Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6295cef018d1cb29468b4588/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Most se oglasio prije dolaska premijera i nabrojao što je HDZ sve obećao, a nije ispunio

U naš grad dolazi premijer s ministrima i državnim tajnicima ponovno obećati brda i doline, poručili su

Prije dolaska premijera Andreja Plenkovića u Split, objavom s nekoliko točaka, oglasio se Most. Evo što su puručili:

- Kako to obično biva pred izbore, danas u naš grad dolazi premijer s ministrima i državnim tajnicima ponovno obećati brda i doline.

Dok ne saznamo nova, valja se prisjetiti starih obećanih, nikad izvršenih projekata.

1. OBEĆANO

 04.05.2018. - 94. Sjednica Vlade RH u Splitu – Obećano projekata u vrijednosti 2 milijarde kn.

 Vlada podupire realizaciju, te usvaja zaključak kojim se tri velika infrastrukturna projekta uvrštavaju na listu strateških investicijskih projekata. Riječ je o projektima:

''Novi ulaz u Split - čvor Vučevica na A1 - tunel Kozjak - čvor na DC8- Trajektna luka Split'',

'Nova multimodalna platforma Splitske aglomeracije Solin - Stobreč - Dugi Rat – Omiš'', kojom bi se riješio problem nedostatka zaobilaznice na splitskom području,

'Projekt povezivanja brzom prigradskom željeznicom kolodvora Split, u trajektnoj luci Split (Istočna obala), sa Zračnom lukom Split te izgradnja intermodalnog čvora novog glavnog kolodvora Split (Kopilica)''.

Novih 600 – 1000 stanova u Korešnici... itd

ISPUNJENO: - NIŠTA!

2. OBEĆANO:

 25.04.2018. - Hrvatske vode - Radovi u vrijednosti od 2,2 milijarde kn.

"Split se uskoro pretvara u veliko gradilište: Kreće projekt aglomeracije Trogir – Kaštela – Solin – Split vrijedan 2,2 milijarde kuna.

Dovršetkom projekta značajno bi se smanjili sadašnji gubitci vode, izgradili pročišćivači, a na vodovod i kanalizaciju spojit će se brojni novi korisnici".

ISPUNJENO: - 0,5%

3. OBEĆANO:

13.01.2020. Hrvatske vode - Radovi u vrijednosti od 1,8 milijardi kn.

Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split-Solin.

Do konca 2023. godine, ova aglomeracija dobit će, kako je iznio direktor Šuta, 65 kilometara vodovodne mreže, 125 kilometara kanalizacije, pročistač... Izgradit će se i nova vodosprema koja će osigurati dovoljnu autonomiju sustava vodoopskrbe u slučaju kvarova. Tisuće kućanstava će dobiti priključak na kanalizaciju.

ISPUNJENO: - 1,5%

01.02.2021. Započeli radovi na izgradnji sustava odvodnje naselja Srinjine 14,9mil.kn (0,8% - vrijednosti Aglomeracije).

Ono što je svakako zanimljivo - odlično idu projekti van EU fondova, odnosno projekti koji nisu sastavni dio Aglomeracije Split-Solin, tj. tijela EU nisu ove projekte smatrali za neophodnim i nisu ih uvrstile u Aglomeraciju ali „stručnjaci“ iz ViK-a i ustanove Eko-Kaštelanski zaljev najviše ulažu energije u projekte koji se ugovaraju i realiziraju po nacionalnim pravilima i bez kontrole EU tijela :

- Izgradnja uređaja za pročišćivanje-uklanjanje mutnoće pitke vode za izvoru Jadra (projektiranje 1mil. kn + PDV – uređaj 134 mil.Kn)

- Izrada projektne dokumentacije za rješenja za dovod vode na područje Splita iz alternativnih pravaca (850 tis.Kn + PDV)

4. OBEĆANO:

10.03.2020. - Hrvatske ceste - Radovi u vrijednosti od 500mil km

Prometna infrastruktura na području splitske urbane aglomeracije

Uređenje i denivelacija raskrižja Širina

Rekonstrukcija čvora Stobreč

Rekonstrukcija Solinske ulice i Zagorskog puta

Izgradnja dionice čvor Mravinci – čvor TTTS u dužini od 2,5 km

Izgradnja rotora Mravinci

Izmještanja Prometove garaže na Dračevac

Rekonstrukcije Poljičke ulice gotovo u punom profilu

Izrada projekta novog izlaza iz trajektne luke.

ISPUNJENO: - NIŠTA!

Je li vam dosta lažnih obećanja!? - poručili su Mostovci.

 


hr Wed Jun 15 2022 11:00:27 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/625d8f1eecdbd116448b4595/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Hoće li Vlada intervenirati ili će cijene goriva u utorak opet poskupjeti?

U utorak prestaje vrijediti odluka o zamrzavanju cijena
U utorak prestaje vrijediti Vladina odluka o zamrzavanju cijena goriva i, ako ne bude nove intervencije, dizel i benzin mogli bi ponovno poskupjeti. Prema neslužbenim informacijama, eurosuper mogao bi stajati oko 16, a eurodizel i više od 16 i pol kuna. Ministar gospodarstva rekao je da će odluka biti donesena nakon vikenda, a premijer je za ponedjeljak o toj temi najavio telefonsku sjednicu Vlade, javlja HRT.

- Mi danas još jednom molimo i apeliramo na Vladu da nama malim distributerima omogući maržu kojom možemo pokriti svoje troškove poslovanja i uredno plaćati svoje troškove prema državi. Situacija je teška i može doći do zatvaranja naših benzinskih postaja u utorak. Neće se to dogoditi zbog negativnih marži, već i zbog nemogućnosti dobavljanja goriva od jačih distributera, koji s nama ne žele sklapati ugovore sve dok stoji uredba na snazi, čak ni za avansno plaćanje robe. Zato molimo liberalizaciju cijena i hitno uvođenje vaučera za potrebite građane, rekla je Vesna Debogović, predstavnica malih distributera goriva

hr Sat Jul 02 2022 17:32:17 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62c044c618d1cb93d08b45df/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Đogaš: "U prvom kvartalu izdano je 1700 građevinskih dozvola manje, to je valjda uvođenje reda"

Puljak i njegova ekipa nisu dorasli funkcijama koje su obnašali. Iduću nedjelju će građani završiti epizodu nerada i nesposobnosti, istaknuo je Đogaš

Kandidat za gradonačelnika Splita, Zoran Đogaš, zajedno se sa svojim kandidatom za zamjenika gradonačelnika Tomislavom Šutom osvrnuo na problem neizdavanja građevinskih dozvola. Zbog trenutne blokade grada, a i viđenog u posljednjih 10 mjeseci, neizdavanje građevinskih dozvola gotovo je onemogućilo realizaciju projekata u Splitu. Na početku, Đogaš se osvrnuo i na medijski napis u kojem je pročelnik Ivice Puljka krivca za sporost izdavanja građevinskih dozvola pronašao u svima osim u Upravom odjelu za prostorno planiranje.

- U odnosu na isto razdoblje prošle godine, grad Split je u prvom kvartalu izdao čak 1700 građevinskih dozvola manje. To je valjda to uvođenje reda - ono kad ništa ne radiš. Danas smo imali priliku pročitati opravdanje Puljkovih pročelnika da su za to krivi poduzetnici, građani i arhitekti, naravno svi drugi osim njih. Takve izjave su sramotne, a Puljak i njegova ekipa nisu dorasli funkcijama koje su obnašali. Iduću nedjelju će građani završiti epizodu nerada i nesposobnosti - istaknuo je Đogaš i povukao paralelu s drugim dalmatinskim gradovima poput Zadra i Šibenika koji rastu i razvijaju se zahvaljujući normalnom funkcioniranju grada.

Da je situacija rješiva uspostavom funkcionalne organizacije zaključio je kandidat za zamjenika gradonačelnika Tomislav Šuta.

- Potrebno je što prije oformiti tim ljudi koji će biti agilan i usmjeren na potrebe Splićana i splitskih poduzetnika. Gdje ima volje, ima i načina. Rad upravnog odjela se ne smije pravdati izborima jer struka mora biti nezavisna i nevezano tko je na vlasti odrađivati poslove.  Kod prikupljanja dokumentacije, moguće je da dođe do određenih propusta, ali to ne smije biti alibi - izjavio je Tomislav Šuta i naglasio da je potrebno što prije početi raditi jer trenutno sve stoji u mjestu.

- Podsjećamo, za većinu nezapočetih i nedovršenih projekata koji su u vitalnom interesu građanki i građana Splita Puljak krivi izbore koje je sam izazvao i opet obećava da će pitanje garaža, stanova za mlade i vrtića staviti na prvu sjednicu novog gradskog vijeća. I lani je tvrdio isto pa to nije učinio - zašto bi mu sad itko vjerovao? - poručili su iz Đogaševa stožera.

 

 


hr Sat Jul 02 2022 15:15:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62b43cc518d1cb64a68b461b/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Puljak vjeruje da će Most i SDP pozitivno odgovoriti na "pruženu ruku" te postići 19 glasova u Gradskom vijeću

"Naši birači izašli na izbore u većem broju. Problem je drugim strankama koje nisu uspjele motivirati svoje birač"

Kandidat za gradonačelnika Ivica Puljak u subotu je prezentirao kratku tablicu izbora kao usporedbu legitimeteta izbora od 2009. do danas i zaključio da su njegovi birače izašli u većem broju, a dao je i prediviđaje oko postizborne suradnje.

- Pružili smo ruku opcijama s dva spektra, i Mostu u SDP-u i vjerujemo u najveću moguću većinu u Gradskom vijeću  - rekao je Puljak koji se nada da će tako imati 19 ruku


 

hr Sat Jul 02 2022 14:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6294ee9d18d1cb77458b4572/80
Foto: TZ Imota

Više od 400 tisuća kuna dodijeljeno Turističkoj zajednici “Imota” za sufinanciranje projekata na području Imotske krajine

"TZ Imota je prijavila još šest projekata i sada očekujemo rezultate koji bi trebali biti brzo objavljeni"

Na 12. sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice održanoj 30. lipnja 2022. donesena ­je Odluka o odabiru projekata udruženih turističkih zajednica u 2022., temeljem provedenog javnog natječaja za dodjelu sredstava. Temeljem odluke HTZ-a, za četiri projekta TZ Imoti su dodijeljena sredstva u visini od 343.000,00 kuna. Projekti koje je sufinancirao HTZ su: AIDA Croatia Lakes mix competition, Sustav upravljanja kvalitetom Destination Imota, Hodočasnička staza Camino Imota, Izrada brošure Kulturna baština Imotske krajine

Osim ovog natječaja HTZ-a, za projekt „Revitalizacija Lasića vrila – staništa čovječje ribice“, na kojem je TZ Imota partner zajedno sa Zagrebačkim speleološkim savezom, Općinom Proložac i Geoparkom Biokovo-Imotska jezera dodijeljena su sredstva u visini od 60.000,00 kuna, a nastavak istraživanja  Izvora planira se u rujnu.

- Osim ovih spomenutih natječaja, TZ Imota je prijavila još šest projekata i sada očekujemo rezultate koji bi trebali biti brzo objavljeni. Nadamo se dobiti još 200.000 kuna za obilježavanje geološke staze oko Lokvičičkih jezera, promociju i postavljanje stotinjak lokacija na Google Maps, za manifestacije i dodatnu promociju. U nekim projektima partner nam je Geopark, kojemu su također dodijeljena sredstva temeljem natječaja Splitsko – dalmatinske županije za edukaciju djece osnovnih škola. – rekao nam je Luka Kolovrat, direktor TZ Imota.

- Raduju nas objavljeni rezultati natječaja i dobivena sredstva na čemu čestitam djelatnicima TZ Imota i Geoparka. Nadam se da ćemo nastaviti s uspješnim prijavama. Važno je napomenuti da će se ovi projekti promocije i razvoja novih turističkih proizvoda realizirati u svim našim jedinicama lokalne samouprave i da su to sve aktivnosti koje su navedene u Strategiji razvoja turizma Imotske krajine. Isto nas tako raduje i odličan turistički rezultat nakon prvih šest mjeseci po kojima je ostvareno više od 19.000 noćenja što je 121% više od rekordne 2021. godine. Obzirom na trenutno stanje s rezervacijama idućih mjeseci, uvjeren sam da nas čeka još jedna rekordna i uspješna turistička godina.– riječi su imotskog gradonačelnika i predsjednika TZ Imota Ivana Budalića.


hr Sat Jul 02 2022 11:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .