Jelavić: Ako uspijemo uzeti bod Brazilu, bit ćemo na vrhu svijeta

Hrvatski nogometaš Nikica Jelavić dao je intervju za FourFourTwo u kojem je govorio o sadašnjem treneru Steveu Bruceu, bivšem Davidu Moyesu, o Mariju Mandžukiću, Svjetskom prvenstvu u Brazilu…

Naš je napadač u siječnju prešao iz Evertona u Hull gdje se vrlo brzo pokazao kvalitetnim pojačanjem, a posebno je dobra njegova suradnja sa Shaneom Longom.

– Shane je dobar napadač, a nas smo dvojica različiti tipovi igrača. On je brz i dobro igra glavom, dok sam ja očito nešto sporiji i volim držati loptu te pokušavam dobivati zračne duele. Kad igrate s dvojicom napadača, uvijek je dobro imati jednog koji je brz i drugog koji je jak i dobro skače.

O novom treneru Steveu Bruceu je rekao:

– Kao što sam rekao i kad sam potpisivao, Steve je sjajan čovjek. Čim me je nazvao, počeli smo razgovarati o njegovoj filozofiji i klubu. Nisam igrao puno u Evertonu u zadnjih šest mjeseci i jednostavno sam morao otići. Prvi dojmovi u Hullu su dobri. Novak je u ligi, ali je dobar klub. Prvi je cilj ostanak u ligi, mislim da imamo dobre šanse uzeti još bodova i učiniti si situaciju ugodnom.

Osvrnuo se potom i na Davida Moyesa koji ga je trenirao u Evertonu, a koji danas nije posebno uspješan kao menadžer Manchester Uniteda.

– Uživao sam igrati za svakog svog trenera, a iskreno govoreći, bilo je to sjajno vrijeme u Evertonu. Zabio sa mu debiju i moje je samopouzdanje bilo ogromno. Osjećao sam se nedodirljivo do kraja te sezone.

Na pitanje je li istina da Moyes treniranje napadačkih akcija prepušta drugim trenerima, a on sam je posvećen obrani, Jelavić je odgovorio:

– Moyes nije trener za napad, ali 24 sata dnevno razmišlja o nogometu. Na svakom je treningu pomagao i nama napadačima, kao i svim ostalim igračima.

Slijedio je set pitanja o SP-u. Za početak, vjeruje li da će izboriti mjesto za Brazil.

– Mislim da sam prelaskom u Hull pokazao izborniku da želim igrati i zato se nadam da ću biti u reprezentaciji.

* Koliko je uzbudljivo biti u istoj skupini s domaćinom Brazilom?

– Iskreno, to je ispunjenje snova. Igrati uvodnu utakmicu na prvenstvu protiv Brazila je nešto čudesno, a ako uspijemo uzeti i koji bod, bit ćemo na vrhu svijeta.

* Koja vam je prva uspomena na SP?

– Pa, 1998. godina je bila zlatna za hrvatski nogomet. Davor Šuker je bio idol svakom djetetu. No, prvo sjećanje na SP je finale 1994. godine između Italije i Brazila, kada je Roberto Baggio promašio penal.

* Volite li vi izvoditi jedanaesterce?

– Uvijek.

* Jeste li ikada pucali kao Baggio?

– Nikad!

* Što bi bio dobar rezultat za Hrvatsku u Brazilu?

– Teško je reći, ali moramo biti najmanje drugi u skupini da prođemo dalje, a onda – tko zna.

* Kako se slažete s Mandžukićem? Uživate li igrati s njim?

– Izbornik Niko Kovač voli igrati s jednim napadačem, ali kod bivšeg smo izbornika Igora Štimca igrali s dvojicom i bilo je dobro igrati s Mandžukićem. Dobri smo prijatelji i cimeri. S njim je lako igrati jer puno trči!

POSLJEDNJE DODANO: