HVATANJE NEODGOVORNIH POJEDINACA

Makarski novi sustav odvajanja otpada od ovog tjedna pokrivaju kamere

Grad Makarska uveo je s početkom godine novi sustav odvajanja otpada, a od ovog tjedna sve zelene otoke pokrivaju i kamere. One bi trebale pomoći u hvatanju neodgovornih pojedinaca koji unatoč svim edukacijama i kaznama još ostavljaju otpad pokraj kontejnera.

U prvih pola godine provođenja novog sustava – u gradu se postotak miješanog otpada smanjio za 30 %, dok je za čak 400 % više zbrinute plastike. Rezultati su odlični, no dio građana još ostavlja smeće izvan – za to predviđenih kontejnera. U kažnjavanju takvih trebale bi pomoći kamere, prvih 20 postavljeno je ovaj tjedan. 

– To nije ništa novo, tako je svugdje u svijetu, gdje se god pokušava uvesti red, jedino rješenje je kazna, rekao je Zoran Paunović, gradonačelnik Makarske.

Prve su kazne već poslane. Čist i uredan grad ovisi o ponašanju svakog pojedinca, a većina građana podržava uvođenje reda.  

Uvođenjem novog sustava odvajanja otpada, pojavilo se i 700 novih korisnika, koji do sada nisu imali zadužene spremnike.

– To znači da smo svi mi tim ljudima plaćali odvoženje smeća svih ovih godina, dodaje Paunović.

Postavit će se više od 70 kamera koje će uz zelene otoke snimati i promet. Iskustva drugih gradova pokazuju kako je potrebno određeno vrijeme da se korisnici naviknu na novi sustav, a kamere bi trebale pomoći da se ta prilagodba dogodi što prije.  

POSLJEDNJE DODANO: