Ukrajina zauzela aerodrom u Kramatorsku kojega su držale proruske snage

Ukrajinske oružane snage u utorak su počele “specijalnu operaciju” protiv naoružanih separatista na rusofonom istoku zemlje, objavile su vlasti. Akcija je počela zauzimanjem jedog vojnog aerodroma koji su držale promoskovske snage, priopćeno je.

Reuters javlja da se čuje pucnjava s toga aerodroma u mjestu Kramatorsku, a jedan je vojni zrakoplov nisko nadletio to područje. Uočene su ukrajinske snage kako se iskrcavaju iz helikoptera.

Dopisnik te agencije javio je da je nad Kramatorskom vidio četiri vojna helikoptera. Dva su sletjela i kad su vojnici izašli iz njih, lokalno je stanovništvo na barikadama vikalo: “Stidite se! Vratite se kući!”

Vršitelj dužnosti ukrajinskoga predsjednika Oleksandr Turčinov prije toga je objavio da je počela vojna operacija radi izbacivanja proruskih separatista iz zgrada državne uprave koje su zadnjih dana zauzeli u desetak gradova na istoku zemlje.

Turčinov je izdao priopćenje u kojem kaže kako je Ukrajina zauzela aerodrom u Kramatorsku, a državna služba sigurnosti objavila je da je u tijeku “protuteroristička operacija” u obližnjem gradu Slavjansku.

Čini se kako su operacije u Kramatorsku i drugdje znak daljnje eskalacije najdublje krize između Istoka i Zapada od Hladnoga rata. Povećava se i zebnja na Zapadu i u Kijevu da bi Rusija mogla vojno intervenirati na strani rusofonog stanovništva istočne Ukrajine.

Proruski separatisti koji su u subotu bili zauzeli policijsku postaju u Kramatorsku, izašli su iz zgrade prije operacije, ali jedan predstavnik službe sigurnosti u Kijevu kaže kako su separatisti zatim zauzeli urede državne službe sigurnosti u tome gradu.

POSLJEDNJE DODANO: