IZBORI ZA EUROPSKI PARLAMENT

Mate Šimundić predstavio stavove i vrijednosti NL Ladislava Ilčića

Bivši član i predsjednik splitskog Domovinskog pokreta Mate Šimundić kandidirao se na izborima za Europski parlament na Nezavisnoj listi Ladislava Ilčića. Na svom Facebook profilu odlučio je malo predstaviti njihove stavove. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

-Dragi prijatelji,

kao što znate, kandidirao sam se na izborima za Europski parlament na NL Ladislava Ilčića.

Budući da se kampanja polako zahuktava, mislim da je pravo vrijeme da počnemo artikulirati svoje stavove prema biračima. Kao što sam kazao u objavi kandidature, vrijednosti koje zastupa i predstavlja Ilčić Ladislav, i moje su vrijednosti.

Za početak bih istaknuo četiri okvira unutar kojih ću te vrijednosti artikulirati u političke programe i kasnije implementirati kao konkretne politike:

1) energetska sigurnost,

2) prehrambena sigurnost,

3) demografska opstojnost,

4) geopolitički i identitetski okvir.

Politike i ideje koje su sadržane u ova četiri okvira pune novinske stupce već mjesecima, a neke i godinama. Mislim da je to pravi razlog zašto na njima treba još jače inzistirati i aktivno ih nametati kao političku agendu i narativ. Svojim političkim protivnicima prije svega ne smijemo dopustiti da ovladaju narativom i nameću teme!

Da pojasnim: ovdje je riječ krucijalnim temama za opstanak EU kao političkog subjekta, njenih država članica kao djelatnih i povijesnih čimbenika i, najvažnije, europskih naroda kao protagonista povijesti.

Svjedoci smo da se od početka ovoga desetljeća “vrijeme ubrzalo”. U nekoliko prošlih godina dogodilo se više ključnih stvari nego li u posljednjih 30 godina. Događaji koji će se odviti do kraja ovog desetljeća, uvelike će definirati izgled i sudbinu EU, a time i naše Hrvatske, vjerojatno i do kraja ovog stoljeća.

Želimo li biti pasivni promatrači tih zbivanja ili želimo dati svoj doprinos i pečat svijetu?

U tom duhu ću voditi i svoju kampanju za ove izbore za EU parlament.

Čini mi se da nema mnogo pretendenata na mjesto u EU parlamentu koji su ove ključne teme istaknuli na sustavan način.

Moj je cilj, u čiji uspjeh ne sumnjam, da ću do dana izbora pokazati kako su politike za koje se zalažem ključ opstanka EU i Hrvatske.

U narednim danima ću o svemu više govoriti i u medijima i u susretima s građanima.

POSLJEDNJE DODANO: