Article

//www.dalmacijanews.hr/files/602b98156f52df20d48b4596/80
Foto: DalmacijaNews

Visoki kazneni sud objasnio zbog čega je ukinuo presudu za egzekuciju kod Omiša

Prvostupanjski sud počinio je bitnu povredu odredaba kaznenog postupka jer je samostalno izmijenio činjenični opis iz optužnice na način da ju je proširio i time je prekoračio optužbu
Stjepan Ringwald (49), Jerko Pirić (36) i Vlado Zolota (48) bili su nepravomoćno osuđeni na ukupno 54 godine zatvora za ubojstvo iz 2019. na ulazu u Omiš, a Visoki kazneni sud naložio je novo suđenje pred novim vijećem.

Vijest objavljenu prije koji tjedan do detalja je objasnio Visoki kazneni sud, a dokument je danas obavljen na mrežnim stranicama tog pravosudnog tijela.

- Visoki kazneni sud je utvrdio da je prvostupanjski sud počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka jer je samostalno izmijenio činjenični opis iz optužnice na način da ju je proširio i time je prekoračio optužbu. Naime, prvostupanjski je sud u presudi nadodao niz radnji za svakog optuženika, a što im nije bilo stavljeno na teret optužnicom. Osim toga, prvostupanjski je sud u presudi ispustio dio činjeničnog opisa iz optužnice, a u obrazloženju presude za takvo ispuštanje nije naveo niti jedan valjani razlog - navodi se u priopćenju Visokog kaznenog suda, naravno bez navođenja identiteta optuženika.

Razlozi prve presude su nejasni, objašnjava sud.

- Prvostupanjski sud bez podrobne analize i obrazloženja radnji svakog od optuženika zaključuje da su optuženici zajednički počinili kazneno djelo ubojstva. Naime, kod osuđujuće presude sud je dužan zauzeti stav i obrazložiti koji to dokazi i koje to činjenice potvrđuju da bi bila riječ o zajedničkom i dogovornom postupanju ili pak da je eventualno riječ o tome da su uloge optuženika bile različite. Time su u prvostupanjskoj presudi izostali razlozi o odlučnim činjenicama. Budući da u obrazloženju nedostaju razlozi o odlučnim činjenicama, odnosno dani razlozi su nejasni te postoji proturječnost između izreke i obrazloženja, a pored toga je i optužba prekoračena, to se prvostupanjsku presudu ne može ispitati pa je prema zakonu morala biti ukinuta.

Trojac koji će se nanovo naći na optuženičkoj klupi tereti se za ubojstvo Karmelina Fistanića, i to da je egzekucija koju je osmislio dvojac Pirić-Zolota izvršio Ringwald.

Prema optužnici je Ringwald, kad je žrtva zaustavila svoje vozilo, motociklom prišao vozačevoj strani vozila i kroz poluotvoreni prozor vozačevih vrata iz vatrenog oružja ispalio šest hitaca u glavu i vrat žrtve. Fistanić je odmah preminuo, a Ringwald pobjegao motociklom.hr Mon Oct 31 2022 15:37:15 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/63905fe85d79656e358b45a9/80

Kod 57-godišnjeg Sinjanina eksplozivnih sredstava "na bacanje"

Oduzete tri ručno izrađene improvizirane ručne bombe, pet tromblonskih mina, jedna ručno izrađena puška i dvije zračne puške

Policijski službenici Policijske postaje Sinj dovršili su kriminalističko istraživanje nad 57-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Naime, temeljem naloga suda, izvršena je pretraga kuće na širem sinjskom području, a koju koristi spomenuti 57-godišnjak te su tom prilikom pronađene i oduzete tri ručno izrađene improvizirane ručne bombe, pet tromblonskih mina, jedna ručno izrađena puška i dvije zračne puške. Zbog sumnje u počinjenje gore navedenog kaznenog djela protiv 57-godišnjaka slijedi podnošenje kaznene prijave.


hr Wed Dec 07 2022 10:42:28 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5a00a6ddb9e03e169c8b467f/80
Foto: MUP

Verbalne prijetnje Vodičanina odvele u pritvor

Problem je u neriješenim imovinsko pravnim odnosima sa stranim državljaninom

U Policijskoj postaji Vodice dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 34-godišnjakom osumnjičenim za prijetnju kao i narušavanje javnog reda i mira.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je osumnjičeni 6. prosinca u jutarnjim satima u Vodicama, zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa sa stranim državljaninom, prijetio 62-godišnjaku koji je izvodio radove na nekretnini stranog državljanina koja je predmet spora, a što je kod njega izazvalo strah i bojazan za osobnu sigurnost. Za vrijeme verbalnog konflikta osumnjičeni je, ničim izazvan, vrijeđao 42-godišnjaka koji je prolazio i javio se oštećenom 62-godišnjaku.

Osumnjičeni je uz kaznenu prijavu zbog prijetnji Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske, a protiv njega će biti podnesen i Optužni prijedlog (JRM – čl.13., vrijeđanje).


hr Wed Dec 07 2022 08:59:05 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/638f34335d79657a328b45b1/80

Traže se očevici prometne nesreće u Splitu

Vozilo je oborilo pješakinju u 10.30 sati na Poljičkoj cesti
Danas, 06. prosinca oko 10:30 sati na Poljičkoj cesti u Splitu dogodila se prometna nesreća u kojoj je osobno vozilo oborilo pješakinju koja je naknadno zatražila liječničku pomoć, a vozač je nakon nesreće pristupio u prometnu policiju.

Kako bi utvrdili sve činjenice i okolnosti nastanka prometne nesreće, molimo svjedoke/očevice da na brojeve 021/ 510 010 ili 510 -036 kontiraju Postaju prometne policije Split, odnosno da osobno pristupe u postaju na adresi Put Plokita 81. 
hr Tue Dec 06 2022 13:23:39 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/638f2c0c5d7965ae328b45a8/80

U Dubrovniku uhićen 24-godišnji Amerikanac koji je nizom kaznenih djela pričinio milijunsku štetu

Zbog počinjenog niza kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta državljanin SAD-a je, uz kaznenu prijavu, predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave dubrovačko-neretvanske
Državljanin SAD-a u dobi od 24-godine osumnjičen je za više kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminaliteta i to zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaju poreza ili carine, povredu prava iz socijalnog osiguranja i prijevaru i povredu obveza vođenja poslovnih i trgovačkih knjiga.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je 24-godišnjak, kao odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem u Dubrovniku, od početka lipnja 2021. do kraja kolovoza ove godine za pružene usluge prodaje otpada i posredovanja u prodaji otpada na području Europske unije i Azije, kupce roba upućivao na plaćanje u korist poslovnog računa otvorenog kod kreditne institucije iz Litve, te je taj novac najvećim dijelom trošio za svoje osobne potrebe i time si priskrbio imovinsku korist od 879.602,00 kune, na štetu spomenutog trgovačkog društva.

Također se sumnjiči kako je u prijavi poreza na dobit za 2021. godinu prikrio stvarno ostvarene prihode i rashode čime je izbjegao plaćanje poreza na dobit.

Nadalje, trgovačkom društvu koje je mu je pružalo knjigovodstvene usluge tijekom prošle i ove godine nije dostavljao podatke o ispostavljenim računima te je u radni odnos primio osobu što nije prijavio nadležnim službama i kojem je platio samo tri od osam obećanih plaća.

Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim kaznenim djelima iznosi 1.034.195,00 kuna.

Osumnjičeni je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave. 

hr Tue Dec 06 2022 12:48:50 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .