DANI KOMUNIKACIJA I MEDIJA U SPLITU

Ministrica Obuljen Koržinek na konferenciji o medijima: ”Treba povući jasnu granicu između društvenih mreža i medija”

U Splitu se održava Međunarodna konferencija o medijma pod nazivom ”Dani komunikacija i medija Split 2024”, a svečano je otvorena ovoga četvrtka u poslijepodnevnim satima.

Na otvorenju konferencije bila je i ministrica Kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je u izjavi za medije pohvalila tematiku konferencija koja govori o aktualnim medijskim trendovima kao što su dezinformiranje, mobilno novinarstvo, medijska reprezentacija i pismenost.

Pohvalila bih inicijativu profesorice Viktorije Car koja je voditeljica studija i ove konferencije. Smatram da je potrebno progovoriti u svakom trenutku o poplavi dezinformacija kojoj smo svi izloženi. Puno više naravno u području društvenih mreža nego u profesionalnim medijima. Važno je za građani znaju da društvene mreže nisu mediji i da za informacije koje tu čitaju nitko ne odgovara i treba povući jasnu granicu i inzistirati na očuvanju profesionalnog novinarstva i medija kao stupova naše demokracije – kazala je Obuljen Koržinek.

Istaknula je kako hrvatsko novinarstvo ima dobru tradiciju, ali s vremenom je došlo do proliferacije elektroničkih medija te je teško zadržati profesionalni nivo.

Upravo zbog toga u mom mandatu samo pokrenula izmjenu cjelovitog Zakona o medjima, a startali smo i s projektima fact chekera to jest sustava provjere informacija. Na takav način ulažemo u medijsku pismenost i stvaramo razinu odgovornosti onih koji oblikuju medije i svjest naših građana da moraju jačati medijsku pismenost i razlikovati informacije.

Na konferenciji će sudjelovati uvaženi stručnjaci i znanstvenici  iz područja novinarstva i medija koji će govoriti o aktualnim fenomenima, trendovima i izazovima u medijskom okolišu stavljajući naglasak na važnost razvoja profesionalnog novinarstva te promocije znanja i obrazovanja kao preduvjeta svake profesionalne djelatnosti.

POSLJEDNJE DODANO: