DEMANTIRALI SU NAPISE

Ministarstvo zdravstva: “Nećemo naplaćivati dolaske na hitnu”

Iako su se pojavili napisi medija da će se naplaćivati bespotrebni dolasci na bolničku hitnu, Ministarstvo zdravstva to nam je oštro opovrgnulo te navelo kako nemaju u planu uvesti penalizaciju onih koji bez razloga dođu na hitnu.

Tekst nacrta prijedloga Zakona o hitnoj medicinskoj službi u fazi je izrade s obzirom da su do sada održana 4 sastanka članova Radne skupine. Radna skupina ima obvezu pripremiti i predložiti nacrt prijedloga Zakona te, prema dobivenim informacijama, ne razmatra unošenje odredbe o naplaćivanju usluga hitne medicinske pomoći u prijedlog Zakona – odgovorili su za 24sata iz Ministarstva zdravstva.

Ravnatelji bolnica s kojima smo razgovarali također su nam rekli da nemaju nikakvih saznanja da će se na Hitnoj naplaćivati dolasci pacijenata za koje se zaključi da nemaju hitna stanja. No, priznaju kako ima dosta pacijenata koji stižu na hitnu bez razloga.

Nakić planirao uvesti naplatu dolazaka na hitnu

Podsjetimo se kako je bivši ministar zdravstva Dario Nakić prije osam godina najavio plaćanje bespotrebnog dolaska na hitnu, ali Pravilnik nikad nije donesen.

Kako je tad pojasnio Nakić, educirani zdravstveni radnici na broju 194 na temelju skale pitanja uputili bi pacijenta što da napravi. Tada je planirao uvesti naplatu od tadašnjih 100 do 150 kuna (sadašnjih 13 do 20 eura) ako pacijent dođe u bolničku Hitnu pomoć bez uputnice liječnika te ako medicinska sestra procijeni da njegovo stanje nije hitno, a da pacijent usprkos tome inzistira na daljnjoj obradi.

Nakić je planirao to regulirati na način da bi se polovica tog iznosa vratila pacijentu ukoliko bi on tijekom obrade u bolničkoj Hitnoj primio infuziju ili intravenozno neki lijek. 

Međutim tadašnja Vlada Tima Oreškovića u kojoj je Nakić bio ministar zdravstva, raspala se vrlo brzo te jedan od najkraćih ministara u povijesti, nije uspio provesti svoj naum.

Sadašnji ministar zdravstva Vili Beroš za razliku od Nakića ne planira uvođenje naplate pacijentima koji nisu hitni, a stižu u bolnički hitnu.

POSLJEDNJE DODANO: