Article

//www.dalmacijanews.hr/files/61b07f3a6f52dfe5a08b4591/80
Foto: DalmacijaNews

Ante Franić prijavljen jer je krivotvorio račun za ženin BMW uvezen iz Njemačke

Prošlog tjedna kazneno je prijavljen zbog krivotvorenja isprava

Kako doznaje tportal, policija je dovršila kriminalističko istraživanje i utvrdila da je koncem 2019. godine Franićeva supruga u Njemačkoj kupila automobil (BMW 1), nakon čega kupnju nije prijavila Carinskoj upravi. Četiri mjeseca kasnije, u travnju prošle godine, sam Franić pojavio se u Stanici za tehnički pregled u Solinu i sa svojom osobnom iskaznicom pokušao registrirati automobil, pri čemu je navodno priložio falsificirani račun.

Na upit tportala u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj potvrdili su, bez navođenja identiteta, da je dovršeno kriminalističko istraživanje te da je kazneno prijavljen 39-godišnjak.

- Policijski službenici PU splitsko-dalmatinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 39-godišnjim muškarcem. Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je ostvario obilježja kaznenih djela krivotvorenje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja na način da je izradio ili pribavio krivotvoreni račun o kupnji vozila na svoje ime jer treća osoba koja je kupila vozilo 2019. godine nije u roku od 15 dana od izdavanja računa izvršila prijavu nadležnoj carinskoj upravi, a bila je to dužna napraviti. Nadalje, 39-godišnjak je u travnju 2020. godine s ciljem registracije vozila djelatnicima stanice za tehnički pregled uz osobnu iskaznicu priložio krivotvoreni račun o kupnji vozila kao dokaz o vlasništvu istog te je djelatnike stanice za tehnički pregled doveo u zabludu da se radi o originalnom računu. Temeljem dostavljene dokumentacije vozilo je registrirano i izdana je prometna dozvola. Protiv 39-godišnjaka će biti nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava. O svemu utvrđenom bit će izviještena i nadležna Carinska uprava kako bi bila u mogućnosti poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti”, odgovorili su iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Sam Franić tvrdi da se u ovom slučaju radi o “političkim manipulacijama”.

- Prava istina je da sam kupio taj automobil i platio ga sa svog bankovnog računa, trgovac je napravio problem. Ovaj predmet razvlači se još od početka predizborne kampanje, ali tada ga nisu uspjeli iskoristiti protiv mene. Sada su očito procijenili da postoji mogućnost novih izbora, pa su ga izvukli. Radi se o političkim igrama”, rekao je Franić.

Ne vjeruje da je protiv njega uopće podnesena kaznena prijava “jer još uvijek nije pozvan u Državno odvjetništvo”.

hr Tue Dec 21 2021 14:59:29 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/59e38af3b9e03e99828b45c6/80
Foto: Pixabay

Tuga na otoku: Preminuo bivši načelnik Općine Jelsa

Hvala Vam na svemu! Počivali u miru šjor Marijo. - poručili su iz općine Jelsa

Preminuo je prvi načelnik Jelse Marijo Radonić.- objavili su iz te općine.

- Napustio nas je Marijo Radonić, rođen 1939.godine, prvi načelnik Općine Jelsa. Izabran je na prvim lokalnim demokratskim izborima u Republici Hrvatskoj 1993. godine.

Njegov mandat, kao i život, obilježavale su prije svega skromnost i predanost poslu koji je obavljao. Hvala Vam na svemu! Počivali u miru šjor Marijo. - napisali su.

hr Tue Jan 25 2022 16:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61f0139ae8e9ba0e008b4570/80
Foto: Facebook

Novi objekt u Rupotini poprima novi izgled, pogledajte fotografije

Radovi bi trebali biti gotovi do kraja ožujka
Izgradnja i opremanje Poslovnog centra u Rupotini napreduje i ulazi u završnu fazu.

U sklopu Centra, nove prostore će dobiti tri vrtićke grupe, ordinacija i Mjesni odbor. Što se tiče unutrašnjih radova, keramika je postavljena, a stolarija će uskoro biti završena. Kako je i predviđeno Ugovorom, radovi bi trebali biti gotovi do kraja ožujka, a onda će uslijediti ishođenje uporabne dozvole kao preduvjet za stavljanje objekta u funkciju.

- Nema sumnje da će izgrađenim igralištem i boćalištem svi ljubitelji sporta i rekreacije doći na svoje te uz dodatne sadržaje kvalitetno provoditi slobodno vrijeme. Ovakvih javnih sadržaja nedostaje u Rupotini pa se nadam da će ovo bar donekle zadovoljiti potrebe djece, mladih pa i starijih sugrađana.

Nastavljamo graditi i raditi u skladu s mogućostima, a sve s ciljem kako bi nam u konačnici svima bilo bolje i ugodnije za živit u našem grad. - kazao je gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević.

hr Tue Jan 25 2022 16:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/610ab1826f52df4ff58b4619/80

Milanović: "Tko glasa za sankcije Dodiku, hrvatski je izdajnik"

Istovremeno je Bakira Izetbegovića, čelnika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), prozvao "kradljivcem vremena" koji dolazi na dijalog s hrvatskim predstavnicima, ali potom ne ispunjava dogovoreno

Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik hrvatski je sugovornik i ne treba mu uvoditi sankcije, dok čelnik najveće bošnjačke stranke Bakir Izetbegović "kupuje vrijeme" kako bi se izbori u BiH mogli održati po starom izbornom sustavu koji diskriminira Hrvate, rekao je predsjednik Zoran Milanović.

- Dodik nije etnonacionalist, nije šovinist, ne širi etničku mržnju. - kazao je Milanović u obraćanju novinarima nakon posjeta Krašu.

- On je sugovornik. - naglasio je.

Protivi se i europskim sankcijama nalik onima kakve su Dodiku uveli Amerikanci.

- Ako netko iz Hrvatske bude glasao za te sankcije, on je za mene izdajnik. Onda ću ja predstavljati Hrvatsku u Europskom vijeću."

Komentirao Dan Republike Srpske

Istovremeno je Bakira Izetbegovića, čelnika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), prozvao "kradljivcem vremena" koji dolazi na dijalog s hrvatskim predstavnicima, ali potom ne ispunjava dogovoreno. - piše Index.

- Vrijeme protječe, izbori dolaze i održat će se po pravilima koja su potpuno neodrživa. Hrvate će pokrasti", u slučaju da ne dođe do izmjene izbornog sustava koji bi spriječio da bošnjački birači ponovno biraju hrvatske predstavnike u najviša tijela susjedne države, upozorio je hrvatski predsjednik.

Komentirajući proslavu Dana Republike Srpske (RS) koja se održala 9. siječnja, Milanović je ponovio da je to "loš datum" jer su nakon njega uslijedili grozni zločini na teritoriju današnje RS.

- To će ih proganjati kao tamna sjenka, kao mramorna gromada. - rekao je, prozvavši izbor tog datuma "politički nepametnim".

- RS je trebala biti vojno uništena sredinom listopada 1995. godine kad hrvatska vojska, samo zato što joj je tako sugerirano ili rečeno, nije ušla u Banja Luku. - kazao je Milanović.

Uslijedilo je uspostavljanje RS-a u Daytonskom sporazumu, što je tada potpisao hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

- Ja to akceptiram, to je sve. - zaključio je Milanović. - piše Index.


hr Tue Jan 25 2022 15:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ad72fc82af47f217f8b4793/80
Foto: Pixabay

Od 1. veljače nova pravila za putovanja unutar EU, ovo su najvažnije promjene

Nova pravila vrijedit će od 1. veljače, a istog dana na snagu će stupiti i akt kojim se trajanje potvrda o cijepljenju za potrebe putovanja unutar EU određuje na devet mjeseci
hr Tue Jan 25 2022 15:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .