OSIGURANO 265 TISUĆA EURA

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja osiguralo je 265 tisuća eura za elektrifikaciju romskih naselja

Jučer je u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja ministar Damir Habijan s direktorom HEP – Operator distribucijskog sustava d.o.o. Nikolom Šulentićem potpisao Ugovor o financiranju Programa priključenja na elektroenergetsku mrežu objekata u romskim naseljima. Potpisivanju Ugovora prisustvovao je i saborski zastupnik Veljko Kajtazi te predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA Suzana Krčmar.

Ovim Ugovorom uređuje se postupak provedbe Programa priključenja na elektroenergetsku mrežu kućanstava u romskim naseljima u okviru Operativnog programa Vlade Republike Hrvatske za romsku nacionalnu manjinu 2021. – 2024. Elektrifikacija romskih naselja u financijskom iznosu od 265.000,00 eura. Navedenim sredstvima planira se, u naredne dvije godine, završiti već započete te inicirati i provesti nove aktivnosti elektrifikacije romskih naselja.

Tom prigodom ministar Habijan je istaknuo kako se Republika Hrvatska zalaže za elektrifikaciju i jačanje korištenja električne energije u svim sektorima u skladu s politikom dekarbonizacije Europske unije. Veliki se napor ulaže i u jačanje elektroenergetskog sustava. U skladu s tim, cilj je osigurati električnu energiju u svim krajevima Republike Hrvatske, a posebice u krajevima koji se bore sa energetskim siromaštvom. Poseban naglasak stavljen je na nužnost elektrifikacije romskih naselja čime se izravno podiže životni standard stanovnika.

Želim zahvaliti cijenjenom zastupniku Veljku Kajtaziju i gospođi Suzani Krčmar, predsjednici Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” koji su aktivno od 2017. godine uključeni u ovu inicijativu i čiji je doprinos provedbi ovih aktivnosti neizmjeran. Zahvaljujući njihovom naporu i uloženom trudu stvorila se mogućnost provedbe projekta za koji su sredstva osigurana u proračunu, a kojim će se ojačati standard i olakšati život pripadnicima romske manjine u Republici Hrvatskoj, naglasio je ministar Habijan.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi zahvalio je Vladi Republike Hrvatske i ministru Habijanu na razumijevanju i potpisanom Ugovoru.

Ovo je znak dobre suradnje između Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, HEP-a i Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“. Već 2020. godine krenuli smo s legalizacijom priključaka električne energije i veseli me da nastavljamo dalje s aktivnostima. Tada smo osigurali 2 milijuna kuna te smo u posljednje tri godine realizirali oko 100 priključaka, no vjerujem kako će stvari sada ići puno brže. Bitno je reći, a to je naglasio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, da bi u 21. stoljeću svaki građanin Republike Hrvatske trebao imati osiguranu struju i vodu, kazao je saborski zastupnik Kajtazi.

Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ ministra Habijana ukratko je upoznala s aktivnostima Saveza te izrazila zadovoljstvo suradnjom s Ministarstvom i HEP ODS-om d.o.o. Ovo je doista bitan projekt za romsku zajednicu koja je uz ovu Vladu riješila niz svojih problema te se nadamo nastavku ovako uspješne suradnje, istaknula je.

Potpisali smo danas nastavak suradnje na programu elektrifikacije romskih naselja u cijeloj Hrvatskoj. Iskustva temeljem prvog ugovora su pozitivna te se nadamo uspješnom nastavku projekta na zadovoljstvo romske zajednice i HEP-a, kazao je direktor HEP ODS-a Nikola Šulentić.

Prvi ugovor s HEP-ODS-om potpisan je 2017. godine, a temeljem dogovorenih aktivnosti Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u proračunu osiguralo je sredstva kojima se, u suradnji s HEP-ODS-om provodi elektrifikacija romskih naselja. Zaključno s današnjim danom, u sklopu navedenih aktivnosti, priključeno je 84 korisnika u što je uloženo više od 88.000 eura, a u tijeku je izgradnja niskonaponske mreže u naselju Kuršanec, za koju je početkom godine ishođena građevinska dozvola. Izgradnjom niskonaponske mreže stvorit će se tehnički uvjeti za priključenje novih korisnika. Vrijednost radova izgradnje niskonaponske mreže iznose oko 55.000 eura. U tijeku su i aktivnosti na projektu priključenja Romskog kulturnog centra u Barbanu, priključne snage 215 kW.

POSLJEDNJE DODANO: