Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6404502d5d7965ac3a8b4585/80
Foto: Crveni križ Split

Održano 24. gradsko Natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa

Pobjednici su OŠ Sućidar i IV. gimnazija Marko Marulić

U OŠ Ravne Njive-Neslanovac 4. ožujka održano je 24. gradsko Natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa u Splitu na kojem je sudjelovalo 14 ekipa, 8 osnovnih škola i 6 srednjih škola, ukupno 84 natjecatelja, a u natjecanju su sudjelovali u kategoriji Pomladak OŠ Blatine-Škrape, OŠ Brda, OŠ Lučac, OŠ Manuš, OŠ Mejaši, OŠ Pojišan, OŠ Sućidar i OŠ Žnjan-Pazdigrad te u kategoriji Mladi IV. gimnazija Marko Marulić, Elektrotehnička škola, Privatna srednja škola Marko Antun de Dominis, Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju, III. gimnazija i Turističko-ugostiteljska škola.

Na samom početku nazočne je u ime organizatora pozdravio ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Split Tomislav Gojo koji je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da se natjecanje ponovno održava uživo nakon stanke uzrokovane pandemijskim razlozima. Natjecanja mladih Hrvatskog Crvenog križa od svog osnutka bila su mjesta ne samo učenja o pokretu Crvenog križa i svladavanju vještina iz prve pomoći, nego i mjesta druženja i sklapanja novih prijateljstava, a posljedično i razlog kasnijeg volontiranja. Obzirom na vedru atmosferu među natjecateljskim ekipama ovogodišnjeg gradskog Natjecanja mladih HCK ravnatelj Gojo je istaknuo optimizam kako će se isto nastaviti i u budućnosti.

Natjecanje se organizira u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, a u programu otvaranja predstavnica Agencije viša savjetnica Mija Ožić istaknula je podršku svim pedagoškim djelatnicima – volonterima Crvenog križa koji su marljivo pripremali svoje školske ekipe za natjecanje kao i mladim natjecateljima zbog pokazanog znanja i interesa.

Ovogodišnje 24. gradsko Natjecanje mladih HCK otvorio je pročelnik Službe za društvene djelatnosti Grada Splita Mario Negotić koji je tom prigodom rekao kako su ovakvi programi za mlade iz osnovnih i srednjih škola razlog budućeg optimizma obzirom na interes mladih natjecatelja za teme humanosti i pomaganja drugima kakve promiče pokret Crvenog križa.

Samo natjecanje, koje je trajalo od 10 do 13 sati, sastoji se iz provjere teoretskog znanja putem pisanog testa te praktične provjere znanja iz pružanja prve pomoći na radilištima. Osim natjecatelja u program su uključena i druga školska djeca koja su bila u ulozi tzv. markiranata na kojima je tim za realistični prikaz ozljeda Crvenog križa Split vjerno dočarao ozljede koje su bile dio praktičnog dijela natjecanja. U programu natjecanja uz djelatnike Crvenog križa Split, sudjelovao je i velik broj volontera, sudci, povjerenici Crvenog križa u školama koji pripremaju natjecanja, kao i mladi volonteri koji vode programe priprema za natjecanje te druge volonterske aktivnosti, ukupno oko 200 sudionika.

Pobjednici OŠ Sućidar i IV. gimnazija Marko Marulić u travnju će se natjecati na Međužupanijskom natjecanju u Dubrovniku.

Organizatori natjecanja su društva Hrvatskog Crvenog križa i Hrvatski Crveni križ, Agencija za odgoj i obrazovanje te Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a natjecanje se održava u skladu s Vremenikom natjecanja i smotri. Natjecanje je sastavni dio programa Odgoja za humanost s ciljem odgoja mladih na polju solidarnosti, humanosti, međusobnog pomaganja, poštivanja ljudskog bića, unaprjeđenja i zaštite zdravlja i aktivnog doprinosa mladih u zajednici kojeg Crveni križ provodi u suradnji sa školama. Kod djece i mladih od najranije dobi ovakvim aktivnostima nastoji se poticati interes za humano djelovanje u izvanrednim situacijama, posebno uvažavajući povećani rizik opasnosti izazvanih prirodnim katastrofama. Osposobljavanja mladih za izvanredne situacije u kojima im stečena znanja iz područja humanih vrednota kao i praktična znanja iz područja pružanja prve pomoći  pomažu u aktivnom i odgovornom sudjelovanju u društvu. Program natjecanja provodi se još od 1996. godine, a u natjecanjima je do sada sudjelovalo više od 120.000 mladih u Hrvatskoj. To je ujedno i najčešći način na koji se mladi upoznaju s najvećim humanitarnim pokretom na svijetu – organizacijom Crvenoga križa i volontiranjem.

hr Sun Mar 05 2023 09:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/642451d85d7965309b8b45a9/80

J.R. August ovaj petak u Koncertnoj dvorani Hrvatski dom Split

Ovim koncertom će predstaviti najnovije materijale na kojima radi s novom postavom benda

U petak, 31. ožujka u Koncertnoj dvorani Hrvatski dom Split nagrađivani kantautor J.R. August održat će prvi koncert u Splitu nakon 2019. godine.

Tim će koncertom ujedno premijerno predstaviti najnovije materijale na kojima radi s novom postavom benda. J.R. August višestruki je dobitnik Porina, uključujući onaj za album godine, novog izvođača i najbolji album alternativne glazbe, dok je 2021. njegov album „Live at Hrvatski glazbeni zavod” dobio Porin za koncertni album godine.

Nakon intimnog, klavirskog zvuka hvaljenog albuma „Dangerous Waters” i konceptualnog popa „Still Waters”, u najnovijem izdanju J.R. August se okreće slojevitom, suvremenom bendovskom zvuku.

U Hrvatskom domu, J.R. August će tako gostovati s osmočlanim pratećim sastavom, otvarajući novu stranicu u svojoj karijeri u jednoj od najljepših koncertnih dvorana u državi.

hr Wed Mar 29 2023 16:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/64243d255d79652f9b8b45bb/80
Foto: Toni Mijač

Zadržite dah i uronite u more Sine Jakelića u potrazi za "Morskim korijenom"

"Svaki putnik nekad mora doma doć", govore njegovi stihovi pa se tako i on vratio bar glazbom kući, svom glazbenom Moru

Sina Jakelić višestruko je nagrađvani tekstopisac koji je još u pjesmi "Dite", kao najistureniji član Libra, počeo kao motiv razrađivati bezuvjetno predavanje. Na tom je putu nastavio sam u novom poglavlju svoje karijere, prvo u "Polarnoj", a sada i u "Morskom korijenu".

-Jedan jednostavan telefonski poziv i ničim provocirana dobra namjera Josipa Radića rodila je jednu novu suradnju, a mene ponovo pokrenula i podmazala zupčanike, poručio je Sina koji se nakon "Polarne" koja je izašla prije 5 godine vratio s novom pjesmom "Morski korijen".

Za one koji odluče poslušati "Morski korijen" Sina napominje da je novo djelo potpuno autobiografsko, iako na kriptičan način. U stihove je sažeo, kako kaže, "povratak iz inozemstva u rodni kraj i potrebu Dalmatinca da bude uz svoje More." Josip Radić čiji je poziv pokrenuo sve, poznatiji kao dio Valentina Boškovića i frontmen benda Kensington Lima, uglazbio je Sinine stihove, a cijelu je priču zaokružio i spot na kojem je radio Toni Mijač.

Spot je snimljen u  maslinicima, šumama i na divljim liticama južne strane Sininog rodnog otoka Šolte, bez akcenta na turističke atrakcije - birane su intimnije i manje poznate lokacije koje će možda tek lokalci prepoznati. Kadrovi su savršeno saželi poruku pjesme. "Namjera je bila prikazati Šoltu kao generalni simbol svih dalmatinskih otoka čime je još jednom načeta tema nerazdvojne cjeline Dalmatinca i Mora - vječna tema toliko puta opjevana, ali nikad izlizana", pojasnio je Sina koji trenutno živi u Norveškoj, ali mu daljina nije umanjila ljubav prema Dalmaciji i "njegovom" moru.

Sina priznaje da njegove pjesme nisu za svakoga. "Moja lirika nastaje isključivo iz autentičnih situacija u mom životu, i za ispravan doživljaj zahtijeva uranjanje i slušanje u specifičnom terminu: od početka do kraja. Publika s kratkim fokusom pažnje će teško pronaći hranu za svoju dušu na mojoj valnoj duljini", poručio je i dodao: "Ali onima koji su voljni navući odijelo za ronjenje i skočit u moje 'More', želim dobrodošlicu!" U planu mu je još mnogo pjesmama, mnoge strpljivo čekaju u svojoj demo verziji. No, prvo će priču o gradnji novog iz srušenog privesti kraju, i to u "Srpnju".

hr Wed Mar 29 2023 15:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/642420f65d7965319b8b4585/80

Premijera filma "Da li ste vidjeli ovu ženu?" u Kinoteci Zlatna vrata

Film je nominiran za Veliku nagradu na Međunarodnom tjednu kritike, Venecija Film Festival 2022., a američku premijeru će imati na prestižnom festivalu New Directors/New Films u New Yorku
U četvrtak, 30.3.2023. u 20:00 u Kinoteci Zlatna vrata, Dioklecijanova 7, Split premijerno se prikazuje film "Da li ste vidjeli ovu ženu?" Dušana Zorića i Matije Gluščevića, sa Ksenijom Marinković u glavnoj ulozi.

Radi se o nadrealističnoj psihodrami fokusiranoj na temu identiteta, prezicnije, na temu ženskog multiverzuma koji se želi osloboditi. To raslojavanje, tri metamorfoze jedne žene (sve u izvedbi Ksenije Marinković) koja luta Beogradom i njegovim opskurnim zakutcima u potrazi za načinom da iskoči iz vlastite kože, slijedi i filmska forma, i sama se preoblikujući. (Human Rights Festival 2022)

Film je nominiran za Veliku nagradu na Međunarodnom tjednu kritike, Venecija Film Festival 2022., a američku premijeru će imati na prestižnom festivalu New Directors/New Films u New Yorku.

Na premijeri će nam se pridružiti glavna glumica, Ksenija Marinković.

Ulaz je besplatan, no broj mjesta je ograničen. Ulaznice se mogu preuzeti od 16:00.
hr Wed Mar 29 2023 13:29:13 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5eb902486f2ab8161e8b4601/80
Foto: Pixabay

Promotivni tjedan u Nacionalnom parku Plitvička jezera u povodu 74. rođendana

“Vode, jezera, slapova i šuma ima i drugdje, a ipak su Plitvička jezera na čitavom svijetu samo jedna.“ Akademik Ivo Pevalek

Sa zadovoljstvom najavljujemo da ćemo od 1. do 9. travnja 2023. godine održati tradicionalni rođendanski promotivni tjedan Nacionalnog parka Plitvička jezera!

Kao predjel naročite prirodne ljepote” Plitvička jezera proglašena su nacionalnim parkom 8. travnja 1949. godine. Upravo taj datum obilježavamo kao rođendan našeg Parka. Jedinstvene vrijednosti ovoga područja prepoznate su od Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (engl. UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) koja je trideset godina kasnije Nacionalni park Plitvička jezera uvrstila na svoj Popis svjetske baštine.

Kako bismo proslavili svoj 74. rođendan, pripremili smo za vas posebne cijene ulaznica u rođendanskom tjednu:

Period 1.4. – 9.4.2023.
Cijena:
- Odrasli 10,00 € (75,35kn)
- Odrasli – grupe 10,00 € (75,35kn)
- Studenti 6,50 € (48,97 kn)
- Studenti – grupe 6,50 € (48,97 kn)
- Djeca 7-18 godina 4,50 € (33,91 kn)
- Djeca 7-18 godina – grupe 4,50 € (33,91 kn)
- Djeca do 7 godina i osobe s posebnim potrebama s invaliditetom preko 50% - GRATIS

S održavanjem promotivnog tjedna otvaramo i Gornja jezera stoga ćete imati priliku doživjeti svih 16 smaragdnih jezera po promotivnim cijenama. Kako biste svoj posjet što bolje isplanirali, preporučamo da unaprijed odaberete jedan od programa posjete ili preuzmete našu aplikaciju.

hr Wed Mar 29 2023 12:34:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .