Article

//www.dalmacijanews.hr/files/627576c1ecdbd19f8e8b45ae/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

[PRIČA 2 ZA SUDAMJU] Duje Šegvić: Dizajnom je potpisao mnoge građevine, grafički je osmislio mnoštvo knjiga, a stvara čak i računalnu igricu [FOTO]

"Za arhitekturu volim reći da je često maćeha, da puno uzima, a malo i sporo daje. Time ne mislim na novce, već na emocije"
Dočim malo zavrući, dani se produlje, po splitskim ulicama krenu radovi. Nemilo se kopa, buši, raskopava, zatrpava. Cijeli je grad nalik nedjeljnom sajmu rabljenih automobila dok se vozači u gužvama svađaju s pješacima koji su u borbi za malo tla bez lima.

U splitskom gradskom prometu, tom neviđenom krkljancu, opetovanom svake godine u isto doba, isto je kao i u splitskom Gradskom poglavarstvu. Prava pravcata "luda kuća" koju ni najpametniji ni najrazboritiji ne mogu izbjeći koliko se god trudili i izvijali.

Baš su se Splićani zaželjeli pjesme o prometnim rješenjima gdje god da okreneš, o bagerima pokraj svake zgrade, trubljenju vozila za opskrbu pored Hrvatskog narodnog kazališta. Malo niže od tog hrama kulture, svega nekoliko metara, još je jedna ustanova s kulturom u nazivu dobila i dostojanstven prilaz. Nekad zapuštena ulica u centru Splita sada uživa novo zdanje koje je osmislio arhitekt i dizajner Duje Šegvić, protagonist još jedne svečarske štorije u danu kada se pod Marjanom slavi.Dizajnom je potpisao mnoge građevine po Dalmaciji, grafički je osmislio mnoštvo knjiga, autor je i nekolicine poštanskih maraka, a stvara čak i računalnu igricu.

- Nekako su ti izazovi i svjesnost o struci od malena pa i ljubav prema crtanju rasli uz oca, a i majku koja je po struci građevinar. Za arhitekturu volim reći da je često maćeha, da puno uzima, a malo i sporo daje. Time ne mislim na novce, već na emocije, kreativnost, pa onda muke po realizaciji i stalna borba da izvorna kreacija, ideja, uopće doživi realizaciju - iskren je Duje. U sličnom tonu nastavlja i oko Tončićeve ulice.

- Nije bilo lako osmisliti ju na način da se ne nameće puno Marmontovoj, uklopi se, a opet da ima svoju priču. Bio je to pravi zadatak, no lijepo je ispalo. Sve u svemu sam zadovoljan. Kamen se ne onečišćuje puno i mislim da je cijelo uređenje dalo gradu, a i zgradi Hrvatskog doma, malo friške arije - veli.

Fale mu, priznaje, kandelabri i klupe koje su bile prvotno zamišljene, a puno bi sretniji bio i da su u kamene vace ugrađena imena značajnih kulturnjaka. No, nadimak "Mala Marmontova" dovoljan je dokaz o uspješnosti.


Iako mu je Split kolijevka, nikako nije i ograničenje u smislu kreativnosti ili posla. Fraza je to koja odgovara dizajniranju poštanskih marki, već njih tridesetak od kojih se svaka tiskala u stotinu tisuća primjeraka.
- Skoro četiri milijuna maraka, to dođe taman jedna po čelu stanovnika - našalio se Duje.

- Teme dolaze od svukuda. Odradio sam i seriju dvoraca Hrvatske. Evo sad friške od prije neki dan su iz serije "Zaštićeni prehrambeni i poljoprivredni proizvodi". Ovaj put sam radio slavonski med, varaždinski klipič i paški sir - otkriva.

Najteže je bilo, kroz smijeh govori, degustirati svaki izvorni proizvod zajedno sa svojom suprugom Tihanom.
- Ali... za dizajn maraka dopalo me i nekoliko lijepih splitskih tema kao što su veliki jubileji Arheološkog muzeja i Judite Marka Marulića.

Marke su svi prihvatili, a jedna je posebno odjeknula miljama daleko.

- Najslađe je bilo kad sam dizajnirao zajedničko izdanje Hrvatska - Republika Koreja. Osmislio sam da se Sjeverni Velebit i Korejski Seoraksan doimaju spojeni u jedno. Tada su stigle pohvale direktno od korejske pošte na ideji. Doslovno su mi napisali da "plješću ideji". I radi se o Južnoj Koreji, naravno - veli Duje Šegvić.

Uz igru sa svoja tri sina, održava dijete u sebi i kroz računalnu igru koju sam izrađuje. Iako proces traje već godinama, ne smeta to ovom umjetniku.

- U igri "The Legend of Snowblind" postoji snježno biće koje se mijenja ovisno čini li dobro ili zlo. I normalno kao takvo mora spasiti svijet koji "visi na niti". Dugotrajan je to i težak proces za odraditi sam. Potrebno je puno mašte, ali i vještine iz mnogo područja za to pa mi je baš zbog toga izazovno i zanimljivo.


Izazovan karakter bio je valjda i razlog što je Duje kreirao online muzej za brend rotring, brend olovki drugih grafo pomagala.

- Prije nekoliko godina se rodila ideja o online muzeju, jer sam već posjedovao dosta rotring predmeta i shvatio da je u svijetu ima jako puno ljubitelja i kolekcionara, a posebno u Aziji i Americi, a povijesnih podataka je malo dostupno. Nakon što sam dobio odobrenje od vlasnika brenda, uložio sam i krenuo u to. Do danas, od otvorenja u kolovozu prošle godine, imao je čak petnaest tisuća posjeta, a i svakodnevno dobivam poruke i zahvale iz cijelog svijeta. Trenutno je to najveća baza informacija o rotringu na svijetu. Meni dovoljno - priznaje naš sugovornik.

Svijet svih nas pretočen je u svega nekoliko minuta Duje Šegvića - njegova računalna igra cijeli je svijet s mnoštvom zanimljivih likova, baš kao i moja i tvoja svakodnevnica. Kako će izgledati? Ovisi tek o dizajnu i kamenu kojim ćemo popločati pješčane staze.

hr Sat May 07 2022 06:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/628b368b18d1cbb3238b457f/80

Zalog zlata sve je popularniji zbog ove 3 prednosti

Jedan od razloga zašto je usluga zaloga zlata postala izuzetno popularna jest taj što je sam proces zaloga vrlo jednostavan i brz, a započinje besplatnom procjenom predmeta
Brojni se građani u Hrvatskoj, pa i velik broj Splićana, nerijetko zapita kako bi se u kratko vrijeme moglo doći do novca potrebnog za podmirenje nekih novonastalih izdataka. Mora se platiti nenadani kućanski popravak, servis automobila, maturalno putovanje ili pohađanje auto-škole svom djetetu. A ponekad i više takvih sličnih troškova istovremeno…

Postoji više različitih scenarija brzog dolaska do gotovine. Od onih legalnih, neki su skupi, neki komplicirani, a neki mogu narušiti prijateljstva…Jedan od najjednostavnijih načina kako to možete učiniti je iskoristiti vrijednost zlata odnosno vašeg zlatnog nakita. 

Zlatni predmet poput zlatnog nakita, sata ili zlatnika, možete prodati u otkup zlata. No, ukoliko ga se ne želite trajno odreći, možete ga i založiti. To uz puno povjerenje i maksimalnu sigurnost možete učiniti u Auro Domusu, tvrtki koja je povjerenje velikog broja građana zadobila upravo otkupljujući zlato. Usluga zaloga zlata je i razvijena upravo zbog upita klijenata koji nisu htjeli prodati svoje zlato i trajno ga se odreći, ali su ipak htjeli iskoristiti njegovu vrijednost za privremeno financiranje. 

Jedan od razloga zašto je usluga zaloga zlata postala izuzetno popularna jest taj što je sam proces zaloga vrlo jednostavan i brz, a započinje besplatnom procjenom predmeta. Ukoliko se složite s dobivenom ponudom, odmah po potpisu ugovora isplaćuje vam se gotovina što je također velika prednost ove usluge. Od isplaćenog iznosa, uplaćuje se rezervacija predmeta, dok Auro Domus zadržava predmet na osiguranoj pohrani. Po svoj se dragocjeni predmet možete vratiti i otkupiti ga natrag kad god želite. Ovakva fleksibilnost u otplati  još je jedna od prednosti zaloga zlata jer možete sami izabrati trajanje zakupa, a nakon prvih 30 dana možete ga i produžiti. 
Koristeći sve popularniju opciju zaloga, klijenti mogu doći do prijeko potrebne gotovine za rješavanje financijskih potreba a da pri tom zadrže zlatni predmet u svom vlasništvu.Auro Domus, vodeći hrvatski lanac u otkupu zlata uslugu zaloga zlata pruža u svojih sedamdesetak poslovnica širom zemlje. Splićani  je posjećuju na adresi Poljička cesta 8 dok se za sve informacije može nazvati i besplatan broj telefona 0800 73 72 ili poslati upit na [email protected]
hr Mon May 23 2022 09:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/628b34d218d1cb95238b4589/80
Foto: Bojan Bogdanić

Gibonni o nastupu na Parku mladeži i ritualu prije koncerata: "Volim pogledati publiku skriven iza zavjese"

Splitski kantautor je jedno od 20-ak velikih glazbenih imena koja će nastupiti ovoga ljeta na splitskom stadionu Park mladeži u sklopu Fusion World Music Festivala

Gibonni je jedna od zvijezda druge večeri Fusiona, kada će dijeliti pozornicu s najtraženijim glazbenim izvođačima iz Hrvatske. 

- Istina je da nismo dijelili pozornicu, ali znam sve te ljude, 100 godina sam u ovom poslu. Dobri su, dragi su, cijenim ih i zbog velike kilometraže -  veseli se Gibonni susretu s brojnim kolegama.

- U ovome trenutku ne želim razmišljati što ćemo svirati. To ću vjerojatno odlučiti sat vremena prije nego što se popnemo na pozornicu -  otkriva.

On je jedan od onih glazbenika koji kreiraju nastupe prema tome kako publika diše. 

- Volim svirati koncert po nekom svom trenutačnom feelingu, na mene jako utječe raspoloženje u publici. Ja sam jednostavno osoba koja ima te neke senzore i često pred koncert volim pogledati ljude skriven iza zavjese, gdje me ne vide, iščitati emocije. U tom trenutku osjetim koje im pjesme želim svirati -  kaže kantautor.

Pjesme koje će izvesti na mega stageu Fusiona još ne zna, ali zna kako bi se želio osjećati nakon nastupa. 

- Imam u planu poslije koncerta ići spavati uz osjećaj da smo tamo dali sve od sebe, da je bilo odlično i da ne bih ništa mijenjao. Ići spavati s tim osjećajem, to mi je najvažnije.

Ima i recept za dobar nastup:
- Ne možeš točno isprogramirati kada će biti najbolje, ali ako se dobro pripremiš, naoštriš onda si sigurno napravio 99% posla, ako ideš ususret tome kao da je to derbi.

Otkrio je i jedan zanimljivi podatak vezano za njegov '"derbi" na Parku mladeži.

- Festival se odigrava u mom kvartu. Stan gdje sam odrastao, prozor moje i sestrine dječje sobe je niti 100 metara zračne linije od stadiona. Nikad nisam imao priliku svirati tako blizu rodne grude.

Cijeli Split će tih dana, 22. i 23. srpnja, biti u znaku Fusion World Music Festivala na koji stižu najveća glazbena imena, a dočekat će ih samo najbolje od svjetske produkcije. Toliko hrvatskih i regionalnih zvijezda takvoga kalibra, na takvoj pozornici i uz takvu produkciju još nikad nitko nije okupio, pa ni vidio.


hr Mon May 23 2022 09:16:55 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/628a82cc18d1cb19218b45b5/80
Foto: PR

Cirque du Soilel: Corteo na sceni Spaladiuma ponovo u subotu 28. svibnja!

Ova ekstra predstava je na neki način poklon Splićanima jer je publika pružila poseban gušt artistima tijekom izvođenja ove iznimne predstave Corteo
Artisti Cirque du Soilela, oduševljeni reakcijom publike tijekom izvođenja predstave Corteo, zajedno su sa svojim menadžmentom odlučili održati još jednu predstavu i to u subotu 28. svibnja s početkom u 18 sati.

Ova ekstra predstava je na neki način poklon Splićanima jer je publika pružila poseban gušt artistima tijekom izvođenja ove iznimne predstave Corteo.

- Ovo je bilo izvanredno, publika nam je dala impuls da budemo bolji. Oduševljeni smo kako su reagirali, onaj pljesak na kraju nas je napunio emocijama. Dugo nismo nastupali, ali ove dvije večeri su bile baš iznimne. Uživali smo i odmah nakon predstave smo bili svi da ponovimo ovu predstavu još jednom! - kazao nam je Mauro, klaun u predstavi oko kojeg se plete cijela priča.

Klaun vidi svoj sprovod, ali to je u karnevalskoj atmosferi i nitko u publici nije ostao ravnodušan na događanja na pozornici. Fantastični bend upotpunio je cijelu priču i pružio gledateljima predstave koje se ne zaboravljaju.

Duncan Fisher potpredsjednik Cirquea du Soilela i generalni menadžer predstava koje su na turneji je izjavio:

- Povratak Cortea ovdje u Split u Spaladium Arenu je vrlo emotivan trenutak za sve nas, a i magičan.  S obzirom na topao i entuzijastičan prijem publike koju je naša predstava primila, s iskrenim zadovoljstvom  objavljujem da je Cirque du Soleil odlučio dodati još jednu izvedbu Cortea u Spaladium Areni. Što je publika vidjela u Spaladiumu? Fantastični ansambl vrhunskih majstora svog posla koji suprotstavljaju veliko s malim, smiješno s tragičnim i magiju savršenstva sa šarmom nesavršenosti, predstava ističe snagu i krhkost klauna, kao i njegovu mudrost i dobrotu, kako bi ilustrirala dio čovječanstva koji je unutar svakog od nas. Glazba postaje lirska i razigrana noseći Cortea kroz bezvremensko slavlje u kojem iluzija dodiruje stvarnost.

Ulaznice su u prodaji u sustavu Adriaticket, a ova treća predstava je i na neki način nova mogućnost da oni koji su propustili prve dvije, a sad znaju da je Corteo izvrsna predstava, dođu u Spaladium i dožive čaroliju ove mediteranske priče koja slavi život.
hr Sun May 22 2022 20:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/628a123c18d1cb67208b456d/80
Foto: Dalmacija News

Ovu začinsku biljku rijetko tko ne pozna, no znate li mnoga njena ljekovita svojstva?

Koristimo ga u detoksikaciji organizma za izlučivanje viška tekućine, kod kamenaca na bubrezima, ublažava menstrualne bolove...
Latinski naziv: Petroselinum hortense

Drugi nazivi: petrusimul, peršun, petersilj...

Ovu začinsku biljku rijetko tko ne pozna. Koristi se kao začin, dodaje mnogim jelima u kulinarstvu, koristi za dekoraciju. No znamo li mnoga druga ljekovita svojstva ove mirisne biljke, pročitajte u ovoj kolumni.

Ovu dvogodišnju biljku iz porodice štitarki, koristili su stari Grci prije dvije tisuće godina. Kao lijek koristi se cijela biljka. Iako se češće koriste listovi koji su puni vitamina C, moramo znati da je korijen peršina još ljekovitiji.

Pošto je pun vitamina C, koristi se kao snažan lijek za imunitet. S toga bi ga bilo dobro koristiti svakodnevno kao dodatak raznim jelima. Koristi se kao svjež ili kuhan.

Korijen peršina ima vretenast oblik poput mrkve. Bogat je raznim zdravim nutrijentima. Sadrži ugljikohidrate, vlakna, proteine, masti, te vitamine C, B9, kalij, cink, magnezij, fosfor, željezo...  

Jedan korijen je pun antioksidansa koji uništavaju slobodne radikale u organizmu. Time njegovo djelovanje smanjuje svakodnevni stres. Tvari u peršinu poput apiola i misticina su izvrsno sredstvo protiv upala. Smanjujući razne upalne procese, smanjujemo i kronične bolesti, a time rak koji često nastaje usred ponavljajućih upala.

Koristimo ga u detoksikaciji organizma za izlučivanje viška tekućine, kod kamenaca na bubrezima. Ublažava menstrualne bolove, regulira neredovite mjesečnice. Smanjuje visok krvni tlak i snižava LDL kolesterol. Čak je dobar za liječenje anemije jer sadrži dosta željeza. U tu svrhu ga koristimo u obliku soka ili čaja.

Peršin smanjuje loš zadah iz usta. Stimulira apetit, poboljšava probavu, otklanja vjetrove. Pročišćava jetru, liječi vodenu bolest, reumu i giht.

Ukoliko nekom zaostaje mokraća dobro je skuhati čaj od svježih listova peršina. U 2 dl vrele vode stavimo vezicu peršina. Ostavimo poklopljeno 1. minuta. Taj divan svjetlo zeleni čaj ispijmo. Rijetko kome ne pomogne. Dobro je povremeno ga skuhati radi diuretičkih svojstava i ukanjanja viška vode iz organizma.

Upotrebljavajmo ovaj mirisni začin što češće i naše tijelo će biti zdravije. Moja preporuka je što češće ga svježeg, nasjeckanog dodavati u juhu, kao dodatak namazu na kruhu, raznim pečenim jelima, posebno ribljim. Izvrstan je u kombinaciji sa svježim češnjakom i maslinovim uljem.

Pjevačima, prosvjetnim radnicima, govornicima preporučuje se čaj od svježih lisova peršina kojem se dok je mlak doda žlica meda i limunov sok. Čaj se pije u gutljajima sat vremena prije nastupa.

hr Sun May 22 2022 12:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .