Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5a1704b4b9e03ebe0b8b457a/80

"U Hrvatskoj je do danas ubijeno 400 žena od strane bliskih osoba"

Ona kaže da joj se čini kako su neke promjene koje će donijeti novi zakon, čak i one vezane za seksualno nasilje, samo kozmetičke
Rada Borić bila je gošća u emisiji N1 televizije Novog dana. Govorila je o nasilju prema ženama i odnosu društva prema slučajevima nasilja nad ženama. Upozorava da su kazne za nasilje nad ženama i dalje male, a ništa neće promijeniti ni novi zakon koji donosi, smatra ona, samo kozmetičke promjene.

- Kad se nasilje nad ženama tretira kao nasilje u obitelji i kao prekršaj, onda stradaju obje strane. I žena koja je vrištala će biti kažnjena. Zahtjev je aktivistica da se napravi zakon o nasilju protiv žena i da se posebno u kaznenom zakonu definira femicid. Što je to u odnosu na druge vrste ubojstava? Femicid je, možemo reći, incident koji je predvidiv. Zašto institucije ne žele govoriti o femicidu? Ako se dogodi nasilje i žena ga prijavi pa ponovno prijavi pa i treći put. Onda je negdje sustav zakazao kad žena bude ubijena. U Hrvatskoj je unatrag 20 godina ubijeno 400 žena, od strane bliskih osoba, iz partnerskih odnosa uglavnom - govori.

Ona kaže da joj se čini kako su neke promjene koje će donijeti novi zakon, čak i one vezane za seksualno nasilje, samo kozmetičke.

- Ne može kazna za silovanje biti tri godine, to je čin koji žene oštećuje za cijeli život - upozorava.

- Da bismo razumjeli nasilje, moramo govoriti o neravnoteži moći. Živimo u patrijarhalnom društvu, znamo tko ima moć. Patrijarhat je i na štetu muškaraca i na štetu žena. Zakoni ne mogu biti pisani na način da tumačenja mogu biti preslobodna. Vidimo kroz praksu da imamo različita rješenja, da branitelj traži okolnosti koje bi ublažile kaznu nasilniku. Nama treba i bolja strategija i preventivne mjere, a jedna od ključnih stvari je edukacija svih u sustavu, od socijalnih službi do sudaca koji bi trebali razumjeti te odnose moći. Zašto se unaprijed ženama ne vjeruje?

Borić govori i o slučaju odnošenja žene s prosvjeda i upozorava da policajci imaju vrlo jasne protokole za koje dijelove tijela drže prosvjednike koje odnose i navodi primjer policajaca koji su noseći prosvjednicu držali ruke na njenom spolnom organu dok ona vrišti.

- Nema olakotnih okolnosti za nasilje - govori Borić podsjećajući na slučajeve u kojima je nasilnicima kao olakotna okolnost uzimano to što su dobri očevi svojoj djeci ili što su bili branitelji.

- Sigurno neće spriječiti nijedno nasilje ako je minimalna kazna za silovanje tri godine - kaže.

- Danas nema osobe koja neće nositi pojas u vožnji. To nije bilo tako davno. Dok ne promijenimo ideju što znači biti nasilan prema ženama, neće se stvar promijeniti - kaže.

Slučaj Holy – Milanović

Mirela Holy prozvala je predsjednika Republike Zorana Milanovića zbog slučaja imenovanja veleposlanika i rekla kako je Milanović o tome mislio drugačije u vrijeme kad je on bio premijer. Spomenula je kako je upravo Borić bila zainteresirana za mjesto u Finskoj. Borić kaže kako je tada mislila da je došlo vrijeme da ljudi koji imaju neke druge kompetencije, a nisu karijerni diplomati, da doprinese suradnji Finske i Hrvatske. Kaže kako ni tada, a ni danas, nije točno da se u diplomaciju šalju samo karijerni diplomati. Kaže i kako je jako važno da veleposlanik poznaje zemlju, ljude i kulturu zemlje u koju dolazi, da i na taj način može doprinijeti odnosima.

Borić se osvrnula i na to da je i predsjednik i premijer često nazivaju aktivisticom.

- Pa nećemo biti pasivisti u politici, tada sam se javila misleći da mogu doprinijeti i nešto druge, ne samo kao aktivistica. Ali, volim biti aktivistica - kaže Borić.

hr Sat Sep 02 2023 12:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6518531dcc6747b41a8b4599/80
Foto: Unsplash

Objavljen poziv otočanima koji žele ukloniti svoja otpadna vozila

Cilj ovog Javnog poziva je čišćenje lokacija na otocima u kojima su nepropisno odbačena otpadna vozila

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za iskaz interesa za provedbu Akcija uklanjanja otpadnih vozila na otocima (ZO-12/2023). Predmet Javnog poziva odnosi se na odbačena otpadna vozila kategorije M1 i N1 sukladno članku 3. Pravilnika o gospodarenju otpadnim vozilima.

Pozivaju se zainteresirani građani koji žele predati svoje otpadno vozilo ovlaštenom sakupljaču i za to ostvariti naknadu da se jave u Grad Zadar, Odsjek za zaštitu okoliša na e-mail adresu: [email protected] ili tel. 023/208-145 ili 023/208-120 u svrhu prijave podataka o vozilu. Prijave na Javni poziv je moguće podnijeti do 22. listopada 2023. godine.

Cilj ovog Javnog poziva je čišćenje lokacija na otocima u kojima su nepropisno odbačena otpadna vozila i predaja ovlaštenim sakupljačima radi daljnje obrade te očuvanje prirodnih ljepota kojima je Republika Hrvatska bogata. Ovim akcijama jačamo svijesti o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, javlja 057 Info.

hr Sat Sep 30 2023 18:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/53761151179942335b063ce7/80
Foto: Ilustracija

Ustavni sud odlučio: Visoki kazneni sud splitskom dileru povrijedio pravo na slobodu

Naime, nakon što je uhićen sredinom 2020. protiv njega i još četvorice okrivljenika provedena je istraga

U pitanju je slučaj splitskog dilera koji je podnio ustavnu tužbu jer je Visoki kazneni sud RH, ključni sud u Hrvatskoj, gotovo dva mjeseca odlučivao o njegovoj žalbi na produljenje istražnog zatvora. Na taj mu je način, utvrdio je Ustavni sud RH, prekršeno jamstvo nepovredivosti osobne slobode zajamčeno Ustavom RH, prenosi N1

Drugim riječima, sud koji postoji tek nešto više od dvije godine, a osnovan je kako bi ujednačavao sudsku praksu, već je uhvaćen u kršenju Ustava.

Pravo na slobodu zajamčeno je Člankom 24. Ustava koji kaže: “Svaka se osoba koja je uhićena ili pritvorena ima pravo žaliti sudu, koji će bez odgode odlučiti o zakonitosti lišenja slobode”. No, u ovom slučaju prošlo je gotovo dva mjeseca od žalbe što ju je uložio optuženik, do trenutka kada mu je odluka Visokog kaznenog suda uručena.

Okrivljeni diler podnosi ustavnu tužbu u kojoj podsjeća da se u istražnom zatvoru nalazi već tri godine. Naime, nakon što je uhićen sredinom 2020. protiv njega i još četvorice okrivljenika provedena je istraga.

Zatim im je suđeno na Županijskom sudu u Splitu, te su svi proglašeni krivima zbog preprodaje ukupno 7,7 kilograma razne droge vrijedne milijun kuna. Skrivali su ju, utvrđeno je, u bačvama koje su se nalazile u suhozidima u okolici Klisa.

No, Visoki kazneni sud presudu ukida, pa ovaj diler traži da ga se pusti iz istražnog zatvora. Županijski sud u Splitu ga odbija i slučaj nakon njegova žalbe završava ponovno na Visokom kaznenom sudu.

Tamo žalbu razmatraju gotovo dva mjeseca. Pravdaju se da je riječ o velikom spisu, s oko tisuću stranica. Svi okrivljenici su se žalili na produljenje istražnog zatvora, pa je odlučivanje potrajalo.

“Nakon sjednice vijeća drugostupanjskog suda potrebno je sačiniti nacrt odluke koji se potom dostavlja predsjedniku i članovima vijeća. Zatim se rade potrebne korekcije i dopune nacrta, a potom se odluka, radi kontrole zakonitosti te eventualnih manjkavosti, dostavlja sudskoj evidenciji. Nakon što konačna odluka drugostupanjskog vijeća prođe sve te instance, dostavlja se službi prijepisa. Ova odluka je u službi prijepisa zaprimljena 5. lipnja 2023., kada je počeo i štrajk državnih službenika i namještenika u pravosuđu. I ta činjenica donekle je utjecala na sveukupan rad i žurnost u ovom predmetu. Međutim, unatoč tome postupanje Visokog kaznenog suda RH po žalbi optuženika kronološki se ne može objektivno okvalificirati kao ‘dugotrajno'”, pokušao se opravdati Visoki kazneni sud.

Ustavni sud prihvaćajući ustavnu tužbu optuženog dilera pozvao se na više presuda Europskog suda za ljudska prava među kojima su i dva u kojima je utvrđena povreda prava na slobodu, a postupci su trajali 17 i 23 dana.

Zato je mjesec i 28 dana u slučaju splitskog dilera doista predugo, pa je zaključeno da je Visoki kazneni sud napravio propust i prekršio Ustav.

hr Sat Sep 30 2023 17:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f6cdb6bdaf72d37a68b45ed/80
Foto: Pixabay

Sve je više lažnih eura, evo kako ih možete prepoznati

Ako vam je novčanica sumnjiva, trebate je predati u Hrvatsku narodnu banku ili odnijeti u policiju

Uvođenjem eura povećao se i broj lažnih novčanica. Direkcija nacionalnih centara za borbu protiv krivotvorenja ovih dana organizira edukacije o dizajnu i zaštitnim obilježjima euronovčanica i kovanica i o postupanju s oštećenim i sumnjivim novcem.

Obično je lako provjeriti jesu li novčanice autentične. Dovoljno je novčanicu dignuti prema izvoru svjetla i pogledati vodeni znak, zaštitnu nit ili prozirni registar. Kod novijih tu je i smaragdna brojka (brojka apoena). Ipak, građani to rijetko rade pravdajući se nedostatkom vremena.

-Ako vam je novčanica sumnjiva, trebate je predati nama u Hrvatsku narodnu banku ili odnijeti u policiju. Nakon vještačenja, ako se ispostavi da je novčanica oprana ili nešto slično, dobit ćete natrag originalnu novčanicu. Međutim, ako je krivotvorena, ona nema vrijednost i za nju ne dobivate ništa, objašnjava Mirjana Zurak, vještakinja iz Hrvatske narodne banke.

Lani je iz optjecaja povučeno 376 tisuća krivotvorenih euronovčanica, što je osam posto više nego godinu prije. Oko dvije trećine povučenih krivotvorina čine novčanice od 20 i 50 eura. Iako je broj krivotvorina i dalje malen u odnosu na ukupan broj novčanica u optjecaju, oprez je nužan jer krivotvoritelji su sve napredniji, piše Večernji.hr.

hr Sat Sep 30 2023 16:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/65180932cc6747aa0d8b47f5/80
Foto: Dalmacija.hr

Na Peristilu održan koncert iznenađenja povodom blagdana svetog Jeronima

Koncert su organizirali Splitsko-dalmatinska županija i Glazbena škola Josipa Hatzea iz Splita

U subotu je na splitskom Peristilu u povodu blagdana svetoga Jeronima i dana Splitsko-dalmatinske županije  održan koncert iznenađenja kojega su organizirali Splitsko-dalmatinska županija i Glazbena škola Josipa Hatzea iz Splita.

-Dragim sugrađankama i sugrađanima naše županije želim sretan blagdan svetoga Jeronima, našeg zaštitnika. 

U organizaciji županije i naše najbolje glazbene škole Josip Hatze građanima smo poklonili koncert iznenađenja na Peristilu, rekao je župan Blaženko Boban. 


 

hr Sat Sep 30 2023 13:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .