Europski parlament izglasao nova pravila za Europsku prijestolnicu kulture od 2020.

Odbor za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta izglasao je danas odluku o novim pravilima za Europsku prijestolnicu kulture od 2020. do 2033., kojom su stvoreni uvjeti da Ministarstvo kulture objavi natječaj za hrvatske gradove kako bi se mogli kandidirati za naslov EPK za 2020. godinu.

Odluka će u idućih nekoliko dana biti objavljena u Službenom listu EU, nakon čega će Europska komisija, u dogovoru s Hrvatskom i Irskom, utvrditi točan datum objave natječaja, izvijestilo je Ministarstvo kulture na svojim internetskim stranicama.

Nakon objave natječaja i pravilnika, Ministarstvo će u suradnji s Europskom komisijom organizirati Informativni dan za zainteresirane gradove. Natječaj će biti otvoren deset mjeseci, a koji je grad izabran bit će poznato početkom 2016. godine.

Nakon zatvaranja natječaja izborno Povjerenstvo pregledat će prijave te organizirati susrete s predstavnicima gradova. Prvi će susret biti u travnju ili svibnju 2015. godine, a drugi najkasnije devet mjeseci nakon toga.

Kako je izvijestilo Ministarstvo, današnjom Odlukom zadržana je opća struktura sadašnje inicijative, ali je izmijenjen postupak imenovanja gradova. Naime, od 2020. države članice izravno će imenovati izabrane gradove što znači da više neće biti potrebna potvrda na razini EU kao do sada, a čin imenovanja bit će formaliziran objavom imena grada u službenom listu EU.

Ostale izmjene uključuju strože i detaljnije kriterije selekcije, snažniji naglasak na dugoročni učinak akcije te jačanje europske dimenzije. Stručnjaci država članica bit će i dalje uključeni u rad Povjerenstva nezavisnih stručnjaka odgovornog za selekciju i praćenje gradova te će imati isti status kao europski stručnjaci. Povjerenstvo će biti sastavljeno od deset europskih stručnjaka te do dva nacionalna stručnjaka.

Inicijativa Europska prijestolnica kulture pokrenuta je 1985. i od tada je imenovano više od 40 gradova. U početku međuvladina inicijativa, akcija Europske prijestolnice kulture 1999. postaje akcija zajednice kako bi se poboljšala njezina efikasnost uspostavom jedinstvenih kriterija i postupka selekcije za sve gradove EU.

Svrha akcije je promicati bolje međusobno razumijevanje među europskim gradovima i jačati osjećaj europskog građanstva, istodobno ističući bogatstvo europskih kultura te njihovu različitost ali i zajedničke osobine.

POSLJEDNJE DODANO: