Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5e88fd7f29111cbdce8b456f/80
Foto: Smn.hr

Marin Barišić predvodio misu Cvjetnice: 'Ne možemo biti isti nakon ovog iskustva, ovo će nas probuditi!'

Posebno je molio za sve one zahvaćene epidemijom, njihove obitelji, liječnike i medicinsko osoblje, volontere i brojne druge službe.
Danas je Cvjetnica, dan Isusova trijumfalnog ulaska u Jeruzalem i početak Kristove muke, smrti i Uskrsnuća. Izvanredne okolnosti borbe protiv koronavirusa ispraznile su crkve diljem Lijepe naše, pa su oči vjernika bile uprte prema televizijskim ekranima i radijskim frekvencijama na kojima su se prenosile mise u izravnom prijenosu.

Euharistiju iz katedrale Sv. Duje u 9 sati predvodio je nadbiskup Marin Barišić koji je na početku blagoslovio maslinove grančice.

- Korizma nam je bila duža i teža, ali vjerujem da Gospodin može pobijediti sve izazove jer snaga njegova križa je tolika da pobjeđuje čak i smrt, kazao je na početku Barišić. 

Nakon Muke po evanđelistu Mateju nadbiskup je u svojoj propovijedi posebno istaknuo pitanje koje je, kako kaže, danas upućeno svima nama - Gdje si bio kad su moga Gospodina razapeli

- Složen je odgovor na pitanje, ali možemo ga donekle potražiti u našem svakodnevlju. Iz onoga kakav sam danas, tko sam i što sam, mogu se negdje pozicionirati u osobama onoga vremena, rekao je nadbiskup Barišić i kao primjer istaknuo Petra koji je, iako je bio siguran u sebe, napravio pogrešku - prvo odsjekao uho sluzi, a onda i zatajio Isusa tri puta.

- Niječe ga ne jer ga mrzi, nego zato što je zabrinut za sebe, u strahu je za svoju sigurnost, u strahu je da ga ne bi progonili, da ne bi imao problema i na kraju stradao. Koliko smo i mi danas u strahu? Ja nisam taj, ja ne molim, ne idem redovito u crkvi, nisam praktični Kršćanin. Želimo spasiti sebe i protiv drugih i protiv Gospodina. Mi želimo spasiti sebe, a Spasitelj nas spašava. Mi bježimo od njega. Kakav je to put? Takvi smo, ali ima nade za nas, kazao je Marin Barišić. 

- Emanuel dolazi k nama. Prihvaća nas ovakve, zna da smo krhki i grešni, ali on upravo zbog toga dolazi - da spasi odlutalog čovjeka. Budimo i mi kroz ove velike dane blizi i Njemu, poručio je nadbiskup.

Posebno je molio za sve one zahvaćene epidemijom, njihove obitelji, liječnike i medicinsko osoblje, volontere i brojne druge službe koje u ovom vremenu su zauzete za, koliko se to može reći, normalno funkcioniranje našeg svakodnevlja. 

- Ne možemo biti isti nakon ovog iskustva, ne može nam Gospodin biti na periferiji. Ne smijemo biti promatrač Evanđelja i njegove ljubavi. Vjerujem da će nas ovo probuditi i da ćemo postati pravi svjedoci, na kraju misnog slavlja rekao je splitsko-makarski metropolit.Inače, sveta misa na Veliki četvrtak bit će u 19 sati, a obredi Velikog petka u 15. Snimka na TV Jadranu će biti u 18:45 sati. 
Misa Vazmenog bdijenja kreće u 22:30 sati, a na Uskrs jutarnja je misa u 9 sati.
hr Sun Apr 05 2020 07:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5edba5526f2ab8c65a8b4570/80

Milenko Bašić, investitor u vjetroelektranu Krš-Pađene: 'Jadni su investitori u Hrvatskoj!'

Bašiću, kao i ostalim osumnjičenim, USKOK na teret stavlja kaznena djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, zloupotrebu položaja i ovlasti te davanja i primanja mita.

Koliko Milenko Bašić, moćni hercegovački poduzetnik i drugoosumnjičeni u aferi "Vjetrenjače", kao i direktor u njegovoj tvrtki "Lager" i trećeosumnjičeni Dragan Stipić, svojom nedostupnošću istražnim organima u Republici Hrvatskoj, otežavaju položaj ostalih suosumnjičenika?

Članovi nekih odvjetničkih timova uključenih u slučaj uvjereni su kako to utječe prvenstveno na duljinu pritvora njihovih branjenika.

- Istražni zatvor u trajanju od mjesec dana određen je za svih 13 osumnjičenih po dvije osnove. Jedno je utjecaj na svjedoke, drugo utjecaj na suosumnjičenike. Svi svjedoci, pa i oni Bašića i Stipića, ispitani su, što znači da bi oni svojim pojavljivanjem u Republici Hrvatskoj i davanjem iskaza omogućili stjecanje osnove za prestanak pritvora. Oni trebaju doći, ući u istražni zatvor, pri tome ne i nužno dati iskaz, iako je praksa da se bude ispitan u USKOK-u, te ponuditi jamčevinu. Nju sud može i ne mora prihvatiti, iako čvrsto vjerujem da bi pristao, rekao je jedan od odvjetnika Slobodnoj Dalmaciji.

Dvojac Bašić–Stipić i dalje se nalazi u Bosni i Hercegovini, gdje ih je i zatekla akcija policije i USKOK-a prošloga petka. S Milenkom Bašićem proteklih dana kontaktirali smo telefonski u više navrata i pokušali dogovoriti razgovor u Posušju, gdje se nalazi sjedište njegove grupacije i on sam ima prebivalište. Razlog više bio je što se sam ponudio iznijeti cjelokupnu istinu o, kako je rekao, "ucjeni i reketarenju kojem je bio izložen svih ovih godina".

U jednom trenutku njegov prijedlog je bio i da sam napiše kronologiju, da bi nam na koncu poslao sljedeću pisanu poruku:

- Samo vam mogu reći da je C.E.M.P. jedan od prvih u RH počeo razvijat projekte vjetroelektrana, a, nažalost, zadnji sagradio od svih uopće do sada sagrađenih koji su u kvoti vjetroelektrana. Toliko o pogodovanju, neka javnost zaključi. Za sve ostalo samo mogu reći jadni su investitori u RH i oni sigurno sve znaju, pa sam bez komentara.

Kada su Bašića, međutim, upitali hoće li se pojaviti u Hrvatskoj i razgovarati s istražiteljima, nastao je muk u pisanoj komunikaciji. Zato su ga još jednom pozvali na jedan od mobitela koji koristi.

- Bio sam jasan i kratak u prijašnjoj poruci. Nemojte me više ništa pitati. Puna mi je kapa svega. Sve sam rekao u poruci i ostajem pri tome, poručio je.

Bašiću, kao i ostalim osumnjičenim, USKOK na teret stavlja kaznena djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, zloupotrebu položaja i ovlasti te davanja i primanja mita.

hr Sat Jun 06 2020 16:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/57513ea61e353e4e018b4585/80

Stipe Petrina izlazi u 9. izbornoj jedinici na čelu koalicije 'Dosta pljačke'

Program s kojim izlaze pred građane temelji se na reformama i borbi protiv korupcije poput zadnje afere 'vjetroelektrana'.
Nezavisna lista Stipe Petrine te stranke Pokrenimo Hrvatsku, Akcija mladih i Živi zid izlaze na izbore u 9. izbornoj jedinici okupljeni u koalicijskoj platformi nazvanoj - 'Dosta pljačke'.

Prvi na njihovoj listi je Stipe Petrina, a program s kojim izlaze pred građane temelji se na reformama i borbi protiv korupcije poput zadnje afere 'vjetroelektrana'.
- U prvom redu misli se na temeljnu reformu pravosuđa koja je pio nama uzrok svih drugih problema koji se generiraju u Hrvatskoj, rekao je Petrina.

- I HDZ i SDP su jednu ovu plemenitu ideju očuvanja okoliša putem vjetroelektrana pretvorili u jednu beskrupuloznu pljačku hrvatskih građana i predmet korupcijske afere, rekao je Ivan Lovrinović (stranka Pokrenimo Hrvatsku).

- Što se tiče naše koalicije "Dosta pljačke" na današnji dan nezavinsa lista Stipe Petrine dio je koalicije "Dosta pljačke". Čast nam je što možemo pomoći 9. izbornoj jedinici, a oni nama na razini cijele Hrvatske, rekao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.
hr Sat Jun 06 2020 16:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e9453a629111c84e48b45ad/80
Foto: Twitter Vlade RH

Drugi dan za redom: Hrvatska ni danas nema novooboljelih!

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije podatke o koronavirusu u Hrvatskoj
Trenutno je potvrđeno ukupno 2.247 osoba zaraženih koronavirusom, a 2.121 osoba se oporavila. 

Do sada su preminule su 104 osobe. Dvije osobe su trenutačno na respiratoru.

Do danas je testirano ukupno 68.514 osoba, a u posljednja 24 sata njih 247. - izvijestio je Nacionalni stožer.
hr Sat Jun 06 2020 14:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5edb83e16f2ab84b598b45c7/80

Iz mora izvučene boce, limenke, gume i drugi otpad: Održana ekološka akcija 'Split-Eko 2020.'

Pored ostalih podupiratelja, Čistoća Split pružila je tehničko-logističku potporu ekološke akcije odvozom izvađenog otpada.
Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša 5. lipnja, Ronilačko-ekološki klub HVIDR-a Split u suradnji s Hrvatskim ronilačkim savezom, Gradom Splitom, TZ Grada i Županijom Splitsko-dalmatinskom i ove godine je organizirao ekološku akciju čišćenja podmorja u Splitu na akvatoriju gradskih plaža. 

Ekološka akcija 'SPLIT - EKO 2020.' održana je danas u Splitu na gradskoj plaži Zenta-Ovčice.

Pored ostalih podupiratelja, Čistoća Split pružila je tehničko-logističku potporu ekološke akcije odvozom izvađenog otpada.


hr Sat Jun 06 2020 13:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .