ONI KOJI SU TO ZATRAŽILI

Mnogi će na ovim izborima glasati izvan svog mjesta prebivališta, najviše su to studenti

Za šest dana oko 3 milijuna 700 tisuća građana s pravom glasa izlazi na izbore za zastupnike u Hrvatskom saboru. Većina će izbore dočekati i obaviti u mjestu prebivališta, no ima i onih koji će to pravo iskoristiti u drugom gradu ili čak državi. Svi oni koji su do 6. travnja zatražili privremeni upis, moći će glasati izvan mjesta prebivališta.

Studenti su, nema sumnje, jedna od najbrojnijih skupina koja će se na dan izbora zateći u gradu u kojem nemaju prebivalište. Znala je to Mila, pa se za glasanje prijavila u Zagrebu, gdje i studira.

– Samo smo ispunili preko e-građani mjesto boravišta i onda su nam naknadno poslali ulicu u kojoj ćemo glasati, kaže studentica Mila.

Da svoje pravo mogu iskoristiti, zna 33.377 birača – koliko ih se prijavilo za glasanje u drugom gradu. Ipak neki su na rok zaboravili.

– Trebalo je kao prebaciti nešto, ali to je bilo do 6. travnja, tako da ne stignemo. Nismo razmišljali uopće o tome, kažu studenti Toni i Toni.

Sreća za oba Tonija i ostale pa još nije kasno za glasanje. Oni koji su se zaboravili prijaviti, a žele glasati mogu se taj dan vratiti kući, to jest otići na redovito biračko mjesto.

– Osobe s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, a koje u zakonom propisanom roku, do 6. travnja 2024. godine, nisu podnijele zahtjev za privremeni upis ili prethodnu registraciju, svoje biračko pravo mogu ostvariti isključivo na svom redovnom biračkom mjestu, stoji u priopćenju Ministarstva pravosuđa i uprave.

Na njemu pak glasati neće punoljetni učenici i profesori koji će biti na državnim natjecanjima. Njih 823, na četiri natjecanja svoje će listiće zaokružiti u mjestu u kojem se nađu.

– Znači neki pristupnici natjecanja mogu glasati čak i kod kuće ovisno dolaze li taj dan ili odlaze s natjecanja. Samo pristupnici koji glasaju 17. travnja, a to su članovi za predmetno područje fizike, moraju glasati u mjestu u kojem borave, kaže prof. Daria Kurtić, vršiteljica dužnosti ravnatelja AZOO.

Oni koji su naviknuli izbivati iz mjesta prebivališta pa tako i glasati jesu – vozači autobusa. U srijedu će raditi i prevoziti putnike.

– Na dan provedbe izbora, vozači Arrive Hrvatska radit će u režimu rada blagdanom te će sukladno tome biti plaćeni za svoj rad. Linije će prometovati prema prilagođenom voznom redu, stoji u priopćenju autoprijevoznika.

A za neke građane pak organizirat će se i posebna biračka mjesta. Umjesto škola i mjesnih odbora.

Dvjesto i trinaest mornara koji plove pod hrvatskom zastavom glasat će na brodu. Vojnici u misijama svoju će građansku dužnost obaviti u veleposlanstvima, dok će za one u misiji u Poljskoj biračko mjesto biti organizirano na terenu. Isto je i za umirovljenike, neki će glasati u domu, a neki u školama ili mjesnim odborima. Ima i onih koji do glasačkih mjesta pak ne smiju, pa će svoje listiće zaokružiti u zatvorima, piše HRT.

POSLJEDNJE DODANO: