Počela izrada projekta za obnovu dubrovačkog valobrana Kaše

Udari vremena i valova, ali i potresa i agresorskih granata u Domovinskom ratu danas su itekako vidljivi na valobranu Kaše, koji od snage mora još od 15. stoljeća štiti ulaz u dubrovačku Staru gradsku luku. O obnovi tog jedinstvenog i kulturno-povijesnog blaga govori se već dugo, a ovih su dana napokon počeli prvi istražni radovi.
Remek djelo Paskoja Miličevića građeno je 1484. parcijalno uz pomoć kašeta – drvenih sanduka – punjenih građevinskim materijalom i potopljenih u moru. Otuda naziv valobranu Kaše koji već više od pola stoljeća čuva ulaz u Gradski Porat, piše HRT
One su služile kao obrambeni dio luke preko njih se zatezao lanac da bi se spriječio ulaz brodova u luku tako da ih mi promatramo u tom kontekstu i stoga su nam jako bitne, pojasnio je Vedran Kosović, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine
Oštećene potresima i granatiranjima u Domovinskom ratu, Kaše vape za obnovom. U posljednjem pokušaju Županijska lučka uprava je projekt prijavila za europske fondove, ali bezuspješno. Tada je obnova procijenjena na 20 do 25 milijuna kuna.
Nemamo sad tu cifru. Ona će se znati kad budemo imali troškovnik i nadajmo se tad i javnom natječaju. Tad ćemo znati koliko. Međutim moram reći spomenik je od neprocjenjive vrijednosti, rekao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.
Izradu Glavnog projekta preuzelo je Društvo prijatelja Dubrovačke starine, a početak geomehaničkih istražnih radova ulijeva optimizam.
To je dopuna svih istražnih radova koji su do sad napravljena. Ovo je još falilo da se može kvalitetno krenut u tu priču, da se može krenut u izradu idejnog projekta, kazao je Kosović.
Idemo 16 metara, znači tri bušotine po 16 metara. Vršit ćemo standardni penetracioni pokus i uzimanje tih neporemećenih uzoraka i to ide u Zagreb u laboratorij. I onda to traje nekih 16 dana će trajati bušenje s tim da će trebati još 20 dana za laboratorij. Cca 45 dana imamo elaborat, rekao je izvođač radova Niko Musladin.
Zanimljivo je da Paskoje Miličević nije htio primiti plaću za svoj rad na valobranu, pa je 28.veljače 1848. Republika odredila da mu se daruju srebrni predmeti u vrijednosti 12 dukata.

POSLJEDNJE DODANO: