Article

//www.dalmacijanews.hr/files/630885b818d1cbb08e8b4669/80
Foto: Ivana Ivanović

Zovko: "Matijanića je ubila ova država i ovaj sustav"

Na pressici HND-a govorili su još Klancir i Ćimić

Hrvatsko novinarsko društvo održalo je press konferenciju na kojoj su predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, te članovi Đurđica Klancir i Ilko Ćimić optužili ministra Vilija Beroša i hrvatsku državu za smrt novinara Vladimira Matijanića. Povod za press konferenciju bili su „sramotni rezultati povjerenstva koje je trebalo utvrditi je li bilo pogrešaka i propusta u medicinskoj skrbi našeg kolege“, rekao je Zovko. Ministar Beroš i hrvatska Vlada još su jednom pokazali da ne žele preuzeti odgovornost za živote vlastitih građana, stajalo je u pozivu za medijsku konferenciju.

- Vladimira Matijanića je ubila ova država i ovaj sustav, i zato tražimo ostavku Vilija Beroša – žestok je bio Zovko. - Ne generaliziramo zdravstveni sustav, vrijedne liječnike i liječnike. Mi govorimo Berošu i sustavu koji se skriva iza njega.

Nakon njega je govorila Klancir.

- Htjela bih naglasiti da je važno da osvijestimo da je posljednja presica, nastup ministra Beroša i predstavljanje cijelog tog skupa bila zapravo jedna strana. Ministar zdravstva bi trebao biti odvjetnik pacijenata. On se ovdje predstavio kao jedan od njih. Oni su nastupili kao dio struke koja želi pomoći onima koji su trebali brinuti o pacijentu Vladimiru Matijaniću. Mi smo dobili jednu stranu. Ministarstvo i vlada bi trebali tu biti za sve nas. Ministarstvo nije tu predstavnik pojedinih zdravstvenih radnika.

Još je nešto naglasila Klancir.

- Nadamo se da će doći do istine, nadam se da će se uzeti svjedočanstva iz tih zadnjih sati koje smo mi svi, laici slušali. Kako se može dogoditi da ta ista osoba nije za hospitalizaciju? To je bila zaštita sustava. Takvih slučajeva je bilo u zdravstvenom sustavu, bit će ih i dalje.

Ćimić nije iznenađen nalazima povjerenstva i nije šokiran.

- Slažem se s kolegama i htio bih naglasiti da u postupcima ministarstva nema ništa skandalozno. Skandalozno je jedna riječ koja je suvišna. Radi se o neprihvatljivom ponašanju, izjavama i postupcima. Podsjetit ću da je HND danima prije, odmah nakon smrti inzistirao na imenima ljudi koji će biti članovi tog povjerenstva. Svi zahtjevi su odbijeni.

Osvrnuo se na nedostatak lijeka koji je u veljači odobren za liječenje bolesnika zaraženih koronom.

- Tri člana povjerenstva su donijeli smjernice u kojima je Paxlovid obavezan za liječenje oboljelih od korone u Hrvatskoj. Mi smo mogli čuti na presici izbjegavanje odgovornosti u kojoj se neuvjerljivo pokušalo objasniti da iako je naveden kao obavezni dio liječenja, nije došao u Hrvatsku.

Zaključak je iznio Zovko:

- Ako ministar Beroš i ekipa oko njega misli da ćemo zaboraviti što se dogodilo, ja im poručujem da se gadno varaju. Ne zaboravimo ono što se dogodilo novinaru, ali i građaninu koji je imao pravo na medicinsku pomoć koju nije dogodio. Zakazao je sustav i ovo se nikad ne može nikome nikad dogoditi u Hrvatskoj. Hrvatsko novinarsko društvo podržava sve pravne postupke njegove obitelji i njegove partnerice Andree Topić.

 

hr Fri Aug 26 2022 10:35:21 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/633bc38718d1cb500b8b45ae/80
Foto: fb: HPD Mosor

[FOTO] Više od stotoinu Mosoraša proslavilo popravak krova i otvorilo novu planinarsku sezonu

Planinarski dom Umberto Girometta zasjao kako i zaslužuje

U Hrvatskom planinarskom društvu Mosor listopad je počeo jako veselo. Održani su Dani Mosoraša koji predstavljaju tradicionalno njihovo okupljanje  nakon ljetnih radosti i početak planinarske sezone na Mosoru.

Ovaj put Mosoraši su imali dupli razlog za slavlje budući da su nakon 2 godine planiranja te više mjeseci rada, truda i mnogo odrađenih volonterskih sati napokon završili sa svim planiranim radovima kako bi  planinarski dom Umberto Girometta zasjao kako i zaslužuje.

U subotu se održala tradicionalna misa te blagoslov novog krovišta, a nedjelja je bila rezervirana za feštu. Vremenska prognoza ih  je počastila sa predivnim sunčanim danom te se na Mosoru okupilo više stotina Mosoraša, prijatelja iz raznih pl. društava i sugrađana. Program je otvoren pozdravnim govorom predsjednice HPD-a Mosor Ivane Radonić, a nazočnima su se obratili pročelnik Gospodarske sekcije HPD-a Mosor Goran Bratim, domaćin u planinarskom domu Špiro Gruica, glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Alan Čaplar i dogradonačelnik grada Splita Bojan Ivošević.

Podijeljene su zahvalnice glavnim donatorima, te je odrađena simbolična šetnja oko pl. doma, a nakon službenog dijela je uslijedila pjesma, veselje i druženje do dugo u noć.

Ovaj projekt je od velike važnosti za HPD Mosor, sve Mosoraše, ali i hrvatsko planinarstvo jer je u ovaj dom utkano mnogo truda i ljubavi i već 90 godina stoji na ponos svim planinarima koji su ga izgradili, obnavljali i redovito ga posjećuju. Sada ima novi krov, zaštićen je od daljnjeg propadanja i sjaji u zelenoj oazi Mosora.

 - Nastavit ćemo i dalje ulagati u njega kako bi ga budućim generacijama omogućili isto što su i nama omogućile prethodne generacije i hvala im na tome.  Hvala još jednom svim donatorima koji su nam pomogli financijski da ostvarimo ovaj san, ali najviše veliko hvala svim volonterima koji su mjesecima nosili potreban materijal. Bez vas ovo ne bi bilo moguće  - poručuju Mosoraši.

hr Tue Oct 04 2022 07:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a491496f52dfbe928b4594/80
Foto: Pixabay

U Podstrani regulacija prometa zbog radova na izgradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda

Od utorka 4.10.2022. do petka 14.10.2022. godine

U Podstrani su u tijeku radovi na izgradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda i sustava javne vodoopskrbe za dio općine Podstrana.

Od utorka 4.10.2022. do petka 14.10.2022. godine, u sklopu navedenih radova, izvodit će se radovi na prekopu državne ceste D8 (Grljevačka ulica) zapadno od priključka za hotel Le Meridien Lav.

Za vrijeme radova promet će se u zoni radova odvijati jednim prometnim trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila iz suprotnih smjerova uz pomoć svjetlosne signalizacije (semafora), izvijestili su iz Hrvatskih cesta.

hr Mon Oct 03 2022 21:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f942c918d1cbcb6b8b45ad/80
Foto: Jadrolinija

Jadrolinija objavila nove upute vlasnicima otočkih iskaznica

Upute za ostvarivanje prava za povlašteni prijevoz

Hrvatski nacionalni brodar Jadrolinija objavio je upute Agencije za obalni linijski prijevoz, koje vrijede za ostvarivanje prava za povlašteni prijevoz.

Otočna iskaznica za povlašteni prijevoz putnika izdaje se na ime te je ista neprenosiva. Povlasticu, odnosno povlaštenu putnu kartu izdanu otočnom iskaznicom za putovanje može koristiti isključivo i jedino korisnik otočne iskaznice.

Korisnik je prilikom ukrcaja dužan na zahtjev djelatnika brodara na uvid dati otočnu iskaznicu kojom je ishodovao povlaštenu putnu kartu za putovanje.

Tijekom putovanja korisnik je dužan posjedovati važeću otočnu iskaznicu za povlaštenu putnu kartu kojom je ista izdana.

Svako korištenje otočne iskaznice za povlašteni prijevoz putnika i vozila, odnosno korištenje povlaštene putne karte koja se ne bude koristila u skladu s prethodno navedenim smatra se zlouporabom.

U slučaju utvrđene zlouporabe otočne iskaznice korisniku će se ista rješenjem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture deaktivirati na razdoblje od 6 mjeseci, a u slučaju ponovljene zlouporabe i trajno oduzeti prava korisnika na povlašteni prijevoz.

Sve dodatne informacije vezano uz prava na povlašteni prijevoz ili uz otočnu iskaznicu možete dobiti u Agenciji za obalni linijski pomorski promet.
hr Mon Oct 03 2022 20:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5be4735b0e49386c078b4577/80

Grad Sinj u srijedu počinje s pomoćnom isplatom udžbenika za 128 srednjoškolaca

Za tu namjenu iz Gradskog Proračuna je izdvojeno 199.800,00 kuna

Odlukom gradonačelnika Grada Sinja Mira Bulja u srijedu, 05. listopada 2022. počinje isplata pomoći za 128 učenika koji su podnijeli zahtjeve za pomoć za sufinanciranje kupnje obveznih udžbenika učenicima srednjih škola s prebivalištem na području Grada Sinja koji su, na temelju Odluke Gradonačelnika, ostvarili pravo na sufinanciranje kupnje udžbenika za 2022./2023. šk. godinu u slijedećim iznosima:

 - 900,00 kuna za obvezne udžbenike u 3-godišnjim programima,

 - 1.100,00 kuna za obvezne udžbenike u 5-godišnjim programima,

-  1.200,00 kuna za obvezne udžbenike u 4-godišnjim programima,

 - 1.700,00 kuna za obvezne udžbenike u gimnazijskim programima.

Za tu namjenu iz Gradskog Proračuna je izdvojeno 199.800,00 kuna.

Isplata će se vršiti u zgradi gradske uprave, Dragašev prolaz 24, soba 31, radnim danom od 09:00 – 11:00 i od 12:00 – 15:00 sati uz predočenje osobne iskaznice i OIB-a podnositelja zahtjeva.

hr Mon Oct 03 2022 19:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .