Poludnevni centar Dječji osmijeh otvoren u Trogiru

Održano je dugo očekivano otvaranje centra u Trogiru koji je poznat kao projekt “Poludnevni centar Dječji osmijeh” kojeg provodi Udruga tjelesnih invalida TOMS u partnerstvu s Gradom Trogirom, Hrvatskim Zavodom za zapošljavanje (Područni ured Split) te Pučkim otvorenim učilištem Trogir. Projekt je financiran od strane Europske unije iznosom od 135.036,78 eura što čini 89,44 posto ukupnog proračuna.

Na svečano otvorenje došao je gradonačelnik Ante Stipčić koji je s jednim od korisnika prerezao vrpcu, a osim njega otvorenju je prisustvovao dogradonačelnik Radovan Slade-Šilović, predsjednica HSUTI-a Jozefina Kranjčec, viša stručna savjetnica Ministarstva socijalne politike i mladih Vesna Hribar Skukan, članovi Europske mreže za osnaživanje čiji je i udruga TOMS također član. Mnogi građani Trogira su došli podržati ovaj hvale vrijedan projekt, a svoju sreću nije mogao skriti ni Ivica Bašić, inače predsjednik udruge:

– Važnost ovog projekta leži u činjenici da je riječ o prvom takvom projektu na području grada Trogira i okolnih općina, području na kojem su navedene usluge teško dostupne, vremenski i financijski. Otvorenjem ovog Centra roditeljima/starateljima djece s poteškoćama u razvoju pruža se potpora i pomoć koja im je dosada bila nedostupna. Osim toga, pri projektu se educiraju nezaposlene osobe s invaliditetom za zanimanje njegovatelj/ica koje će biti zaposlene u Centru, čime se direktno dotiče jednog od temeljnih problema lokalne zajednice, ali i društva općenito, a to je zapošljavanje osoba s invaliditetom.

– Usluge koje pruža su dostupne za djecu s područja grada Trogira, okolnih općina Marina, Okrug i Seget te Grada Kaštela. Rad s korisnicima je organiziran na način da djeca u njemu provedu nekoliko sati dnevno u sigurnom i poticajnom okruženju. Udruga broji svega 24 stalna te 24 povremena korisnika, a u skorašnjoj budućnosti razmišljaju i o proširenju djelovanja. Za vrijeme boravka djeci će se pružati individualne i grupne terapije koje provodi stručni tim koji se sastoji od odgojitelja, njegovatelja, logopeda, defektologa, fizioterapeuta, vozača te voditelja kreativnih aktivnosti. 

POSLJEDNJE DODANO: