DONUT SPLIT POMIČE GRANICE

Među natjecateljima drift discipline na Poljudu najmlađi drifter Hrvatske i drifterica Klavdija: “Trudim se dokazati da i žene mogu biti odlične vozačice!”

Još nešto više od tjedan dana ostalo je do auto moto spektakla u Splitu  – DONUT Split! 

29. i 30.6. na stazi će se izmijeniti 40 što domaćih, što međunarodnih vozača, a Fran Černjul, 13-godišnji drifter iz Pule, najmlađi je od njih.

Fran od malena ima izraženu nadarenost za vožnju, počevši od bicikla, motora, traktora pa i bagera – svašta je on vozikao. Sa 8 godina iskazao je sklonosti prema driftu, a prvi put za volan od auta sjeo sa 10 godina i od tu je sve krenulo – kaže nam Franova mama, Petra Černjul, koja Frana u pratnji supruga vjerno prati na putu do ostvarenja snova: 

On nas je kao roditelje uveo u neki novi svijet, nama dotad nepoznat! Krenuli smo kao dio publike, a Fran nas je zapravo podmuklo pripremao na ono što slijedi – sada je vlasnik  BMW-E36 i najmlađi drifter Hrvatske – nastavlja Petra i dodaje kako Franu dolazak u Split predstavlja veliki izazov jer je to prvi događaj u Splitu takvog karaktera, a  organizatori DONUT-a ponosno stvaraju preduvjete za integraciju mladih u motorsport i aktivno promicanje sigurnosti. 

Da ‘dobra’ vožnja ne ovisi ni o čemu drugom nego talentu i trudu, dokazala je i Klavdija Rajkovič, drifterica iz Slovenije, koja će svoje vještine pokazati svima prisutnima drugog dana natjecanja:

Muškarci prevladavaju u ovoj disciplini. No, kao bik po horoskopu trudim se dokazati da i žene mogu biti odlične vozačice. Na stazi smo zapravo svi prijatelji. Svi dolazimo na događaje s željom za što više vožnji, zabave i naravno – postizanja rezultata. Scena brzo raste, stoga se nadam da će mi se uskoro pridružiti još koja vozačica – rekla nam je Klavdija i naglasila kako je inspiraciju za bavljenje driftom dobila kao suvozačica svog dečka, Erika Jankovića, inače ovogodišnjeg pobjednika DONUT Invitational eventa u Zagrebu. 

Dugo sam bila fascinirana driftanjem, a inspiraciju sam crpila iz japanskih drift videozapisa jer je scena kod nas bila manja nego drugdje u svijetu. Osjećaje pri drift vožnji teško je opisati jer su mnogi isprepleteni. Osim toga, smatram da se vozači s vještinama drifta u kritičnim situacijama brže i lakše snađu, jer te situacije bolje procjenjuju – govori nam Klavdija.

Vi svoju ulaznicu potražite na linku ovdje, a sve novosti pratite na službenom instagramu DONUT Split! 

POSLJEDNJE DODANO: