Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6454baf75d7965123f8b459b/80
Foto: MUP

Europol u Italiji pronašao sliku koja je 1975. godine ukradena s Brača

Uhićeno je 60 osoba i vraćeno 11 049 ukradenih artefakata u sklopu velike međunarodne akcije Pandora

Hrvatska policija obavila je nadzor i kontrolu nad 6423 osoba, 6366 vozila te više arheoloških lokaliteta, antikvarijata i galerija. Uhićeno je 60 osoba i vraćeno 11 049 ukradenih artefakata u sklopu velike međunarodne akcije suzbijanja protuzakonitih aktivnosti vezanih uz trgovinu kulturnim dobrima u 14 europskih zemalja.

Ovu operaciju, poznatu kao Pandora VII, vodila je Španjolska civilna garda (Guardia Civil), uz potporu Europola i INTERPOL-a.

Ova ponovna operacija Pandora sastojala se od operativne faze koja je trajala od 13. do 24. rujna 2022. i u kojoj je izvršeno nekoliko tisuća provjera u raznim zračnim lukama, morskim lukama i graničnim prijelazima, kao i u aukcijskim kućama, muzejima i privatnim kućama.

Tijekom Pandore VII organizirana su dva tjedna kibernetičke patrole, u svibnju i listopadu, kada je provedeno više od 8 495 online provjera i zaplijenjeno 4 017 ukradenih stvari, prenosi Morski.hr.

Oko 130 istraga još uvijek je u tijeku te se očekuju nove zapljene i uhićenja dok istražitelji diljem svijeta traže one koji narušavaju i uništavaju kulturna dobra.

Operativni naglasci

Pandora VII dovela je do vraćanja ukradenih artefakata, između ostalih:

• 77 starih knjiga u Italiji koje je talijansko Zapovjedništvo za zaštitu kulturnih dobara (Arma dei Carabinieri) zaplijenilo s internetskog tržišta. Knjige su ukradene iz arhive jednog samostana;

• rimska mramorna bista žene koju je pronašla španjolska Civilna garda (Guardia Civil) u Sevilli, Španjolska. Vjeruje se da skulptura predstavlja Saloniju Matidiju, nećakinju cara Trajana;

• 3 073 drevna novčića zaplijenila je Poljska policija s internetske prodajne platforme. Dodatnih 117 kovanica Dacie i Rima pronašla su rumunjska tijela za provedbu zakona nakon što je opljačkano arheološko nalazište;

• 48 vjerskih skulptura i drugih vjerskih artefakata pronašle su portugalske vlasti. Vjeruje se da su ti predmeti povezani sa serijom 15 pljački počinjenih u crkvama diljem sjevernog Portugala između 1992. i 2003. Dodatan 41 vjerski i liturgijski predmet (ikone, letvice za oltare itd.) zaplijenila je Grčka policija nakon pretrage kuća u Grčkoj;

• 13 arheoloških artefakata (između ostalog i nakit) iz Ruske Federacije zaplijenjeno je u jednoj pošti u Bosni i Hercegovini.

Rezultati hrvatske policije

U okviru ove zajedničke operativne akcije, na nacionalnoj razini Ministarstvo unutarnjih poslova je, u suradnji sa Carinskom upravom Ministarstva financija te Upravom za pokretnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, od 1. lipnja do 31. listopada 2022. godine provelo koordinirane aktivnosti nadzora arheoloških lokaliteta, kulturnih dobara, registriranih umjetničkih i arheoloških zbirki, galerija, antikvarijata te internetskih portala specijaliziranih za trgovinu umjetninama.

U provedbi lociranja, identificiranja i praćenja tijekova protuzakonitih aktivnosti vezanih uz trgovinu kulturnim dobrima, angažirani su operativni sastavi temeljne, granične, pomorske i kriminalističke policije svih dvadeset policijskih uprava, uz koordinaciju Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, potom operativni sastavi Carinske uprave, kao i stručna asistencija službenika 22 Konzervatorska odjela Uprave za zaštitu kulturne baštine.

Navedene aktivnosti rezultirale su:

-pronalaskom nezakonitih zbirki antiknog novca i arheoloških predmeta te procesuiranjem dvoje osumnjičenika za devastaciju arheoloških lokaliteta na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Protiv njih su podnesene kaznene prijave zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Nedozvoljeno obavljanje istraživačkih radova i prisvajanje kulturnog dobra“ iz čl. 320.  Kaznenog zakona RH;

-na području Policijske uprave zadarske provedenim kriminalističkim istraživanjima detektirane su devastacije arheoloških lokaliteta na dvije lokacije što je rezultiralo podnošenjem kaznenih prijava protiv četiri osobe zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iz čl. 320. „Nedozvoljeno obavljanje istraživačkih radova i prisvajanje kulturnog dobra“ Kaznenog zakona RH;

-praćenjem ponude na mrežnim portalima uočena je ponuda kulturnih predmeta u svojstvu kulturnih dobara na području Policijske uprave šibensko-kninske te je u tijeku daljnje postupanje radi utvrđivanja identiteta prodavatelja i okolnosti posjedovanja predmeta prodaje;

-tijekom pripreme faze provedbe operativne akcije na području Italije, locirana je umjetnička slika „Sveti Roko i Sveta Klara, ukradena 1975. godine iz crkve Sv. Jelene u mjestu Škrip na Otoku Braču na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske slijedom čega se nastavlja daljnje policijsko postupanje;

-na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske locirana je prijavljena zbirka od 50 komada starog oružja te je u tijeku postupak registracije nadležnih tijela.

Tijekom provedbe spomenute akcije hrvatska policija obavila je nadzor i kontrolu nad ukupno 6423 osoba, 6366 vozila te više arheoloških lokaliteta, antikvarijata i galerija, oduzeta su četiri metal detektora, kao i ukupno 2007 komada kulturnih predmeta izrađenih od bakrene slitine, željeza i srebra koji datiraju iz vremena Pretpovijesti, Antike, Seobe naroda, Ranog i Srednje kao i Novog vijeka.

hr Fri May 05 2023 10:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/647af1985d79656ebf8b4649/80

Na Peristilu se i danas molilo s kipom Djevice Marije i zastavom Republike Hrvatske

Na suprotnoj strani pojavile su se samo dvije aktivne članice s porukom "Njeno tijelo - Njena odluka"
Kao i svake prve subote u mjesecu, molitelji su se okupili u zajedničkoj molitvi na splitskom Peristilu.

Ritual je započeo točno u 8.30 sati, popraćen transparentima i kipom Djevice Marije, zastavom Republike Hrvatske, raspelima i krunicama.

Ipak, na suprotnoj strani pojavile su se samo dvije aktivne članice, koje su jasno došle poslati poruku: "Njeno tijelo - Njena odluka".

Što se prolaznika na Peristilu tiče, neki su u miru i tišini molili, dok su drugi iskazali svoje nezadovoljstvo i kratko poručili kako bi "klečavcima bilo bolje da odu pomagati ljudima, umjesto da rade to što rade".

Fotogaleriju s Peristila pogledajte u nastavku:hr Sat Jun 03 2023 09:58:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/647aefd55d79659fc18b459b/80

Prosvjed u Trogiru: Ovo se u Hrvatskoj ne smije dozvoliti

Poruka za kraj svim moliteljima: Kad su već na koljenima nek sastružu žvake s poda, nekorisno da spoje s korisnim
Ružica Jakšić, županijska vijećnica SDP-a u ime Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Trogir, organizirala je prosvjed nasuprot moliteljima u Trogiru.

Današnji prosvjed posvetili smo Doroti, poljskoj državljanki koja je umrla od sepse jer je tri dana bila bez plodne vode, a liječnici su odbili napravit pobačaj. Socijaldemokratski forum žena SDP-a Trogir, stoga je i ovu subotu organizirao prosvjed na gradskom trgu nasuprot katedrale, jer uvozni fundamentalizam mora se zaustaviti.

Za smrt Dorote, Izabele...i svih drugih žena na svojim rukama imaju krv molitelji Poljske koji su svojim pipcima ušli u vlast i izglasali zakon o pobačaju. Njihovi sljednici, molitelji u Hrvatskoj, bit će direktno odgovorni ako se ovako nešto dogodi i ovdje. Nakon trgova, njihov plan je referendum o zabrani pobačaja, ulazak u vlast i kroz zakone gaziti već stečena ljudska prava.

Hrvatska ne smije dozvoliti iste scenarije. Država koja ima 52 % žena u udjelu stanovništva, mora stati u zaštitu svojih stanovnica. Molitelje maknuti s trgova jer pravo na okupljanje na javnim površinama ne smiju imati oni koji zagovaraju oduzimanje bilo čijih prava.

Ženama u Hrvatskoj već sad je gotovo pa nemoguće obaviti pobačaj. Medicinski zahvat mora ući u Ustav, biti dostupan, besplatan i bezbolan.

Priziv savjesti je doveo do toga da 60 % ginekologa koristi priziv kako bi odbili napraviti pobačaj. Ujutro priziv savjesti, popodne keš na ruke.

I još jedna poruka za kraj svim moliteljima. Kad su već na koljenima nek sastružu žvake s poda, nekorisno da spoje s korisnim.

hr Sat Jun 03 2023 09:47:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/647ada9d5d79659fc18b456f/80
Foto: Ivana Ivanović

Knauf otpada, jedan neispravan zahod dijeli cijeli kat, karton umjesto vrata... Ovako izgleda svakodnevnica u Vukovarskoj 81

Na ulazu obavijest o nadziranom prostoru, kamere su u funkciji, ali nitko ne zna tko ih prati i nadgleda
Zbog gljivica i pljesni Ana svaki dan mora gledati kako njezin sobičak svakim danom i svakom kišom sve više propada. Ormar je dupkom pun, na stolu koji predstavlja mjesto za jelo i odlaganje raznih stvari u nedostatku prostora, na desetke je kutija tableta za razne indikacije. Umjetno cvijeće i kutija keksa s prašinom odraz ozračja u kakvom žive stanari u Vukovarskoj na broju 81, u zgradi u lokalnim okvirima kolokvijalno nazvanom "hotel za samce".

Većina njih živi već dulje od četiri desetljeća - uselili su se kao škverski radnici u zgradu u vlasništvu škvera, legalno i s ugovorima. Ondje su rasli i starjeli, ženili se i dobivali djecu, neki čak i dočekali mirovinu. Kad je na početku stoljeća zgrada službeno postala državno vlasništvo, njome je nastavio upravljati Brodosplit sve do privatizacije 2013. godine. Trinaest godina, do te 2013., stanari su plaćali najam, a direktno s plaća skidali su im se i troškovi struje, vode i komunalija.


No, ispostavilo se da Brodosplit nije plaćao dio računa za vodu, pokušavali su ih prozvati i nepoštenim korisnicima prostora, a u posljednje su se vrijeme bili primorani suočiti se sa zaključkom gradske uprave Ivice Puljka o dvostrukom povećanju najamnine, premda je i ona ranija bila zapravo simpatično mala u ovoj sveopćoj strategiji "masovnog turizma", ili: što više gostiju, kakvi god bili, i što brže novca u džep. 

S neofarbanih zidova otpada knauf, jedan WC dijeli cijeli kat, ako se prostor od nekoliko kvadrata s kojeg u vidno polje sa svih strana uskaču samo obavijesti o zaštopanom odvodu, može i nazvati mjestom za nuždu. Na ulazu obavijest o nadziranom prostoru, kamere su u funkciji, ali nitko ne zna tko ih prati i nadgleda. U malenoj prostoriji koja je trebala biti radno mjesto zaštitara, mjesto je za odlaganje pošte. 

- Od 1984. sam ovdje, dva kreveta su prije bila i stanovale su tu dvije cure. Svaka je soba imala dva kreveta, kako su se osipali tako sam ja ovdje došla s 800 kuna plaće. Prošla sam havariju tešku. Kako onda, tako i dan danas. Sad imam iljadu i osamsto kuna, to je 250 eura, a samo dvije sobe plaćam 52 eura - govori Ana Boban (82). Njezina svakodnevnica bez tople vode i prostora za tuširanje nekome je nezamisliva, ali ona se nikad nije žalila.


"Obnovit ćemo sanitarne čvorove i zajedničke dijelove..."

- Nekad smo mi bili spojeni sa staračkim domom za vodu, a u ratu je prisičena kotlovnica. Škver nije htio plaćati valjda, i onda smo se snalazili kako je tko znao. Danas robu na ruke operem - uzdiše Ana. Dani joj, kaže, prolaze u plaču i tuzi.

- Teško mi je, stvarno mi je teško. Nisam se nikad žalila nikome, kamoli uzela od nekoga novca za posuditi, ali došlo je vrijeme da se jednostavno ne može. Šta ću, nekad uzmem kil, kil i pol mesa pa mi to traje mjesec dana. Ne može se više - priznaje. Ipak, nova odluka Gradskog vijeća, da se na ugovor koji je potpisan prije koji mjesec, napravi aneks kojim bi se najamnina smanjila na stotinu kuna za 13 kvadrata sobe kao i ranije, obradovala ju je.

I ne samo to...

- Milijun kuna stavili smo kao stavku Proračuna za ovu godinu jer smo uvidjeli da treba obnoviti najviše zajedničke dijelove u kojima su sanitarni čvorovi te preostale dijelove objekta u Vukovarskoj 81. Imali smo već i razgovor s projektantom pa krećemo u realizaciju. Treba kazati da je ovo prvi put nakon upisa vlasništva da se po ovom pitanju uređenja nešto i čini. Isto tako, sklapanjem ugovora o najmu, stanarima je ipak nakon toliko godina dana pravna sigurnost da će ostati u objektu - govori nam Maja Đerek, pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu. Ugovori sa stanarima potpisani su do 2023. godine, postojat će i mogućnost doživotnog otkupa stana, a odjel Maje Đerek u gradu zadužilo se i da pokrene postupke kod HEP-a za izmjenu kategorije struje iz industrijske u kućnu.

"Hotel za samce", inače, otvoren je 1. ožujka 1968. godine, a Slobodna Dalmacija tada je napisala kako "novoizgrađena impozantna građevina ima 6 jednokrevetnih i 138 dvokrevetnih soba. U svakoj se nalazi tekuća voda, umivaonik i tuš. Sporedne prostorije su zajedničke. Društvena dvorana ima 60 mjesta i suvremeno je opremljena. Radove na ovom objektu za kojeg je utrošeno 4 i po milijuna novih dinara izvelo je građevinsko poduzeće ‘I.L. Lavčević’ i to za nepuna četiri mjeseca. Cijene smještaja u radničkom hotelu iznose od 74 do 110 novih dinara".

- Čovjek se navikne na sve. Samo da nas ne tjeraju i da imamo pravo otkupa. U istoj prostoriji spavamo, imamo improvizirani zahod, a i jedemo tu. Moj Ante je nastradao u škveru, imao je moždani udar - pokazuje Natalija Biloš (54) prema suprugu u krevetu. U stanu su i njihova dva sina, a mlađi je bio korisnik Centra Juraj Bonaći. Danas mu je Natalija sve, sa statusom roditelja - njegovatelja.

- Nitko nas nije tjerao odavde, ali problem je bilo to povećanje jer ovdje jednostavno nemamo ništa. Nije to velika cijena najma, ali nemamo osnovne životne uvjete - kazala je.

Uz te iznimno loše životne uvjete nadovežu se i razne vratolomije stanara od kojih je jedan za priskrbiti dostojan život kanalizacijsku cijev vodio kroz hodnik i obložio je limom - tako barem kažu. Valjda najtužnija slika nevrijednog života je prizor s prvog kata - probijena rupa za vrata, a umjesto vrata nekoliko spojenih kartonskih kutija.

Postoje rane koje ni vrijeme ne liječi...hr Sat Jun 03 2023 08:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/647ad9145d7965f9bd8b4681/80

Testiranje Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama

Danas, 3. lipnja 2023. bit će provedeno testiranje Sustava u stvarnim uvjetima, slanjem SMS poruke svim korisnicima domaćih mobilnih mreža i korisnicima u roamingu
Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama je informacijski sustav implementiran na razini RH s ciljem pravovremenog obavješćivanja građanstva o nastanku krizne situacije s mogućnošću dijeljenja uputa za postupanje u ugroženom području putem mobilnih telefona i drugih modernih tehnologija.
 
Prije stavljanja u produkciju, sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama će se danas, 3. lipnja 2023. testirati u stvarnim uvjetima, odnosno slanjem testnih poruka svim korisnicima mobitela koji se u tom trenutku nalaze na području Republike Hrvatske. Po primanju poruke nije potrebno poduzimati nikakve aktivnosti.
 
Poruke će slati sva tri operatora javnih pokretnih elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga (Hrvatski Telekom d.d., A1 Hrvatska d.o.o., Telemach Hrvatska d.o.o,), a dobivat će ih i korisnici u roamingu.
 
SMS poruka pošiljatelja HR112ALERT, bit će sljedećeg sadržaja: „Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: LINK“.
 
Testiranje sustava počinje u 9:00 sati slanjem SMS poruke korisnicima mobitela na području Vukovarsko-srijemske županije. Nastavlja se u 10:00 sati slanjem poruke za korisnike s područja Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije te u 10:30 za korisnike mobitela iz Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije.
 
Korisnici s područja Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Brodsko-posavske županije testnu SMS poruku dobit će od 11:00 sati, dok će pola sata kasnije, u 11:30 sati testiranje početi u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji. Za građane Zagreba slanje SMS poruka počinje u 12:00 sati, a testiranje će završiti u 13:00 sati slanjem SMS poruke korisnicima mobitela s područja Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije.
 
Cilj uspostave ovog sustava je sigurnost svih građana Republike Hrvatske i turista, a kroz njega će se moći poslati upozorenja za svaku situaciju koja ugrožava živote i sigurnost ljudi, okoliša i imovine. U svrhu osiguravanja osobnih podataka prilikom slanja poruka provodi se proces anonimizacije podataka te osobni podaci ne napuštaju sustav mobilnog operatora.
 
Obveza uspostave sustava upozoravanja javnosti koji će putem mreže pokretnih komunikacija dostavljati javna upozorenja krajnjim korisnicima, proizlazi iz članka 110. Direktive (EU) 2018/1972 (Europskog zakonika elektroničkih komunikacija), a u hrvatsko zakonodavstvo preuzeta je kroz novi Zakon o elektroničkim komunikacijama („Narodne novine“ br. 76/2022).
 
Podsjećamo, zbog testiranja Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama, danas se iznimno neće provoditi redovno mjesečno ispitivanje ispravnosti sirena i sustava za uzbunjivanje korištenjem znaka »prestanak opasnosti«.
hr Sat Jun 03 2023 08:09:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .