Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6076dca56f52df42318b45fe/80

Nova Stara gradska vijećnica spremna za tehnički pregled

U sveobuhvatnu obnovu i valorizaciju Stare gradske vijećnice uloženo je 9,2 milijuna kuna iz strateškog EU projekta Grada Splita „Palača života – grad mijena / Palace of life – City of changes“
- Realizaciju ove iznimno zahtjevne aktivnosti u okviru projekta Palača života – grad mijena, epidemiji unatoč, priveli smo kraju u skladu s prethodno najavljenim rokovima. Preostale su još neke finese, no objekt se sprema za tehnički pregled koji će se održati sutra.“ – kaže Radojka Tomašević, pročelnica Službe za međunarodne i EU projekte Grada Splita.

Riječ je o sveobuhvatnoj obnovi i valorizaciji Stare gradske vijećnice u koju je uloženo je 9,2 milijuna kuna iz strateškog EU projekta Grada Splita „Palača života – grad mijena / Palace of life – City of changes“. Naime, u ožujku 2020. godine, paralelno s epidemijom Covida 19 te po završetku radova arheoloških istraživanja, započela je adaptacija i uređenje ove vrijedne gradske kulturne baštine.

Stara gradska vijećnica je objekt spomeničke važnosti, zaštićen u sklopu stare gradske jezgre koja se nalazi na listi svjetske baštine UNESCO-a te pojedinačno zaštićeno dobro. Adaptacijom i uređenjem Vijećnice, Split dobiva suvremeni multifunkcionalni prostor za izložbe, predavanja, manje koncerte, primanja i drugu namjenu, a manji dio posvećen je stalnom postavu koji tematizira Vijećnicu kroz povijest.

Brojni prolaznici posljednjih mjeseci pratili su obavljanje konzervatorsko-restauratorskih i fasaderskih radova na pročelju Vijećnice, kojoj je prethodila kompletna zamjena drvene krovne konstrukcije, zajedno sa svim slojevima krova te su izvedene i nove međukatne konstrukcije. Stolarija je promijenjena po uzoru na prethodnu te su paralelno s fasadom obavljeni radovi na obnovi i uređenju interijera.

Stara gradska vijećnica bit će uskoro dostupna za posjetitelje, a po prvi puta sudjelovanje na događanjima i posjet izložbama omogućen je i osobama s invaliditetom. Pomoću demontažne rampe ulazit će na pomoćni ulaz sa sjeverne strane te novim ugrađenim liftom na prvu i drugu etažu.

U prizemlju novoobnovljene Vijećnice smještena je recepcija sa suvenirnicom te izložbeni prostor od 50-tak kvadrata. Na prvi kat dolazi se polukružnim stubištem i dizalom do velikog izložbenog, multifunkcionalnog prostora sa spremištem i manjim stalnim postavom koji je ujedno i čitaonica.

Posjetitelji će tu moći sjesti i čitati knjige s polica ali ne i iznositi ih obzirom da su zaštićene posebnom tehnologijom od otuđenja. Prema izvorima, u Vijećnici u 19. st. je bila izložena knjiga Roberta Adama o Dioklecijanovoj palači. Faksimil te iste knjige bit će izložen pod staklom, a na ekranu osjetljivom na dodir će se ista pregledavati i čitati.

Uklanjanjem suvremenih intervencija u unutrašnjosti na vidjelo su izašli kameni ulomci od kojih se ističe gotički luk koji se proteže kroz dvije etaže te je dodatno istaknut u prostoru.

Na drugoj etaži smjestio se veliki multifunkcionalni prostor s projektorom za održavanje predavanja ili postav izložbi, a u potkrovlju spremište, sustavi instalacija za ventilaciju i regulaciju mikroklimatskih uvjeta.

Prostor za izložbe rasterećen je i očišćen te prva i druga etaža imaju kontrolirane mikroklimatske uvjete što omogućuje izlaganje najosjetljivijih i najvrjednijih izložaka na svijetu, uz moderni rasvjetni fleksibilni LED sustav bez UV zračenja s mogućnošću regulacije intenziteta rasvjete. Ona će biti u rasponu od 200 luksa za slike do 50 luksa za ostale eksponate od papira, tekstila, metala, stakla i sl.

Godinama se ističe kako potencijal baštine, posebno splitske, nije dovoljno razvijen ni adekvatno prezentiran te u konačnici ostaje neprepoznat i generira troškove, umjesto profita i radnih mjesta.

Svjedočimo da osim očuvanja i jačanja kulturnog identiteta, kvalitetnom i promišljenom obnovom baštine raste i prepoznatljivost destinacije na tržištu. S tim ciljem gotovo dvije godine trajala je priprema i rješavanje imovinsko-pravnih i drugih preduvjeta za prijavu projekta „Palača života – grad mijena / Palace of life – City of changes“ za financiranje iz EU sredstava.

Adaptacija i uređenje Stare gradske vijećnice napravljena je prema projektu Ureda ovlaštene arhitektice Josipe Ružić, dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović potpisuje interijer, kao i stalni postav, osmišljen prema koncepciji dr. Josipa Belamarića, a u realizaciju projekta su uloženi deseci tisuća radnih sati djelatnika tvrtke izvođača radova Neir d.o.o., uz stalni nadzor Konzervatorskog odjela u Splitu i stručni nadzor Zajednice ponuditelja Atesti i zaštita d.o.o i Linir d.o.o.

Vrijednost radova na obnovi Stare gradske vijećnice je 9,2 milijuna kuna, omogućenih u sklopu strateškog EU projekta Grada Splita „Palača života – grad mijena / Palace of life – City of changes“ koji provodi Služba za međunarodne i EU projekte sredstvima osiguranim kroz ITU mehanizam Urbane aglomeracije Split. Ukupna vrijednost projekta „Palača života – grad mijena / Palace of life – City of changes“ je 25,4 milijuna kuna, od čega su 18,2 milijuna kuna bespovratna sredstva Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Nositelj projekta je Grad Split, partneri su Turistička zajednica grada Splita i Muzej grada Splita, dok je Razvojna agencija Split – RaST koordinirala uspješnu pripremu projektne prijave. U sklopu projekta slijedi obnova lokaliteta koji većim dijelom nisu bili prezentirani javnosti – Jugoistočna kula s dijelom zgrade u Lukačićevoj 5 i pristup srednjovjekovnom ophodu na istočnom zidu Dioklecijanove palače te obnova prizemne etaže Muzeja grada Splita, koji će između ostalog uskoro biti dostupan i osobama s invaliditetom.
hr Wed Apr 14 2021 14:15:44 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f40185bdaf72d2f748b4717/80
Foto: Unsplash

Na "probnoj svadbi" u Zagrebu 130 uzvanika bez maski i distance

Organizatori se nadaju da će sve proći dobro i da je i ovo 'put povratka' na slično onome prije pandemije.
S oko 130 uzvanika koji se bez maski i distance zabavljaju, jedu, piju i plešu uz živu glazbu, u subotu navečer u jednom zagrebačkom restoranu održana je 'probna svadba', kako bi se utvrdilo je li takva događanja  šire zarazu, što će se znati za sedam dana kada će svi uzvanici biti testirani.

Svadbu u restoranu Golf klubu Riverside, kao i poslovni domjenak-večeru dva dana ranije, organizirala je Nezavisna udruga ugostitelja, uz podršku Nacionalnog stožera civilne zaštite i HZJZ-a kao pilot projekt, kojim se pokušava i otvoriti mogućnost za otvaranje ugostiteljstva i ostalih industrija, uz poštivanje određenih uvjeta koje će definirati Stožer CZ.

Za razliku od domjenka prije dva dana, čiji su sudionici bili ranije cijepljeni protiv covida s dvije doze, na večerašnjoj 'probnoj svadbi' su bili uzvanici (poznanici organizatora, ugostitelji i drugi) iz različitih skupina tj. oni koji su dva puta cijepljeni, oni koji su testirani dan ranije PCR testom te oni koji su unutar šest mjeseci preboljeli covid.

"Očekujemo kako će testovi za sedam dana pokazati da nema prijenosa zaraze i da rezultate testiranja objavi Stožer civilne zaštite, a ako će sve biti u redu vjerujemo da bi se i mjere za ugostiteljstvo, event i glazbenu industriju mogle popustiti", kazala je predsjednica Nezavisne uduge ugostitelja Žakline Troskot.

Goste na svadbi zabavljao je bend Prava stvar, koji po riječima frontmena Dalibora Medvedca, postoji i svira 20 godina, a sada nisu nastupali od rujna 2020., i otkazano im je u oko godinu i više dana pandemije oko 50 svadbenih i drugih događanja. Zbog toga su im prihodi pali za oko 80 posto, i u pitanje došla egzistencija njihovih obitelji jer neki od njih i nemaju druge poslove.

Organizatori se nadaju da će sve proći dobro i da je i ovo 'put povratka' na slično onome prije pandemije.

Gosti su rekli da su uzbuđeni i sretni što su na tom događanju i što se mogu zabaviti nakon dugo vremena na takvom mjestu.
hr Sat May 15 2021 21:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e82cce529111cc7b88b4571/80
Foto: Twitter Vlade RH

Markotić: Vjerujem da će doći do ublažavanja mjera

Na pitanje prijeti li nam na jesen četvrti val epidemije, procjenjuje kako je to moguće.
Alemka Markotić, ravnateljica Klinike "Dr. Fran Mihaljević" rekla je u subotu kako vjeruje da će doći do ublažavanja epidemioloških mjera i da će se vjerojatno ići na mogućnost okupljanja većeg broja ljudi, istaknuvši pritom važnost cjepljenja što većeg broja ljudi.

Broj novozaraženih ovaj tjedan pada po stopi od gotovo 40 posto, počeo je padati i broj hospitaliziranih i najtežih slučajeva na respiratoru, ali kliničke slike oboljelih su još dosta teške, rekla je dr. Markotić gostujući u večerašnjem Dnevniku Hrvatske televizije (HTV).

Vjeruje da će doći do ublažavanja mjera, kazala je, dodavši da će se vjerojatno ići na mogućnost okupljanja većeg broja ljudi.

"Trebamo biti oprezni da ne pokvarimo ovaj dobar trend, ali vjerujem da ćemo polako ići s popuštanjem", istaknula je Markotić.

Rekla je i kako je četvrti val epidemije na jesen moguć, napomenuvši da, nažalost, u bolnici završavaju još uvijek i oni mlađe i srednje dobi, između 50 i 60 godina.

Upitana očekuje li da će Hrvatska uspjeti ostvariti plan od 55 posto cijepljenih do kraja lipnja,  Markotić ocjenjuje da je izvrstan trend i u cijepljenju i u padu. "Svi se iskreno nadamo da ćemo uspjeti taj broj dostići. Ovisi i o zdravstvenom sustavu koji pokušava dati svoj maksimum u brzini cijepljenja", naglasila je

Svi se trebaju cijepiti čim prije mogu

Komentirala je i potrebu dodatne kampanja za cijepljenje, usmjerene prema onima koji su sada neodlučni ili čekaju jesen da se cijepe.

"Već sada je jasno da cjepivo štiti do 6 mjeseci, sigurno će to biti i do godine dana. Čekati jesen znači izlagati i sebe i one oko sebe riziku od obolijevanja, pa taman to bio i blaži oblik bolesti. Čak i nakon blažih imamo ozbiljne nuspojave, a da ne govorimo o mogućnosti povratka u normalan život. Pred nama je turistička sezona, ne bi se smjela ponoviti prošla godina, da ta turistička sezona završi 15. kolovoza, kada smo bili na vrhuncu. O nama ovisi kako ćemo proći ove godine", kazala je Markotić , zaključivši: "Svi se trebaju cijepiti čim prije mogu".

Na pitanje hoće li nakon 1. lipnja doći do ukidanja nekih mjera, rekla je kako to nije u njezinoj nadležnosti, ali ići će se vjerojatno na mogućnost okupljanja većeg broja ljudi. "Vidjet ćemo koliko će biti mogućnosti okupljanja u zatvorenom. Trebamo biti doista jako oprezni da ne pokvarimo ovaj dobar trend", kazala je.

Markotić je sigurna da će oni koji su cijepljeni opuštenije provesti nadolazeće ljeto.

Napominje da istraživanja pokazuju kako je visoka zaštićenost nakon cijepljenja, mali postotak ljudi nakon toga bude inficiran, najčešće s blažim oblicima bolesti, a iznimno rijetko s težim oblicima, i to je onda obično vezano za neke kronične bolesti i imunosupresiju.

Na pitanje prijeti li nam na jesen četvrti val epidemije, procjenjuje kako je to moguće.

"Sigurno će sa sezonom zime i pojavom drugih respiratornih infekcija biti i povećan broj Covida. Može se očekivati ove godine da će se pojaviti i gripa, ali ako se svi na vrijeme cijepimo, a vidimo da je odobrenje došlo za Pfizerovo cjepivo i za djecu od 12 do 15 godina, to sve ohrabruje da će se sve veći broj populacije u Hrvatskoj i izvan Hrvatske cijepiti, što garantira sigurno bolju situaciju", rekla je.

Na pitanje kada očekuje da će pandemija završiti Markotić kaže kako svi kojima je to struka očekuju da bi do idućeg proljeća mogli staviti pod kontrolu ovu bolest, naravno pod uvjetom da se veliki postotak svijeta cijepi.
hr Sat May 15 2021 21:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f01986edaf72d65278b4569/80
Foto: Canva

Evo što sve trebate znati prije nego izađete na lokalne izbore

Listići dolaze u četiri boje, a glasači sa sobom trebaju ponijeti važeće osobne dokumente i kemijske olovke. Nošenje maski je obavezno
Na lokalnim izborima u nedjelju 16. svibnja biramo gradonačelnike, općinske načelnike, župane i njihove zamjenike te članove općinskih i gradskih vijeća i županijskih skupština, a sve pod strogim epidemiološkim mjerama. U Gradu Zagrebu biraju se i članovi vijeća gradskih četvrti te članovi vijeća mjesnih odbora. Drugi krug izbora u onim sredinama gdje kandidati ne prijeđu 50 posto održat će se za dva tjedna, 30. svibnja na Dan državnosti.

Birači prije dolaska na biralište moraju izmjeriti temperaturu, ako je veća od 37,2 °C i/ili ako imaju respiratorne ili druge simptome covida-19, moraju se javiti svom liječniku. Nošenje maski obvezno je za sve koji ulaze na biračko mjesto, ali i na otvorenom ako se čeka u redu gdje se ne može držati razmak od dva metra, piše Jutarnji list.

Na ulazu u prostor treba dezinficirati ruke i držati razmak od dva metra. Birač nakratko skida masku samo pri identifikaciji. Preporučuje se nošenje svoje kemijske olovke, ali nije obvezno. Kad birač ne može doći na biračko mjesto zbog teže bolesti, nemoći, invaliditeta ili je u samoizolaciji, njemu članovi biračkih odbora dolaze ispred vrata. Svi pritom nose maske, članovi biračkih odbora i rukavice, te nazuvke na cipelama ako moraju ipak ući u dom birača. Oni koji su zaraženi covidom-19 glasaju uz pomoć druge povjerljive osobe koja će prema njihovoj ovlasti ispuniti listić, a sve se obavlja ispred ulaznih vrata doma birača.

U petak je 7214 osoba bilo zaraženo koronavirusom, a 22.530 osoba bilo je u samoizolaciji.

Glasanje

Pravo glasa imaju svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina te punoljetni građani drugih država članica EU koji imaju prebivalište ili boravište u Hrvatskoj, a koji su se registrirali prethodno. Glasati se može samo u mjestu prebivališta u Hrvatskoj, ne kao na parlamentarnim izborima u drugom mjestu u Hrvatskoj ili inozemstvu. Pripadnici manjina imaju pravo birati zamjenike gradonačelnika, načelnika i župana. Ako netko nije upisan u popis birača, moći će dobiti potvrdu za glasanje nadležnog ureda državne uprave na sam dan izbora. Ako se birač zatekne na biračkom mjestu u 19 sati, omogućit će mu se glasovanje i nakon toga. Ako je birač zaražen ili u samoizolaciji, može o tome obavijesti nadležno lokalno izborno povjerenstvo najranije tri dana prije izbora, ili birački odbor na dan izbora do 12 sati te zatražiti glasanje od kuće.

Što ponijeti na biralište?

Osobnu iskaznicu, putovnicu, vozačku dozvolu ili drugu javnu ispravu s fotografijom, na osnovi koje se može nedvojbeno utvrditi identitet birača. Osobne iskaznice koje su istekle nakon 11. ožujka 2020., kad je proglašena epidemija, vrijede sve do šest mjeseci nakon što se proglasi kraj epidemije te se s njima može glasati na nedjeljnim izborima. Preporučuje se da birači ponesu svoju kemijsku olovku, ali nije obvezno, no nošenje maski za lice je obvezno. Ako nemate svoju masku, dobit ćete je na ulazu na biračko mjesto.

Izborna šutnja

Izborna šutnja na lokalnim izborima počela je u subotu 15. svibnja u ponoć, a završava u nedjelju 16. svibnja u 19 sati nakon zatvaranja birališta. Za vrijeme izborne šutnje zabranjeno je javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Pripadnici manjina

Birači pripadnici nacionalnih manjina glasaju za iste liste i kandidate kao i svi ostali, ali imaju pravo birati i zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, u onim jedinicama u kojima pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje pet posto.

Pravo glasa imaju samo birači pripadnici manjina koji imaju prebivalište u toj jedinici.

Isto vrijedi i za pripadnike hrvatskog naroda u predstavničkom tijelu jedinice u kojoj pripadnici neke nacionalne manjine čine većinu stanovništva, piše Jutarnji list.
hr Sat May 15 2021 19:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6051da476f52dfd5078b457d/80
Foto: DalmacijaNews

Karin: Broj novozaraženih se smanjuje, ali još nismo mirni

Karin je istaknula kako je 52 novooboljelih u subotu u Splitsko-dalmatinskoj županiji nešto više od sedam posto ukupno testiranih osoba
Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin u subotu je rekla da se broj novozaraženih koronavirusom procentualno smanjuje, ali da još uvijek ne mogu biti mirni.

Karin je istaknula kako je 52 novooboljelih u subotu u Splitsko-dalmatinskoj županiji nešto više od sedam posto ukupno testiranih osoba te da se broj novooboljelih procentualno smanjuje.

"Vjerujemo kako je to smanjenje novooboljelih zbog povećanja procijepljenosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali nas niti ove brojke ne zadovoljavaju i još nismo mirni," poručila je.
hr Sat May 15 2021 16:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .