SRAMOTA

More smeća pokraj Zadra, građani se pitaju: “Moramo li plivati u njemu?”

Više od milijun kvadratnih metara vrijedne destinacije propada iz minute u minutu nakrcano smećem. Postoji li itko u ovoj državi tko vidi nakaznost ovog divljeg deponija?

Novinari Morskog.hr poslali su upit komunalnom poduzeću Grada Nina kojeg Državni inspektorat drži dužnim riješiti stvar s ovom gomilom smeća. Upit su poslali i zadarskom Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, zadarskoj Čistoći i Odsjeku za komunalno redarstvo. Upit su poslali i voditelju Sektora za zaštitu okoliša pri Državnom inspektoratu.

A sada pogledate sramotu na Šepurinama između Zadra i Nina. Ruglo prekrcano građevinskim otpadom, izmetom, starim i odbačenim namještajem, wc školjkama,prljavim madracima, hrpetinama kamenja… Ne, ovo nije scena iz Mad Maxa, ovo je prizor na “5 minuta” od grada Zadra.

– Ajme majko mila užasa, nitko to godinama ne koristi. Uz more, takvo bogatstvo propada – ovako je glasila izjava čitateljice koja je poslala slike.

Ovako danas izgleda nekadašnja baza hrvatskih specijalnih postrojbi. Je li zaista toliko teško obračunati se s onima koji, tik do predivnih lokacija kojima očaravamo turističke oči, doslovno siluju prirodu? Trebaju li nam za to specijalne postrojbe? Ili zašto primjerice ne bi organizirali posebne turističke ture do Šepurina? Doza crnog humora neke može razveseliti, ali ne rješava ovdašnju crnu situaciju.

Uz ovoliku količinu otpada koja ne samo da je ruglo, već sigurno nije zdrava po građane, Morski.hr doznaje kako uz “more smeća na svakom kantunu” ovdje ima i more srušenih i suhih stabala s isto toliko suhim češerima (ili kako u Dalmaciji kažu šiškama). Ne treba puno da tijekom ljetnih mjeseci jedna iskra ovdje napravi strašan problem.

POSLJEDNJE DODANO: