Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63b9b3745d7965aa8e8b45e0/80

Umjetničko vodstvo omiškog Festivala preuzima maestro Mojimir Čačija

Nakon 15 godina stručnog vodstvo Festivala napustio je maestro Dušan Šarac, a voditeljsku palicu preuzima maestro Mojimir Čačija
U Omišu je sredinom siječnja održana sjednica Festivalskog vijeća na kojoj je izabran novi umjetnički voditelj FDK Omiš. Nakon 15 godina stručnog vodstvo Festivala napustio je maestro Dušan Šarac, a voditeljsku palicu preuzima maestro Mojimir Čačija.

Mojimir Čačija prisutan je na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš kao glazbeni voditelj, obrađivač napjeva, skladatelj i član stručnih povjerenstava za ocjenjivanje klapa i novih skladbi. Umjetnički je voditelj manifestacija: Ne damo te, pismo naša na poljudskom stadionu, od 2009. godine Festivala Klape Gospi Sinjskoj koji okuplja autore a capella duhovnih marijanskih skladbi i od 2015. Festivala Jelsa od versa usmjerena očuvanju neiscrpnog bogatstva otoka Hvara. Član je stručnog povjerenstva na brojnim klapskim Festivalima.

Maestrov glazbeni put započinje u vrijeme studija u Zagrebu kad ga je rock odvukao od ekonomije te je kao frontman i gitarist sastava Alkari i Posebno pakovanje nastupao na plesnjacima i studentskim okupljalištima. Po povratku u Sinj nastavio je svirati s VIS-om Alkari. Početkom osamdesetih počinje voditi Gradski zbor s kojim paralelno nastaje i klapa Sinj. Od 1982. godine sve do danas je njen glazbeni voditelj i pjevač – bariton.

S klapom Sinj, prvi put nastupa 1984. na 18. omiškom Festivalu. Od ukupno 18 nagrada, najznačajniji uspjesi su apsolutna pobjeda klape Sinj na završnoj večeri muških klapa 1992. godine, te prva nagrada koju je kao autor stihova i glazbe osvojio na Večeri novih skladbi 2011. godine za skladbu Umiri se more. Čačija je na Omišu prisutan i kao obrađivač izvornih napjeva, te autor brojnih skladbi koje su omiljeni dio repertoara mnogih klapa: Lipo ime, Materin plač, Uljenica moje matere, Vo je naša zemlja, Zima na škoju, Umiri se more, Zemlja...

Klapa Sinj je prošle godine proslavila četrdesetu obljetnicu od osnutka. S njom je nastupao na pozornicama diljem Europe, u Americi i u Africi. 2005. godine u suradnji s poznatim američkim glazbenikom hrvatskog porijekla Nenadom Bachom realizirali su mini-turneju u SAD. Na međunarodnim festivalima diljem Europe, predstavljajući klapski izričaj i hrvatsku kulturnu baštinu u tradicijskoj kategoriji, osvojili su brojne trofeje. Nastupili su u Rimu, Pragu, Parizu, Madridu, Barceloni, Berlinu, Beču, Lisabonu, Zurichu, Budimpešti… Posebno ističu pobjedu na međunarodnom a capella natjecanju u Bolzanu 2002. godine gdje su u konkurenciji čak 65 sastava osvojili tri zlatne medalje.

Na 52. omiškom Festivalu 2018. godine održana je autorska večer u čast maestra Mojimira Čačije, te promovirana notna ediciju Mirabella s njegovim skladbama i obradama tradicijskih napjeva i popularnih pjesama. Članovi Festivalskog vijeća zaželjeli su novom umjetničkom voditelju puno uspjeha u radu.

Na sjednici je prihvaćeno izvješće o radu Festivala u proteklog godini. Festival je imao najbogatiju produkciju u svojoj povijesti. Tijekom 2022. godine održano je čak 17 koncerata u Omišu, Bolu, Splitu, Trogiru i Zagrebu. Pokrenuta je suradnja s ustanovom Hrvatski Dom u Splitu, nakon dvogodišnje pauze ponovno održan koncert u dvorani Lisinski u Zagrebu, ostvaren ciklus od tri Božićna koncerta, te kao najvrjedniji projekt pokrenuto Natjecanje dječjih klapa u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Također su izdane tri notne edicije i dva nosača zvuka, te u suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu održan znanstveni skup o Nikoli Bubli.

Na sjednici je predložen okvirni program 57. FDK Omiš 2023. Najavljen je skori poziv klapama za sudjelovanje na Festivalu, te će se audicije ponovno održavati diljem Hrvatske kao što je bila uobičajena praksa prije izbijanja epidemije virusa Covid-19.
hr Thu Jan 19 2023 21:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63d51f945d7965fac28b45c7/80
Foto: Press

Pop sastav CAMBI sinoć promovirao novi album 'Zaljubljen'

Po prvi puta uživo gosti su sinoć uživali i u izvedbi nove pjesme 'Moja duša', koju mnogi već nazivaju nasljednicom hita 'Zaljubljen'
Pop sastav CAMBI sinoć je u čarobnoj atmosferi zagrebačkog Velveta predstavio svoj novi album 'Zaljubljen'.

Jure, Sandro, Joško i Luka u društvu obitelji, prijatelja i kolega uživo su izveli pjesme 'Od milijun samo jedna', 'Bambina mia', te naravno megahit 'Zaljubljen' po kojem album i nosi ime.

Uz Domenicu, Dinu Petrića, Uršulu Tolj, Mariju Mirković... ove mlade perspektivne glazbenike sinoć su podržale i ljepše polovice. Bila je to rijetka prilika u kojima ih se u javnosti može vidjeti zajedno.

Po prvi puta uživo gosti su sinoć uživali i u izvedbi nove pjesme 'Moja duša', koju mnogi već nazivaju nasljednicom hita 'Zaljubljen'. Za obje je zaslužna autorica Marija Mirković, nekadašnja članica glazbenog sastava Frajle, a koja je sinoć s momcima spontano i zapjevala poznati hit 'Žuta ruža'.

Ovaj muški pop sastav nakon debija na Dori 2021., s pjesmom 'Zaljubljen' koja je kasnije osvojila publiku i vrhove ljestvica slušanosti, postali su traženi glazbenici kao i česti gosti na vjenčanjima. Specifični i posebni, sa svojim glasovnim sposobnostima te sjajnim pjesmama koje publika obožava, CAMBI za ovu godinu, osim tek izdanog albuma priprema i brojna iznenađenja.

hr Sat Jan 28 2023 14:15:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63d5005e5d7965f6c28b45a4/80
Foto: DN

Maškare u Kaštelima preuzele vlast, gradonačelnik im predao ključ

Več tradicionalno KU Polantana preuzela je dva ključa
Krnjevalska udruga Polantana preuzela je ključeve grada od gradonačelnika Kaštela Denisa Ivanovića, te time otorila karnevalski program.

Več tradicionalno KU Polantana preuzela je dva ključa, prvoga manjega je preuzeo predsjednik dječjeg krnjevala Marino Kapov, koji je na oduševljenje prisutnih izjavio:

- Mali će postat veliki, a veliki mali.

Onaj glavni veliki ključ je preuzeo predsjednik KU Polantane Ivan Radilović te je najavio krnjevalska događanja:

- Dječji karneval koji se održava 05. veljače u 14 sati te se očekuje nakon korona pauze očekuju brojne točake. 28. Veliki kambelovski karnjeval / 17. Županijski karnjeval održa će se u nedjelju 12. veljače u 15 sati.

Za kraljicu krnjevala izabrana je Helena Subašić koju očekuje puno zabave i tulumarenja, te je uz rezanje krnjevalske torte proslavila preuzimanje vlasti.

Mašare su se zabavljale uz pratnju Story band-a, a tulum je potrajao do dugo u noć.

hr Sat Jan 28 2023 12:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63d4e14a5d796565c38b4578/80
Foto: ZSM

Dvanaesta Noć muzeja u Zvjezdanom selu Mosor, posjetitelji uživali u raznolikom programu

Ukupno više od 500 posjetitelja moglo je uživati u nastupima mladih glumaca i glazbenika, ali i poslušati izlaganja onih starijih i ozbiljnijih predavača
U obilježavanje Noći muzeja se ovog petka, 27. siječnja, po dvanaesti put uzastopce uključila i udruga Zvjezdano selo Mosor. Nakon dvije pandemijske godine, tijekom kojih je to uključivanje bilo isključivo „na daljinu“, ovaj put je u zvjezdarnici u Gornjem Sitnom opet priređen raznolik program. Ukupno više od 500 posjetitelja moglo je uživati u nastupima mladih glumaca i glazbenika, ali i poslušati izlaganja onih starijih i ozbiljnijih predavača.

Na početku večeri, prve posjetitelje je pozdravio tajnik udruge Zvjezdano selo Mosor Tomislav Nikolić, a s nekoliko prigodnih riječi im se obratio i njen predsjednik prof. dr. sc. Goran Sučić. Potom je riječ preuzela Cvjetana Bazina Periša, predsjednica Likovne udruge Emanuel Vidović iz Splita, koja se osvrnula na rad te udruge i radove dvadeset pet njenih članova, koji su za ovu Noć muzeja bili izloženi u velikoj dvorani zvjezdarnice. Tu revijalnu izložbu će na istom mjestu biti moguće razgledati sve do sredine veljače.

Za veliki dio večerašnjeg programa u zvjezdarnici su bili zaduženi polaznici splitske glazbene škole Josip Hatze, sa svojim nastavnicima. Učenici su otplesali nekoliko baletnih i jednu folklornu točku, te izveli više instrumentalnih i vokalnih skladbi. Prva točka u programu su, tako, bili kratki ulomci iz baleta Glazunova i Delibesa, a kasnije su na red došle i baletne točke iz djela Minkusa i Čajkovskog. Ista plesna skupina je izvela i splet narodnih plesova iz Međimurja "Igrajte nam, Japa", u koreografiji Zvonimira Juruna.

U duhu glavne teme ovogodišnje Noći muzeja, koja je glasila Muzeji su važni, bio je i igrokaz kojega su izveli učenici 3b razreda OŠ Kman-Kocunar. Igrokaz pod naslovom „Male priče velikih i malih muzeja“ su pripremile i djecu za nastup uvježbale njihove nastavnice Marija Šarić, Mirela Pavić i Sanja Sinovčić.

Učenici glazbene škole Josip Hatze su u više navrata izvodili solističke točke, na glasoviru, trombonu, saksofonu, klarinetu i gitari, a izvedeno je i nekoliko vokalnih skladbi uz pratnju glasovira. Unatoč mladosti, izvođači su bili na visini zadatka, što je publika konzistentno nagrađivala srčanim pljeskom.

Članica Upravnog odbora udruge Zvjezdano selo Mosor Antica Lovrić, održala je kratko predavanje s temom „Od Vučedolske golubice do digitalnog zapisa“, u kojemu je govorila o značaju kojega muzeji danas imaju za očuvanje civilizacijskih tekovina.

Povodom 25. obljetnice objavljivanja prvog nastavka iz serijala o Harryju Potteru, Katarina Sovulj, knjižničarka s Odjela za djecu i mlade Gradske knjižnice Marka Marulića, održala je kratko izlaganje o tome literarnom serijalu. Predavačica se posebno osvrnula na to na koji su način zviježđa nadahnula autoricu J. K. Rowling pri kreiranju likova u tim romanima.

Nastup profesora splitske 2. gimnazije i književnika Borisa Škifića „Kako se stvarnost pretvara u književnost“, predstavljao je interpretaciju i komentare odlomaka iz njegovih knjiga "Pisma iz Vinogradske" i "Fahrudin je faca".

Još jedna glazbena točka programa, bila je ona dua Dejana Roginića i Tea Grčića. Dvojac je izveo nekoliko skladbi iz popularnog repertoara.

Središnji dio Noći muzeja u Zvjezdanom selu Mosor je bilo znanstveno popularno predavanje dr. Duje Giljanovića, nazvano Glazba kroz oči znanstvenika. Član Zvjezdanog sela Mosor i nekadašnji polaznik GŠ Josipa Hatzea, fizičar dr. Giljanović, upoznao je prisutne s načinom na koji znanstvenik gleda na svijet glazbe, odgovorivši pri tom na pitanja poput Zašto violina zvuči kao violina, a klavir kao klavir? ili Zašto nas glazba ponekad smiruje, a ponekad čini napetima? U tome su mu svojim izvedbama – koje su ujedno bile i znanstvene demonstracije – pomagali učenici i nastavnici GŠ Josipa Hatzea.

Kako su vremenski uvjeti bili nepovoljni, s djelomičnom naoblakom, temperaturom na ništici i neugodnim istočnim vjetrom, posljednji planirani dio programa – promatranje neba teleskopom – morao je nažalost otpasti. Umjesto toga, astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez je koristeći računalni planetarijski program prisutne upoznao s time koja se zviježđa i sjajne zvijezde vide na zimskom nebu, te zbog čega i na koji način valja teleskopom gledati Mjesec, planete i maglice. Kroz rijetke oblake nad Mosorom, nekolicu tih najsjajnijih zvijezda je na samom kraju programa pokazao šačici onih najhrabrijih posjetitelja koji su su odvažili nakratko izaći na ledenu terasu zvjezdarnice.

Kao i ranijih godina, i ovu Noć muzeja u Zvjezdanom selu Mosor je organizirao i vodio tajnik Udruge Tomislav Nikolić.

hr Sat Jan 28 2023 09:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63d3eb0c5d79653ac08b45ba/80

Sudar titana - uglazbljena renesansna poezija

Bariton Matija Meić gradi uspješnu karijeru u Njemačkoj, a u Zadru će predstaviti program Sudar titana, sastavljen od pjesama skladanih na tekstove renesansnih pjesnika
Bariton Matija Meić gradi uspješnu karijeru u Njemačkoj, a u Zadru će predstaviti program Sudar titana, sastavljen od pjesama skladanih na tekstove renesansnih pjesnika. Uz pratnju pijanista Bože Letunića, u četvrtak, 2. veljače u Koncertnoj dvorani braće Bersa u 19:30 sati izvest će djela Brittena, Liszta, Wolfa i Finzija skladanih na stihove Michelangela, Petrarce i Shakespearea. Na programu je i Krležina Bogečka koju je uglazbio Boris Papandopulo.

Ulaznice se prodaju na internetskoj adresi kuzd.mojekarte.hr, kao i na info pultu Providurove palače, tri dana uoči koncerta od 11:00-13:00 i 17:30-19:30 sati.

Matija Meić je član ansambla minhenskoga Staatstheater am Gärtnerplatz, u kojem je od 2015. do danas otpjevao niz baritonskih uloga, od kojih se ističu: naslovna uloga Verdijeva Rigoletta, Puccinijevi Scarpia (Tosca) i Marcello (La Boheme), naslovne uloge u operama Dantonova smrt G. von Einema, Seviljski brijač G. Rossinija, Don Giovanni W. A. Mozarta te Evgenij Onjegin P. I. Čajkovskog i brojne druge.

Na festivalu Rossini u Bad Wildbadu u Njemačkoj pjevao je Carla u modernoj premijeri opere Sicilijanska večernja P. J. von Lindpaintnera (CD izdanje Naxos), za što mu je dodijeljena prestižna nagrada International Belcanto Prize. Među brojnim drugim ulogama, od prvoga nastupa 2010. u zagrebačkom HNK-u do danas, ističu se: Belcore u Ljubavnom napitku (G. Donizetti), Onjegin u Evgeniju Onjeginu (P. I. Čajkovski) te Figaro u Figarovu piru (W. A. Mozart), za što mu je dodijeljena Nagrada hrvatskog glumišta. U splitskom HNK-u ostvario je uloge Escamilla u Bizetovoj Carmen, Figara u Rossinijevu Seviljskom brijaču te Renata u Verdijevu Krabuljnom plesu.

Matija Meić jednako je uspješan i na koncertnim pozornicama, a među najvećim ostvarenjima ističe suradnju s Liverpoolskom kraljevskom filharmonijom, Helsinškom filharmonijom, lisabonskim Gulbenkian Orkestrom, Kvintetom Bečke filharmonije te s ansamblom WISE iz Beča. Posebno njeguje recitalsko izvođenje solopopijevki s kojima je nastupao diljem Hrvatske, ali i u Austriji, Njemačkoj i Finskoj.

Božo Letunić je rođen u Dubrovniku gdje je završio osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Godine 1994. upisuje studij klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Zvjezdane Bašić. Usavršavao se na seminarima priznatih pedagoga kao što su Alberto Portugheis i Walter Groppenberger. Diplomirao je klavir u klasi prof. Ljubomira Gašparovića 1999. godine. Već za vrijeme studija pokazuje poseban interes za komorno muziciranje, te se bavi suradnjom sa pjevačima, gudačima i puhačima.

Od 2012. godine je zaposlen u zvanju umjetničkog suradnika na Odsjeku za pjevanje Muzičke akademije u Zagrebu gdje surađuje sa renomiranim umjetnicima i pedagozima kao što su Dunja Vejzović, Giorgio Surian i Vlatka Oršanić. Redovito se usavršava na seminarima iz područja Lieda i opere (Cornelis Witthoefft, Silvano Zabeo, Thomas Hampson, Marc Tardue i drugi), a 2020. godine napreduje u zvanje višeg umjetničkog suradnika.

Stalno surađuje kao pijanist sa mladim hrvatskim baritonom Matijom Meićem s kojim je u nekoliko navrata snimao cikluse pjesama Borisa Papandopula (Kolo Mažurane, Tri ljubavne pjesme) za fonoteku Hrvatskog radija te Tri Petrarcina sonata Franza Liszta. U veljači 2020. godine su održali zajednički recital u Gärtnerplatz Theateru u Münchenu pod nazivom “5 von 5 in 5” izvodeći cikluse pjesama Finzija, Ravela, Pylkänena, Papandopula i Čajkovskog.

hr Fri Jan 27 2023 16:17:51 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .