DUBROVAČKI KLJUČEVI

Ministar Bačić predao Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji 285 nekretnina RH

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja Branko Bačić službeno je u petak predao Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Dubrovniku ključeve 285 nekretnina koje su bile u državnom vlasništvu, u skladu s novim Zakonom o upravljanju nekretninama i pokretninama RH.

Odluku o predaji ovih nekretnina potpisao je ministar Bačić zajedno s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem i gradonačelnikom Matom Frankovićem, što označava značajan korak u procesu rješavanja imovinskih pitanja na lokalnoj razini, prenosi HRT.

Dubrovačko-neretvanskoj županiji predano je 60 zahtjeva za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa temeljenih na zahtjevima svih jedinica lokalne samouprave, dok je 175 predmeta predano za daljnje postupanje. Gradonačelniku Frankoviću predano je 50 predmeta koji se odnose na zahtjeve za raspolaganje nekretninama fizičkih i pravnih osoba s područja županije.

Ovaj proces predaje nekretnina na lokalnu razinu proizašao je iz nedavno donesenog Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH, koji je stupio na snagu krajem prošle godine. Prema novom zakonu, župani i gradonačelnici odlučuju o raspolaganju nekretninama do vrijednosti od 130 tisuća eura, dok za veće iznose odluke donose županijske skupštine, gradska vijeća, te resorno ministarstvo i Vlada.

Ministar Bačić istaknuo je da će 60 posto ostvarenih prihoda od prodaje nekretnina RH pripasti državi, dok će po 20 posto pripasti županiji i jedinici lokalne samouprave. Također, dodatna sredstva bit će osigurana za troškove i zapošljavanje potrebno zbog povećanog opsega posla.

Ova inicijativa otvara nove mogućnosti za planiranje razvoja, posebice u javnoj infrastrukturi, što je istaknuto na internetskim stranicama Grada Dubrovnika.

POSLJEDNJE DODANO: