UKLONILI POSLJEDNJU PREPREKU

Mađarska konačno pustila Švedsku u NATO: “Danas je povijesni dan!”

Mađarski parlament velikom većinom odobrio je u ponedjeljak kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u, otvarajući put pristupanju te nordijske zemlje savezu nakon gotovo dvije godine intenzivnih pregovora i zadajući geopolitički udarac ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, priopćio je tiskovni ured parlamenta, piše CNN.

Dobivanje odobrenja mađarskog parlamenta bila je posljednja prepreka za ulazak Stockholma u NATO. Švedski premijer Ulf Kristersson posjetio je Budimpeštu u petak kako bi razgovarao o obrambenoj i sigurnosnoj suradnji sa svojim mađarskim kolegom Viktorom Orbanom. Činilo se da su se dvije strane pomirile, složivši se oko sporazuma prema kojem bi Mađarska nabavila četiri nova borbena zrakoplova Gripen švedske proizvodnje.

Od 194 člana parlamenta koji su glasovali, samo ih je šest odbilo pristup Švedske.

-Danas je povijesni dan, rekao je Kristersson na X-u nedugo nakon glasanja. 

-Švedska je spremna preuzeti svoju odgovornost za euroatlantsku sigurnost.

Švedska će se službeno pridružiti savezu nakon što preda svoj instrument pristupa vladi Sjedinjenih Država, koja je depozitar Sjevernoatlantskog ugovora. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je da će se Švedska pridružiti savezu sada kada su svi saveznici odobrili kandidaturu Švedske za pridruživanje.

-Članstvo Švedske učinit će nas sve jačima i sigurnijima, rekao je.

S pristupom Švedske, NATO će među svojim članicama brojati 32 zemlje, što je ironičan obrat s obzirom na to da je Rusija pokrenula svoj rat protiv Ukrajine dijelom zbog rasta saveza u istočnoj Europi duž ruske granice.

Prošle godine Finska je postala 31. članica NATO-a, dodajući nekih 1300 kilometara granici saveza s Rusijom.

Kao članice NATO-a, Finska i Švedska uživat će zaštitu dodijeljenu člankom 5. ugovora kojim je uspostavljen savez – koji kaže da se napad na jednu članicu smatra napadom na sve.

POSLJEDNJE DODANO: