PLANIRANI NADZOR

Makarska se priprema za implementaciju sustava video nadzora na odlagalištima otpada i prometnim površinama

Grad Makarska planira uvesti video nadzor odlagališta otpada i prometnih površina radi suzbijanja nepropisnog parkiranja i odlaganja otpada. Ovaj potez slijedi primjer Šibenika, koji je prošle godine implementirao sličan sustav, vrijedan oko 1,9 milijuna eura, opremljen sa 240 kamera, prenosi Makarska danas.

Procijenjeni trošak za Makarsku iznosi oko 200 tisuća eura za razdoblje od 36 mjeseci, a planira se provedba javne nabave do kraja ožujka kako bi sustav bio operativan već za turističku sezonu. Kamere su visokosofisticirane i već su pokazale učinkovitost u smanjenju prometnih nezgoda te u kontroli nepropisnog parkiranja.

Uz video nadzor, bit će postavljene i obavijesne table kako bi se građane upozorilo na snimanje. Odluka o komunalnom redu propisuje kazne za nepropisno odlaganje otpada, koje se kreću od 1000 kuna za fizičke osobe do 10.000 kuna za tvrtke.

Ovaj korak ima za cilj poboljšati sigurnost i urednost u prometu te smanjiti nepropisno odlaganje otpada, a očekuje se da će imati pozitivan učinak na javni red i čistoću grada.

POSLJEDNJE DODANO: