SITUACIJA U VOJSCI

MORH potvrdio: Prošle godine 120 vojnika kažnjeno, većina zbog droga

Na sjednici Vlade danas je prezentirano Godišnje izvješće o obrani za 2022. godinu. U njemu je analizirana situacija u vojsci, planovi, analize, ugroze, stanje naoružanja…

Među ostalim u Izvješću je navedeno da je Vojnostegovni sud lani imao u radu 264 stegovne prijave. One su bile podnijete protiv ukupno 281 vojne osobe, od kojih je najviše vojnika odnosno mornara. – prenosi N1.

Riješene su 202 stegovne prijave protiv 216 osoba, dok su za 62 prijave postupci još u tijeku.

Evo koliko je vojnika kažnjeno

Za 134 osobe utvrđena je stegovna odgovornost te su im izrečene stegovne sankcije.

Ukupno 120 vojnih osoba kažnjeno je zbog 144 počinjena stegovna prijestupa, a najviše je bilo nedoličnog ponašanja kojim se nanosi šteta ugledu MORH-a i Hrvatske vojske i to pod utjecajem droga. Dio ovih vojnika odbio je testiranje na droge.

Od 120 izrečenih stegovnih kazni najviše je pak bilo prestanaka vojne službe i to upravo zbog prijestupa počinjenih pod utjecajem droge. Neki su zatečeni i u posjedu te droge.

Koliko vojnika ima problem s drogom?

Inače afera s drogom u vojsci tijekom 2021. i 2022. doista je potresala hrvatski obrambeni sustav. U više navrata otkriveno je da su vojnici padali na testovima na drogu, a mahom se radilo o kokainu.

Iz MORH-a su cijelo vrijeme tvrdili da je riječ o izoliranim slučajevima i da kronični problem s narkoticima u HV-u ne postoji. Ipak, prema Izvješću za 2021. bilo je jasno da situacija nije pod kontrolom. Naime, u toj godini 156 vojnih osoba proglašeno je stegovno odgovornima za počinjenje 180 stegovnih prijestupa te su im izrečene stegovne kazne. U predmetima u kojima je utvrđeno počinjenje stegovnih prijestupa bilo je najviše stegovnih prijestupa dovođenja u stanje pod utjecajem droga ili odbijanja testiranja na droge, stajalo je tada u Izvješću.

POSLJEDNJE DODANO: