Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5fe589186f52df4d7c8b4577/80
Foto: Pixabay

Još je stignete napraviti: Trik za kremastu i sočnu francusku salatu bez hrpe majoneze

Kakav bi to blagdanski stol bio bez francuske salate?

Kakav bi to blagdanski stol bio bez francuske salate? Riječ je zapravo o ruskoj Olivier salati koju smo posvojili i modificirali, a koja se u hrvatskim kućanstvima tradicionalno priprema za Božić od graška, mrkve, krumpira, kiselih krastavaca, kuhanih jaja i majoneze.

Majoneza povezuje sve povrće u jednu sočnu i kremastu cjelinu. No ona i znatno povisuje kalorijsku vrijednost salate. U 100 grama majoneze naći ćete oko 680 kalorija, a svi oni koji su barem jednom radili francusku salatu znaju da s tom količinom nećete napraviti veliku zdjelu.

Da bi smanjile kalorije i masnoće u salati, neke dame posežu za kiselim vrhnjem jer ono ima tek trećinu kalorija od majoneze – otprilike 195 kalorija u 100 grama. No postoji još kremastija i bogatija niskokalorična varijanta.

Riječ je dakako o grčkom jogurtu, koji ima tek desetinu kalorija majoneze – oko 60 kalorija na 100 grama (ovisno o brendu). Grčki jogurt je kremast, pun okusa, a sadrži i prijeko potrebne bjelančevine koje grade sve mišiće u tijelu.

Recept za francusku salatu:
450 grama graška i mrkve
100 grama kiselih krastavaca
100 grama grčkog jogurta
3 krumpira
3 jaja
1 vrećica (90 grama) majoneze
1 čajna žličica senfa
sol i papar po želji

Priprema:
1. Skuhajte krumpir u kori i jaja „na tvrdo“. Ohladite ih do kraja, odstranite im koru/ljusku i narežite na otprilike iste kockice.

2. Skuhajte zaleđenu mrkvu i grašak za francusku salatu  prema uputama s vrećice. Upotrijebiti možete i svježe plodove, pa ih nakon termičke obrade pomiješajte s krumpirom i jajima. 

3. Narežite kisele krastavce na otprilike istu veličinu kao i ostalo povrće.

4. Umiješajte u povrće majonezu, grčki jogurt i senf. Sve dobro promiješajte.

5. Posolite i popaprite po želji.

6. Ohladite u hladnjaku prije posluživanja, piše Zadovoljna.hr.

Dobar tek!

hr Fri Dec 25 2020 07:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6001660b6f52dfa2a28b459e/80

Grad Split otvorio natječaj za dodjelu javnih priznanja

Nagrada Grada Splita za životno djelo dodjeljuje se osobama koje su svojim dugogodišnjim radom ili određenim djelom dale izuzetan doprinos u području gospodarskog i društvenog života posebno značajnog za Grad Split.

Komisija za javna priznanja Grada Splita objavila je Natječaj za davanje prijedloga za dodjelu nagrade za životno djelo, osobne i skupne nagrade Grada Splita za 2020. godinu. Rok za davanje prijedloga je 15. veljače. 2021.

Detaljnije informacije o Natječaju mogu se dobiti u Tajništvu Komisije, Split, Obala kneza Branimira 17 ili na tel. 310-281, a cjeloviti tekst Natječaja, uvjeti i postupak davanja prijedloga dostupni su na službenim internetskim stranicama Grada.

Pisani prijedlozi mogu se slati poštom, na adresu: Grad Split, Komisija za javna priznanja, 21000 Split, Obala kneza Branimira 17 ili neposredno putem Glavne pisarnice Grada Splita na istoj adresi.

Podsjetimo, Nagrada Grada Splita je posebno društveno priznanje koje se dodjeljuje pojedinačno ili  skupno za naročite uspjehe postignute u  svim područjima gospodarskog i društvenog života od značaja za Grad Split, a dodjeljuje se kao nagrada za životno djelo te kao osobna nagrada i skupna nagrada.

Nagrada Grada Splita za životno djelo dodjeljuje se osobama koje su svojim dugogodišnjim radom ili određenim djelom dale izuzetan doprinos u području gospodarskog i društvenog života posebno značajnog za Grad Split.

Osobna nagrada dodjeljuje se pojedincima, a skupna nagrada trgovačkim društvima, ustanovama, udrugama građana ili drugim pravnim osobama, njihovim organizacijskim jedinicama ili radnim timovima i slično za njihov doprinos, kreaciju, uradak ili organizaciju važnog događaja u Gradu, u jednom ili više područja gospodarskog i društvenog života u 2020. godini.

hr Fri Jan 15 2021 10:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5fe873206f52df71818b458d/80

U nedjelju blagoslov obnovljene crkve sv. Ante u Seocima i posveta novog oltara

Sagrađena je 30-ih godina prošloga stoljeća.
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit će, u nedjelju 17. siječnja 2021. u 10.30 sati, misno slavlje za vrijeme kojega će blagosloviti obnovljenu crkvu sv. Ante u Seocima i posvetiti novi oltar.

Crkva Sv. Ante Padovanskog područna je crkva župe Kostanje. Sagrađena je 30-ih godina prošloga stoljeća. Iako je posvećena Padovanskome u njoj se časti i sv. Ante, pustinjak i opat.

U njoj se slavi misa svake nedjelje i blagdana. Crkva je obnovljena 1998. godine, kada su na krov postavljene kose betonske ploče s kupom, ugrađen novi betonski kor, te postavljena električna instalacija i ozvučenje.
hr Fri Jan 15 2021 10:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6000a17f6f52df11a18b461a/80
Foto: Nediljka Vilenica

Grad jezera bogatiji za još jedno: Kad voda u Modrom jezeru dođe do Vilinske pećine, napuni se i Brista

Imotski je bogatiji za još jedno privremeno, a i povremeno jezero

Prizori imotskih jezera malo koga ostave ravnodušnim, a njihova ljepota odavno je poznata u svijetu. Za Imoćane su više od života, a kako i ne bi kada su okruženi s jedanaest pravih bisera.

Mistična voda čija dubina krije brojne legende i tajne, ovih dana ponovno nas je podsjetila na svoju moć.

Naime, kada voda dođe do Vilinske pećine u Modrom jezeru, na suprotnom dijelu grada napuni se Vileničina Brista.

Dno Vileničine Bristi nalazi se na 329 metara nadmorske visine i prirodni je dolac u kojem mještani čak sade krumpire. Kako nam kažu, najviši vodostaj pamte iz 2013. godine kada su se po 'novom jezeru' vozili čamcima. Vrtača se nakon toga zadnji put napunila 2016. godine.

Ovaj rijetki fenomen ovisi naravno o količini padalina, a ukoliko voda u Modrom jezeru prijeđe razinu 85 metara od svog dna, onda se podzemnim kanalima voda prelije u Vileničinu Bristu čiji prizori jednako oduševljavaju.Vileničina Brista kada nema vode:

hr Thu Jan 14 2021 20:54:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/600059486f52df9fa08b4633/80

Suradnja Grada Makarske i Županijske udruge slijepih Split: Donacijom računala olakšali život učenici

Inicijativa je pokrenuta od strane udruge čija je Dragica članica tek nekoliko mjeseci

Dragica Erceg, učenica 4. razreda Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića, koja je na nedavno održanom međunarodnom natjecanju iz informatike DABAR bila među 10% najboljih,  dobila je lijep novogodišnji poklon - računalo prilagođeno slijepim osobama. Kupnju računala koje će Dragici biti od velike pomoći u budućim planovima i nastavku školovanja zajednički su financirali Županijska udruga slijepih Split i Grad Makarska.

Inicijativa je pokrenuta od strane udruge čija je Dragica članica tek nekoliko mjeseci. Predsjednik Ivan Tokić prepoznao je Dragičin rad i trud te priču ispričao gradonačelniku Makarske Juri Brkanu. Njihov razgovor odmah je urodio plodom - u najkraćem mogućem roku organizirano je sve kako bi Dragica što prije dobila svoj poklon.

- Naša udruga ravnomjerno pomaže svim našim članovima bez obzira na dob, no naglasak je ipak na školovanju i zapošljavanju djece i mladih. Tako smo ove godine nabavili jedan Brailleov printer i podijelili oko 150.000,00 donacija za različita pomagala koja slijepim osobama pomažu u svakodnevnom životu. To je izrazito važno jer morate znati da je, primjerice, cijena jednog kalkulatora, za razliku od ,,običnog'', 4.200 kuna, osnovni geometrijski pribor ne možete kupiti za manje od 900. 000 kuna, a posebno računalo kakvo smo nabavili košta oko 5.600 kuna. Onda zamislite koja to obitelj danas sve to može priuštiti svom djetetu. Zato smo tu mi kao udruga, a evo i lokalna samouprava koja, što pokazuje primjer Grada Makarske, može i na ovaj način pomoći mladima. Vjerujem da boljeg poklona za našu Dragicu trenutno nema i ovim putem još jednom zahvaljujem gradonačelniku Juri Brkanu na brzoj reakciji, rekao nam je predsjednik Županijske udruge slijepih Ivan Tokić.

Vijest o nabavi računala s radošću su dočekali i u Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića u Makarskoj gdje Dragica pohađa 4. razred opće gimnazije.

- Od prvog razreda srednje škole Dragica aktivno sudjeluje na svim natjecanjima iz informatike u kojima se natječu naši učenici i postiže izvrsne rezultate (Infokup, Hacknite 2020; mentorica Zrinka Delić, prof.). Na međunarodnom natjecanju DABAR bila je među 10% najboljih (od 4800 učenika).Vrlodobra je učenica, izrazito je motivirana za rad i aktivna na nastavi. Vrijedna je i uporna, samozatajna i skromna, odgovorna i pouzdana. Ponosni smo na našu učenicu Dragicu Erceg i drago nam je da je Grad podržao inicijativu udruge te će nagraditi Dragičin uspjeh, veliki trud i upornost. Ovo će joj biti dobrodošla pomoć za ostvarenje njenih snova i planova oko nastavka školovanja, rekla nam je prof. psihologije u Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića Sanja Puharić.

hr Thu Jan 14 2021 15:46:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .