Šokantna odluka: Vrhovni sud ukinuo presudu Draganu Paravinji!

Vrhovni sud ukinuo je dio presude Draganu Paravinji, koji se odnosi na pokušaj silovanja i teško ubojstvo Antonije Bilić jer smatraju da je sudsko vijeće šibenskog Županijskog suda pogrešno utvrdilo činjenično stanje u tom dijelu presude, piše Šibenik.in

Dovode u pitanje je li sud ispravno utvrdio da je bilo pokušaja silovanja, a ako se to nije moglo utvrditi, upitno je li moglo biti teškog ubojstva s ciljem da se prikrije to silovanje. Iako se iz obrazloženja može zaključiti kako Vrhovni sud ne spori da je Paravinja ubio Antoniju Bilić, na ponovljenom suđenju valjat će presuditi je li kvalifikacija ubojstva – teško ili ‘obično’.

Kako Šibenik.in doznaje na šibenskom Županijskom sudu, novo suđenje može započeti već kroz mjesec dana. Sudsko vijeće neće se mijenjati i Paravinji će opet suditi Nives Nikolac. Ako ga osude za klasično ubojstvo, može dobiti 20 do 25 godina manju zatvorsku kaznu. 

Paravinja i njegova odvjetnica po službenoj dužnosti Ankica Giljanović, pred petoricom sudaca Vrhovnog suda našli su se krajem ožujka u Zagrebu, a već danas je stigla presuda po kojoj Vrhovni sud ukida dio presude i traži novo suđenje za pokušaj silovanja i teško ubojstvo Antonije Bilić.

Sudsko vijeće šibenskog Županijskog suda, kojim je predsjedala sutkinja Nives Nikolac,  osudila je Paravinju na šest godina zatvora za pokušaj silovanja mlade Drnišanke, te 35 godina za teško ubojstvo kojim je pokušao prikriti pokušaj silovanja. Na pet godina zatvora osuđen je za silovanje Marine Damjan, a onda je sve to preinačeno u jedinstvenu kaznu od maksimalnih 40 godina zatvora za Paravinju. U odnosu na slučaj Damjan, Vrhovni sud smanjio je kaznu zatvora sa 5 na 4 i pol godine zatvora. Za klasično ubojstvo Antonije Bilić, Paravinja bi na novom suđenju mogao dobiti 15 do 20 godina zatvora.

Odvjetnica Giljanović rekla nam je danas da je zadovoljna što je njezina žalba u dobrom dijelu prihvaćena, pogotovo iz razloga što je je Županijski sud u jednom trenutku tu žalbu proglasio nedopuštenom. Naime, nakon što je pronađeno tijelo Antonije Bilić, Paravinja je sudu rekao da se neće žaliti, pa je sud žalbu njegove odvjetnice proglasio nedopuštenom. No, Giljanović se na tu odluku žalila, što je Vrhovni sud uvažio i upravo na temelju te žalbe sada vratio predmet na ponovljeno suđenje u Šibeniku.

POSLJEDNJE DODANO: