Dragojevića "Trag u beskraju"

Olivera nema već tri godine, ali njegove će pjesme, kažu, ostati i kada svih nas više ne bude.
Ovih se dana posebno sjećamo jednog i jedinstvenog Olivera Dragojevića, koji nas je napustio prije točno tri godine. Sve je u znaku Olivera ovih dana u njegovoj rodnoj Veloj Luci.

Dani posvećeni Oliveru večeras će kulminirati koncertom "Trag u beskraju", kojeg će HRT prenositi na Drugom programu od 22 sata.

Olivera nema već tri godine, ali njegove će pjesme, kažu, ostati i kada svih nas više ne bude.

Sunce lagano pada na Velom lukom i odmah ovi stihove dolaze na pamet: "Što bi voli' kad bi samo moga' u bonaci svrgat na srid vale, gledat Luku i vrh kampanela u sutonu dok se svitla pale."

- Pjesmu čije sam stihove rekao izvest će večeras ovdje na pozornici klapa "Ošjak". Bit će ovdje Oliverovi prijatelji, sjajni glazbenici poput maestra Alana Bilinskog, bit će Ante Gelo koji je osmislio cijeli program, Gibboni, Antonio Serrano, Marko Tolja, Tedi Spalato, i prilično iznenađujuće kombinacije za naše gledatelje, izvijestio je Duško Ćurlić iz Vela luke.

- Bit će puno emocija, sve vas pozivamo da budete u 22 sata uz drugi program Hrvatske televizije da uživate u ovom koncertu kojime slavimo Olivera, kojim slavimo sve one pjesme koje nam je ostavio, kojim slavimo njegov Trag u beskraju, dodao je za HRT.
hr Thu Jul 29 2021 20:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6102e60c6f52dfb4ed8b4635/80

Prva radna sjednica novog saziva Gradskog vijeća: Evo što je odlučeno

Sljedeću sjednicu predsjednik Prkić najavio je za drugu polovicu kolovoza.
Prva radna sjednica novog saziva Gradskog vijeća okupila je 29 od 31 gradskog vijećnika u amfiteatru Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, a započela je aktualnim satom, odnosno vijećničkim pitanjima upućenima gradonačelniku Ivici Puljku, zamjenicima i stručnim službama. 

Odgovarajući na vijećničko pitanje o Korešnici, gradonačelnik Ivica Puljak rekao je kako je to vrijedan projekt koji će se nastaviti raditi predviđenom dinamikom te kako su proteklih dana na tu temu održali nekoliko sastanaka. 

Najavio je i nastavak odluke Gradskog vijeća o izjednačavanju cijena u gradskim i privatnim vrtićima, ali i planove nove gradske uprave o nužnom proširenju vrtićkih i jasličkih kapaciteta:

- Sve je više roditelja koji odlučuju djecu upisati u vrtiće, to je dobar trend, no nema dovoljno kapaciteta. Ostalo je neupisano 550 djece u prvom roku, u tijeku je žalbeni rok koji istječe sutra. Imali smo sastanke s ravnateljicama i situacija je takva da će se za pola neupisane djece ponuditi upis, a jedan dio jasličke dobi će ostati neupisano. Veliki je pritisak za upise, a sve je više roditelja koji odgađaju odlazak djece u školu, pa ostaju godinu duže u vrtiću i ne oslobađaju mjesto. Imamo i sve više djece s poteškoćama u razvoju, koja imaju prednost pri upisu. Ima i sve više jasličke djece, pa sve skupa uzrokuje manjak kapaciteta – rekao je gradonačelnik Puljak odgovarajući na jedno od vijećničkih pitanja i dodao da se razgovara s privatnim vrtićima o mogućnosti otvaranja dodatnih grupa, ali i zapošljavanja dodatnih odgajatelja za rad s djecom s posebnim potrebama. - Imamo ideja kako povećati te kapacitete već sljedeće godine, a možemo organizirati i tematsku sjednicu da razgovaramo o tome, da vas uputimo što se događa na tom polju – poručio je vijećnicima. 

Vijećnici su na današnjoj sjednici između ostalog izabrali članove i zamjenike članova Savjeta mladih Grada Splita, a Lokalni plana provedbe Agende 2030 za održivi razvoj je na prijedlog većine vijećnika i gradonačelnika Ivice Puljka povučen i vraćen na doradu. 

Usvojeno je Izvješća o uspostavi održivog gospodarenja otpadom na području Grada Splita za razdoblje siječanj - lipanj 2021. godine te su osnovana radna tijela Gradskog vijeća: Odbor za statut, poslovnik i propise, Odbor za proračun i financije, Odbor za pripremu, izradu te predlaganje programa rada Gradskoga vijeća Grada Splita, Odbor za predstavke i pritužbe, Komisija za urbanizam, Odbor za rad s nacionalnim manjinama, Odbor za međunarodnu suradnju i iseljeništvo, Komisiju za suradnju s mladima, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, Vijeće za davanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru i Vijeće za davanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru. 

Na ovoj se sjednici nisu našle točke o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Splita, budući da one trebaju proći pojedina radna tijela Gradskog vijeća, koja su se tek danas osnovala, a u odnosu na prijedlog iz travnja, namjera je proširiti ih u području mogućnosti izgradnje predškolskih i školskih ustanova.

Na početku sjednice, predsjednik Gradskog vijeća Jakov Prkić uputio je čestitke Toniju Tomasu, gradskom vijećniku koji u Japanu na Olimpijadi kao trener prati Mateu Jelić, osvajačicu zlatne medalje. 
Sljedeću sjednicu predsjednik Prkić najavio je za drugu polovicu kolovoza.
hr Thu Jul 29 2021 19:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f3d6cc9daf72d62748b4599/80
Foto: DalmacijaNews

Zbog sudara pod utjecajem alkohola smijenjen voditelj zadarske krim policije

Nakon okončanja postupka utvrđivanja disciplinske odgovornosti javnost će biti pravovremeno obaviještena.
Vezano uz prometnu nesreću o kojoj smo već izvijestili javnost, a koju je skrivio rukovodeći policijski službenik Policijske uprave zadarske, obavještavamo Vas kako je načelnik Policijske uprave zadarske, nakon obavljenog razgovora s predmetnim rukovoditeljem, podnio prijedlog za premještaj na radno mjesto niže složenosti.
           
Naime, uvažavajući sve okolnosti događaja isti s današnjim danom prestaje obavljati poslove voditelja službe u Policijskoj upravi zadarskoj.
 
Nakon okončanja postupka utvrđivanja disciplinske odgovornosti javnost će biti pravovremeno obaviještena, poručili su iz PU zadarske.

U prometnoj nesreći koju je skrivio u srijedu ujutro u Bibinjama, lakše je ozlijeđena mlada vozačica.


hr Thu Jul 29 2021 17:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .