STANOVI BEZ GOSTIJU

Makarska u borbi protiv nekontroliranog turizma

Makarska se suočava s izazovima nekontroliranog turizma, što je bila glavna tema sinoćnje prezentacije Studije turističkog nosivog kapaciteta, koja je održana u prepunoj dvorani Arte. Studija, izrađena od strane stručnjaka Instituta za turizam, plastično je prikazala već vidljive probleme masovnog turizma u ovom primorskom gradu.

Gradonačelnik Makarske, Zoran Paunović, istaknuo je značaj studije kao ključnog alata za izradu novog Prostornog plana i prekid višestambene gradnje.

-Ovaj dokument ključni je alat za novi Prostorni plan i zaustavljanje višestambene gradnje koje planiramo implementirati. Slažem se kako je na terenu gotovo sve što smo doznali Studijom i ranije bilo vidljivo, ali željeli smo na znanstvenoj osnovi, jednostavnim brojkama, građanima demonstrirati zašto su promjene i zaokret prema održivom turizmu neophodni.

Studija je treći od četiri planirana strateška dokumenta koje je aktualna vlast usvojila, ključna za razvoj Makarske u sljedećih dvadeset godina. Gradsko vijeće već je usvojilo Strateški plan kulturnog turizma i SECAP, a grad radi na četiri stupa: zelena, održiva, digitalna i transparentna Makarska.

Neven Ivandić iz Instituta za turizam izrazio je zadovoljstvo velikim odazivom građana, koji su pokazali značajan interes za budućnost svog grada.

-Drago mi je što su se građani odazvali u ovolikom broju. Imali su brojna pitanja i smatram kako to pokazuje da su zainteresirani za budućnost svog grada. Vidi se kako je ova tema, iako svima dobro poznata, zahtijevala upravo ovakvu javnu i konstruktivnu raspravu.

Građani su izrazili zabrinutost zbog podataka koji ukazuju na mogućnost novog vala “apartmanizacije” i podržali grad u zaustavljanju višestambene izgradnje. Također, istaknuta je problematika velikog broja stanova koji nisu u upotrebi, što stvara nelojalnu konkurenciju, sama činjenica da na području Makarske postoji čak 1000 stanova u kojima, prema podacima o potrošnji vode, dosada nitko nije boravio.

Gradonačelnik Paunović naglasio je da iako je šteta već napravljena, fokus je sada na budućnosti i rješenjima koja bi ograničila nelojalnu konkurenciju i sivo tržište.

-Šteta je već napravljena i u ovom trenutku nam ne preostaje ništa već okrenuti se budućnosti. Radimo na nekoliko rješenja koja bi trebala ograničiti nelojalnu konkurenciju i sivo tržište, o čemu su građani sinoć dosta govorili, ali i planiramo, kako sam rekao, ograničiti daljnju devastaciju prostora. Žao mi je što se ranije ovakva istraživanja i javne rasprave nisu provodila, jer se sada ne bi nalazili u ovoj situaciji.

POSLJEDNJE DODANO: