BIT ĆE SANKCIJA

Lučka uprava krenula je s revizijom ugovora: Neki bi mogli ostati bez veza

Nove komunalne vezove u lukama SDŽ korisnici koriste već  gotovo pola godine. Ugovori im istječu početkom siječnja, no ukoliko nije došlo do nekakvih promjena s njihove strane, isti će se automatski produžiti na godinu dana, odnosno na pet godina zbog novog zakona. No, to vrijedi za one koji su se pridržavali odredbi iz potpisanog ugovora, što će se dokazati revizijom ugovora koju obavlja Lučka uprava Splitsko – dalmatinske županije. Time bi moglo biti promjena u svim lukama u županiji, piše portal grada Kaštela.

Lučka uprava trenutno radi jednu ozbiljnu,  kompletnu reviziju ugovora. Iako su ugovori za vezove u Starome „novi“ bit će ih potrebno mijenjati jer je izašao novi zakon, a  uskoro izlazi i novi pravilnik. Naime, od 2025. godine morat će se potpisivati ugovori na maksimalno pet godina. Uz to, sad smo sve luke numerirali, odnosno svaki vez  u principu će sada imati broj – kazao je ravnatelj Lučke uprave SDŽ, Domagoj Maroević i dodao da će se ubuduće revizija obavljati svaki mjesec do mjesec i pol dana.

Tu ima dosta korisnika koji uopće nisu došli brodom u luku. Pravilnikom ćemo to mijenjati da  ukoliko nemaš plovilo šest mjeseci na vezu, a nisi obavijestio Lučku upravu da postoje neki razlozi, morat ćemo oduzimati vez. Uz to, veliki broj korisnika je tražilo zahtjev za zamjenu plovila. Na primjer, dobili su vez za brod od pet metara, sad traže da usidre brod od osam metara. To je nedopustivo, iz razloga što smo pokušali u luku staviti što više brodova time je dužina broda ograničena.  No, ako je brod u istim gabaritima vjerojatno ćemo takve slučajeve odobravati – ispričao je Maroević.

U svakom slučaju, svaki ugovor će biti provjeren od strane Lučke uprave te ukoliko se uoče nepravilnosti bit će i sankcija.

POSLJEDNJE DODANO: