VRHUNSKA ŽENSKA KOŠARKA

Može li KAŽL izdržati sve nedaće i još jednom porušiti sve prognoze?

Cure s Ravnih Njiva prošle su period velikih problema i iskušenja, a glava je još uvijek iznad vode. Na početku sezone nitko nije vidio KAŽL u ozbiljnim kombinacijama u bilo kojem natjecanju. Sezonu su započele s problemima u rosteru, stvari se jednostavno nisu poklopile.

Najdugovječnija igračica KAŽL-a, pouzdana Nela Ljubić je zbog operacije morala propustiti polusezonu, nadali su se njenom povratku u nastavku prvenstva, ali nažalost liječnici nisu dali zeleno svjetlo, tako da Ljubić možemo očekivati tek u narednoj sezoni.

Petra Baban je potpisala ugovor, ali nikad nije zaigrala. Zbog navedenog, u pet do 12 angažirana je Brazilka Mayara, koja se nije snašla, te je na polusezoni sporazumno raskinut ugovor. Željeli su dovesti iskusnog playa, ali nisu uspjeli.

Početkom sezone ozlijedila se Marija Smiljanić, nažalost teško, tako da je do kraja sezone sigurno neće biti. Pred kraj polusezone ozlijedila se i Klara Rimarčuk, standardna igračica iz petorke, te je nema već  dva mjeseca.

Uz kronične probleme s financijama, te sve gore navedeno, KAŽL je na polusezoni ostvario zavidne rezultate, plasman u četvrtfinale Kupa Ružice Meglaj-Rimac, osiguran plasman na Final Four Alpe Adria Cupa, te diobu 4. i 5. mjesta u prvenstvu, ali sa samo jednom pobjedom zaostatka za prvoplasiranom ekipom.

Da, niste krivo pročitali, dioba 4. i 5. mjesta, a samo jedna pobjeda do 1. mjesta, to je bio plasman na polusezoni. U polusezoni KAŽL je iz Splita doveo Zrinku Barać, playa ponovno nisu uspjeli dovesti. Rimarčuk je i dalje ozlijeđena, Barać radi nastupa za Split u Kupu RMR nije smjela nastupiti protiv Požege u Požegi, KAŽL je ispao u četvrtfinalu protiv vodeće ekipe u prvenstvu, koja ima četiri bivše reprezentativke i četiri strankinje, od kojih nijedna nije mlađa od 23 godine. S druge strana je KAŽL u startnoj postavi imao kadetkinju i dvije juniorke, te vodio na poluvremenu, ali nisu izdržale do kraja.

KAŽL je trenutno drugi u nikad neizvjesnijoj utrci. Naime,  Požega ima pobjedu više od KAŽL-a, Raguse, Trešnjevke i Medveščaka, pet ekipa je u jednoj pobjedi razlike. KAŽL je senzacionalno pobijedio Ragusu u Dubrovniku, a sve ostale konkurentice dolaze u Split.

Već ovu subotu u 15.15 sati je derbi, dolazi Trešnjevka, a kasnije Požega, pa Medveščak. Može li KAŽL sve izdržati? Može li sa smanjenom rotacijom KAŽL izboriti za Final Four Prvenstva Hrvatske ili možda i nešto više od toga?

Bit će teško i fizički i psihički.

U klubu ne daju konkretne izjave, utakmica po utakmica, skromnost, disciplina, vaš novinar se uvjerio u to, pomalo je sve to nestvarno. Do sada palac gore za urađeno, a što će biti dalje vidjet ćemo. Nama se čini da svi imaju želju, KAŽL je definitivno iznenadio i sigurno zaslužuju podršku u svim segmentima. Tko želi pomoći, uvijek može, već ove subote u 15.15 sati u maloj dvorani SC Gripe.

Košarkašku akademiju Žana Lelas predvode 17-godišnjakinje, kapetanica Petra Božan i Gina Pirjak (brončane s kadetskog EP-a, trenutno U18 reprezentativke), 19-godišnja U20 reprezentativka Klara Rimarčuk koja je došla iz Slavonskog Broda (tata Dražen nekoliko sezona igrao za Jugoplastiku), mlade U17 reprezentativke Nina Bilić i Ana Pavić, te dvije Amerikanke, Dynnah Buckner i Hannah Langhi. Na polusezoni pristigla Barać, te mlade klupske nade Klara Sokanović, Bruna Turčinov, Luce Dominović i Ivana Pogorelić. Sve predvode trenerski tandem Vjekoslav Lokica i Anita Rade te Petra Smiljanić. Svaka čast KAŽL.

POSLJEDNJE DODANO: