HRABRI NIKO VITLIĆ

Mali junak iz Tučepa: Niko Vitlić osvojio nagradu za promicanje tolerancije

Niko Vitlić, osnovnoškolac iz Tučepa, osvojio je godišnju nagradu za promicanje tolerancije i škole bez nasilja “Luka Ritz”. Iako je tek završio drugi razred, njegova odlučnost i stav prema nasilju nadmašili su mnogo starije od njega. Svojim hrabrim činom, koji je istaknuo u svom govoru zahvale, Niko je pokazao svijetu da nasilje nikada nije rješenje.

Uz podršku svojih roditelja, učiteljice, razreda i cijele škole, Niko je putovao u Zagreb kako bi primio prestižnu nagradu. Njegov čitav razred pratio ga je na tom putu, dok su mu učiteljica i prijatelji bili velika podrška. Niko je objasnio kako je odbio uzvratiti nasilje kada je bio fizički napadnut, slijedeći upute svoje učiteljice da nasilje nije rješenje.

Osim što je Niko postao najmlađi dobitnik nagrade “Luka Ritz”, njegova priča je podsjetnik na važnost tolerancije, empatije i nenasilnog rješavanja sukoba. Njegova učiteljica, Marlena Bogdanović, istaknula je kako je Niko rijedak primjer djeteta koje odbija uzvratiti nasilje nasiljem, čime prekida negativni ciklus nasilja koji je često prisutan u školama.

POSLJEDNJE DODANO: