DRUGI NAZIVI: crna kupina, divlja kupina, kupinjača....
LATINSKI NAZIV: Rubus fruticosus
Kupina ima mnogo vrsta. Sve su ljekovite. Ljekoviti dijelovi su plodovi, listovi i korijen. Biljka je u obliku grma, dugih izbojaka, visokih do 3 metra. Listovi su jajoliki ili srcoliki, po rubovima nepravilno šiljasto nazubljeni. Lice lista tamnije je od naličja. Cvijetovi su bijeli ili ružičasti. Plod kupina je nezreo kad je zelene boje. Kasnije dozrijeva u u crveni do crni. Cvjeta od 6 do 7 mjeseca. Listovi se beru u proljeće, prije cvatnje. Suše se naglo u sjeni. Čuvaju se na suhom mjestu. Plodove skupljamo zrele i zdrave. Koristimo ih svježe, marmeladama, sokovima ili kupinovu vinu.
LJEKOVITO DJELOVANJE
Danas ovi crni plodovi za kojim smo posezali kao djeca, osim osvježavajućeg djelovanja imaju i veliku moć na naše zdravlje. Pune su vitamina i minerala, bogate vlaknima i antioksidansima i učinkovite u prevenciji brojnih bolesti. Svi smo čuli da su brokule i rajčica najbogatiji među antioksidansima. Stručnjaci danas potvrđuju da kupina ima deset puta više antioksidansa od ove dvije spomenute biljke. Antioksidans kojeg sadrži, po imenu elagitanin pokazao se vrlo učinkovit u liječenju protiv raka. Kupina je puna polifenola koji sprečavaju bolesti srca i krvnih žila.
Kupine imaju duplo više vitamina C nego borovnice, pa time jačaju imunitet i snižavaju krvni tlak. Sadrže puno vlakana, čak više od većine drugog voća. Osim što su dobre za probavu, snižavaju i kolesterol. Plodovi kupine puni su raznih minerala, posebno mangana koji je dobar za čvršće i zdravije kosti. Vitamin B9 ili folna kiselina u kombinaciji s vitaminom B12 pospješuju stvaranje novih krvnih stanica. Zato bi često ove plodove trebali konzumirati oni koji imaju anemiju ili manjak željeza u krvi.
Listovi kupine upotrebljavaju se za liječenje lakših slučajeva proljeva, vaginalnog iscjetka, protiv gripe i prehlade. Za vanjsku upotrebu čaj koristimo za ispiranje upaljenog ždrijela i usne šupljine, te za mazanje čireva i ozljeda na koži koje sporo zacjeljuju. Čaj od listova kupine uspješno liječi dijabetes, smanjujući razinu šećera u krvi i stimulirajući izlučivanje inzulina.
Korijenje se prikuplja tijekom ljeta, a kuhano u crnom vinu zaustavlja krvarenje u klimakteriju.
Kupine osim što rastu samoniklo, uzgajamo kao i ostalo voće i povrće. Najbolje uspjeva na toplim, osunčanim položajima. Podnosi temperaturu od -10 do -17 stupnjeva Celzijusovih. Najbolje uspjeva u područjima s prohladnim i vlažnim ljetom, a blagim zimama.
ČAJ OD LISTOVA KUPINE
Prelijemo 2 g sušenog lista kupine s 300 ml kipuće vode.Ostavimo odstajati nekoliko minuta, pa potom procjedimo. Pijemo 3 puta na dan između obroka po šalicu čaja.
VODICA ZA ISPIRANJE USTA
U 100 ml vode stavimo 10 g osušenih listova kupine. Naglo ih zakuhamo, maknemo s vatre i ostavimo 15 -ak minuta. Pripremljenom tekućinom grgljamo usta dva puta dnevno
DŽEM OD KUPINA
2 kg kupina, 1 kg šećera, 2 vrećice vanilin šećera
Kupine oprati. U lonac za kuhanje staviti red kuina, red šećera, dok sve sastojke ne potrošimo. Poklopimo i ostavimo nekoliko sati u hladnjaku da kupine puste sok. Nakon toga ih kuhamo dok se krene stvarati pjena.
Potom smanjimo temperaturu i dalje ukuhajemo mješajući oko pola sata. Pjenu koja se stvara ukuhavanjem stalno skidamo. Pri kraj kuhanja dodamo vanilin šećer. Tegle pasteriziramo na 100 C u pećnici oko 30 minuta. U ohlađene tegle stavljamo topao džem. Vratimo u isključenu pećnicu još 15 minuta. Izvadimo ih, dobro zatvorimo i uvijemo u ručnik ili deku dok se ohlade.