Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5f01986edaf72d65278b4569/80
Foto: Canva

Na jesen još jedni, dopunski izbori u 80-ak lokalnih jedinica

Hrvatsku na jesen očekuju još jedni izbori - dopunski izbori za članove predstavničkih tijela, općinskih i gradskih vijeća i županijskih skupština, iz reda nacionalnih manjina u više od 80 jedinica, što je višestruko više nego 2017. kada su dopunski izbori raspisani u samo pet općina.

Ti izbori, na kojima pravo birati i biti biran ima oko 137 tisuća birača, održat će se jer na svibanjskim lokalnim izborima za članove predstavničkih tijela općina, gradova i županija nije osigurana zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina (konkretno srpske, bošnjačke, ukrajinske, romske, mađarske i talijanske), odnosno u nekim općinama i hrvatskog naroda.

Na dopunskim izborima pravo birati i biti biran imaju samo birači iz reda pripadnika nacionalnih manjina odnosno hrvatskog naroda koji imaju pravo na zastupljenost i prebivalište na području jedinice. Pravo predlaganja kandidacijskih lista imaju političke stranke i birači.

Hrvati biraju u tri općine

Općine u čija vijeća nisu izabrani predstavnici hrvatskog naroda su Jagodnjak, Borovo i Trpinja, u njihova vijeća treba izabrati po jednog Hrvata.

U općinska vijeća Cetingrada, Gunje i Svete Nedjelje (u Istarskoj županiji) trebat će izabrati po jednog predstavnika bošnjačke manjine, a u općinsko vijeće Bogdanovaca predstavnika ukrajinske manjine.

U općinama Petrijanec (Varaždinska županija), Peteranec (Koprivničko-križevačka), Darda, Jagodnjak, Kotoriba, Mala Subotica,  Podturen i Pribislavec u općinska će se vijeća birati po jedan član iz reda romske manjine, a u općini Orehovica dva člana. Jedan će se član iz romske manjine na jesen birati i u skupštinu Međimurske županije.

Na svibanjskim izborima nije osigurana dovoljna zastupljenost pripadnika mađarske manjine u općinama Darda, Draž i Erdut, pa će se i u njima održati dopunski izbori. Ipak, treba napomenuti da su u općini Draž od tri člana općinskog vijeća iz reda mađarske manjine već izabrana dva, pa predstoji izbor još jednoga, a po jedan se bira i u Dardi i u Erdutu.

Od četiri predstavnika talijanske nacionalne manjine u gradskom vijeću Rovinja u svibnju su izabrana tri, na dopunskim izborima treba će izabrati još jednoga. Po jednog člana iz te manjine birat će se i u općinska vijeća Vižnjana i Vrsara te u županijsku skupštinu Primorsko-goranske županije.

U 60-ak lokalnih jedinica u predstavnička će tijela trebati izabrati članove iz reda srpske nacionalne manjine, najviše - tri, u županijsku skupštinu Vukovarsko-srijemske županije, dva su već izabrana. Po dva će se člana, primjerice, birati u općinska vijeća Hrvatske Dubice, Rasinje, Đulovca, u županijske skupštine Sisačko-moslavačke,  Bjelovarsko-bilogorske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske županije, Šibensko-kninske županije (dva su već izabrana) itd.

Jednog svog člana srpska nacionalna manjina treba izabrati i u skupštinu Grada Zagreba, koji ima status županije.

S pet na 80-ak izbora

Broj dopunskih izbora koji će se održati ove godine višestruko je veći u odnosu na 2017. kada je Vlada raspisala dopunske izbore u samo pet općina. Rezultat je to nedavnih promjena u Zakona o lokalnim izborima.

O čemu se točno radi, objašnjava član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Naime, Zakonom koji je bio na snazi 2017., odgovarajuća zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina odnosno hrvatskog naroda u vijećima i skupštinama postizala se popunjavanjem predstavničkog tijela sa lista koje su sudjelovale na izborima. Broj članova vijeća i skupština po takvom popunjavanju, mogao je biti paran. Tek ako se primjenom tada važećih odredbi Zakona o lokalnim izborima nije mogla osigurati zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina odnosno hrvatskog naroda u predstavničkim tijelima, Vlada je raspisivala dopunske izbore u roku od 90 dana od konstituiranja predstavničkog tijela jedinice, kaže Hojski.

Objašnjava i kako je izmjenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima iz prosinca 2020. propisano da će Vlada raspisati dopunske izbore, u roku od 90 dana od konstituiranja vijeća ili skupštine neke jedinice.

"Dakle, neće se automatski nakon izbora 'popunjavati' predstavnička tijela pripadnicima nacionalnih manjina, radi osiguranja njihove odgovarajuće zastupljenosti, već će odmah doći do raspisivanja dopunskih izbora", tumači Hojski. 

Broj članova vijeća i skupština po provedenim dopunskim izborima može biti paran.

Iz DIP-a poručuju i kako je u ovom trenutku preuranjeno govoriti koliko će stajati provedba dopunskih izbora.

hr Mon Jun 07 2021 14:21:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/59e38af3b9e03e99828b45c6/80
Foto: Pixabay

TUŽNA VIJEST Preminuo predsjednik DVD-a Podstrana

Posljednji ispraćaj pokojnog Ivana bit će 15. lipnja 2021. u 17 sati na mjesnom groblju Ban u Podstrani.

Preminuo je Ivan Ruščić, dugogodinji član i predsjednik DVD-a Podstrana. 

- Obavještavamo sve vatrogasce, prijatelje i znance da je 12. lipnja 2021. u 75. godini života zauvijek sklopio svoje oči dugogodišnji član i predsjednik DVD-a Podstrana Ivan Ruščić (1946. – 2021.). - poručili su vatrogasci iz Podstrane. 

Posljednji ispraćaj pokojnog Ivana bit će 15. lipnja 2021. u 17 sati na mjesnom groblju Ban u Podstrani.

hr Sun Jun 13 2021 21:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60c651916f52df6aa98b4597/80
Foto: Facebook

Ivošević posjetio Pride Pazar na Turskoj kuli: "Vodite ljubav, a ne rat"

Make love not war 2011.-2021. - poručio je dogradonačelnik

Danas, u 16 sati, počeo je tradicionalni Pride Pazar na Turskoj kuli – benefit druženje za LGBTIQ+ zajednicu i prijatelje. 

Osim najavljene udruge Aktivist, na Pride Pazar stigao je i dogradonačelnik Splita Bojan Ivošević.

- Make love not war 2011.-2021. -  poručio je dogradonačelnik.

hr Sun Jun 13 2021 20:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e78d31629111cb5a68b45c7/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš iznio svoju stranu priče o incidentu u Zadru: ''Tužit ću one koji tvrde da nismo ostavili novac"

Ministar se zapitao što bi bilo da je njega netko vidio da sjedi u kafiću u kojem konobarice poslužuju bez maski
Ministar Vili Beroš na Twitteru se požalio na neugodno iskustvo u jednom jadranskom kafiću. Naime, konobarici je rekao da stavi masku, na ona ga nije poslušala. Demonstrativno je ustao i otišao. Svjedoci kažu da se derao na konobaricu, što Beroš demantira. - prenosi Dnevnik.hr.

- Očevici mogu tvrditi svakako. Reagirao sam jer su u kafići bili stranci koji su imali maske, doduše ispod nosa. I sam sam imao masku, i kada sam sjeo objesio sam je na košulju. Lijepo sam zamolio i mladu damu i njezinu kolegicu zbog drugih da stave masku. Rekao sam da nažalost to tako ne može biti. Nisam rekao da je bezobrazna, samo da to nije primjereno i da svojim primjerom moramo pokazati kako se odnosimo prema gostima.

Tvrdi da joj je, prvi put kada je došla, pokazivao u smjeru turista koji su bili na uglu trga koji su, kako kaže Beroš, fotografirali. '

- Većina njih je imala masku. Pa rekoh - zbog drugih koji nam dolaze se moramo ponašati malo drugačije. Međutim, ne znam iz kojeg razloga ni ona ni kolegica nisu nosile maske. - kazao je Beroš.

Ministar se zapitao što bi bilo da je njega netko vidio da sjedi u kafiću u kojem konobarice poslužuju bez maski.

- Najvećim dijelom živimo od turizma i moramo poslati jasnu poruku prema našim gostima. - istaknuo je.

Kazao je kako donesena mjera o nošenju zaštitnih maski vrijede i za otvorene prostore.

- Ne znam kud mi se baš danas dogodilo da sam sjeo u kafić gdje djelatnici ne nose maske. - kazao je.

Dodao je kako se može tolerirati koji put nošenje maske ispod nosa, ali da danas nije bilo posebno sparno.

- Sve je to za ljude. Ali ako sam lijepo zamolio kao ministar zdravstva koji se brine o epidemiji već godinu i pol dana... Ja sam cijepljen. Nestavljanje maske i unutra je nešto što ja ne mogu podržavati i tu sam se dignuo i otišao. - ispričao je svoju stranu priče Beroš. Demantira i da je ostao dužan dvije kune, kako su neki ispričali, odnosno da je ostavio samo 20 kuna za račun koji je iznosio 22.

- Ostavili smo 22 kune, potpuno jasno i otišli. Tko god tvrdi da nismo ostavili novac ću ga tužiti jer ja nisam sitnog pa je moja supruga izvadila dvije kune u komadu. - napomenuo je Beroš i dodao da je za njega priča gotova. ''Za mene je priča završena'', zaključio je za Dnevnik Nove TV Beroš.
hr Sun Jun 13 2021 20:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60c626d96f52df35a98b45a9/80
Foto: Facebook

"Beroš se izderao na konobaricu i ostao dužan dvije kune za kavu"

Javio se svjedok incidenta u kaiću i opisao što se točno događalo...

Ministar Vili Beroš danas je na Twitteru objavio da je u jednom jadranskom kafiću doživio neugodno iskustvo.

- Želio sam danas popiti kavu u jednom jadranskom kafiću. No, kako je konobarica i na moju molbu odbila nositi masku, tako sam i ja morao odbiti biti gost u tom lokalu. Odgovorno ponašanje je dužnost svih nas. - naveo je ministar. 

Međutim, javio se svjedok ovog incidenta koji je putem Facebooka opisao što se točno događalo. 

Njegovu objavu donosimo u nastavku:

- Da li je ministar Beroš danas uspio popiti svoju jutarnju kavu u Zadru, sukladno epidemiološkim mjerama koje on, a ni HZZJ, nisu uopće donijeli?

Oko deset sati na zadarskom Trgu ministar Beroš je sa suprugom naručio kavu.

Kad mu je prišla konobarica i kad je naručio kave, upitao je zašto ne nosi masku?

Na otvorenoj terasi?! Konobarica ga je ignorirala i ušla u zatvoreni prostor kafića.

Ili ga nije prepoznala, ili ga je stvarno ignorirala.

Kad im je donijela kave (bez maske) demonstrativno se ustao i bacio dvadeset kuna na stol.

Na fotografiji je vidljivo da je dao 2 kune manje. Sav zajapuren se izderao na nju govoreći da je bezobrazna.

MIZ, HZZJ, a ni Civilna zaštita, nisu ni u jednom dokumentu donijeli uredbu da konobari na otvorenim terasama moraju nositi zaštitne maske. Sve takve mjere su donesene za zatvoreni dio ugostiteljskih prostora.

Za terase su donesene mjere oko distance među stolovima i korištenju dezifencijskih sredstava, ali i ne i o obavezi da konobari poslužuju goste sa zaštitnim maskama.

Uostalom, ta mjera bi bila diskriminirajuća i protustavna s obzirom da ni gosti ugostiteljskih objekata na otvorenim terasama nisu obavezni nositi maske.

Nije je imao ni ministar, a ni njegova supruga, dok je trenirao epidemiološku disciplinu na sirotoj konobarici kojoj je ostao dužan dvije kune. I to po mjeri koja uopće ne postoji. - napisao je svjedok.

hr Sun Jun 13 2021 17:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .