Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63d188835d796542bd8b457f/80
Foto: Ivana Ivanović

"Reka mi je tad da ću dobiti 50 iljada eura ako riješim T.M.-a i još 70 iljada eura ako u Splitu ubijem Čubu i Bekavca..."

Melvan je kao svjedok gotovo dva sata govorio prvo o ubojstvu Marendića, a onda i o dogovorima s Majstorovićem
Duge cijevi na ulazu splitskog Županijskog suda, policajac s pancirkom i automatskom puškom u sudnici i još dvojica službenika u civilu među publikom neuobičajena je kulisa rasprava u splitskoj Palači pravde, ali dogodila se kada je u svojstvu svjedoka trebao biti doveden zatvorenik, i to Željko Melvan koji zbog ubojstva Vedrana Marendića u Glini odslužuje pravomoćnu zatvorsku kaznu od 19 godina.

Melvan se pismeno javio USKOK-ovoj tužiteljici Nataliji Petković kazavši da ima neposredna saznanja o planiranom ubojstvu T.M.-a koje je trebala izvršiti nepoznata osoba pod nadimkom “Killer”. A baš je to usmrćivanje zbog duga od 270 tisuća eura jedno od djela koje se stavljaju na teret Deanu Majstoroviću (34), zvanom Điđi, i još šestorici pripadnika njegove zločinačke organizacije.

Smatra se kako je Majstorović polovicom 2019. godine regrutirao Bosiljka Šakića (31), zvanog Bosi, Jerka Malvasiju (37), zvanog Jere, Dina Stojanovića (41), Luku Buzdovačića (38) zvanog Sken te Ivana Šunjića (33) i Hrvoja Miljka (35) zvanog Castro osim zbog ubojstva i za paljevinu objekata pa do šverca kokaina, heroina i marihuane iz Južne Amerike i zapadne Europe u Hrvatsku.

Melvan je kao svjedok gotovo dva sata govorio prvo o ubojstvu Marendića, a onda i o dogovorima s Majstorovićem, s kojim ga vežu kumske veze, a koji su se
 događali, po njegovoj izjavu, u njemačkom gradu Metzingeru u koji je pobjegao nakon počinjenog krvoprolića.

- Već smo prije nas dva pričali o tome da on skuplja ekipu za pljačku nekog Šaloma di bi ja triba dobit 250 iljada eura. Govorija je nešto za Kiću (nije poznato o komu je govorio – op.a.) u smislu da on ne ostavlja žive svjedoke, a to me malo zabrinilo jer sam i ja tu svjedok.

Nisam zna koliko je ozbiljan, ali sam to ostavija otvoreno. Krajem srpnja me je Šakić odveza u Frankfurt, u jedan hotel di je nakon tri dana doša Majstorović. Reka mi je tad da ću dobiti još 50 iljada eura ako riješim T.M.-a plus onih 250 iljada za “operaciju Šalom” i još 70 iljada eura ako u Splitu ubijem Čubu i Bekavca (Kasnije je objasnio kako je riječ o Josipu Čubeliću i Marku Bekavcu - op.a.).

Sve sam to posli reka mojoj ženi. Nabavija mi je, a ja sam platija dvi iljade eura, lažnu putovnicu i vozačku dozvolu na ime Dinko Nikolić. E, al’ ja sam se onda jedne večeri potuka s Turcima u nekom lokalu i završija sam u policiji di su mi uzeli te papire, pola kutije Marlbora, iljadu eura i kriptirani mobitel koji mi je prije Majstorović da i onda su me pustili na slobodu.

Tada, jer mi je provaljen identitet, ja kao Killer nestajem iz priče - rekao je Melvan pa nastavio kako je potom bio u strahu za svoju obitelj.

- Čak sam pustio lažnu priču da je Majstoroviću glava ucijenjena na 75 tisuća eura, a on je tražija da mu kažem tko je to naručija. Reka sam mu i da netko nudi 12 iljada eura da ga “poštrapam” po nogama, a da onda on to sam napravi pa da podilimo pare. Majstorović je poludija na to, a kad sam doša u zatvor, Malvasija je pritija da će ubit mene u zatvoru i da će ubit moju ženu i dicu. I valjda će netko nešto poduzeti da se moja obitelj zaštiti, ima valjda neki državni aparat - govorio je Melvan.

Suđenje se nastavlja.
hr Wed Jan 25 2023 20:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/618bf0246f52dfa1748b4639/80
Foto: Pexels

Sandro Firić za ubojstvo na Klisu odležat će 12 godina "iza rešetaka"

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske smatra da izrečena kazna zatvora u svemu odgovara težini počinjenog kaznenog djela
Visoki kazneni sud Republike Hrvatske potvrdio je nepravomoćnih 12 godina zatvorske kazne za Sandra Firića zbog smaknuća Branka Mijatovića hicem u glavu na Klisu. Mijatović je pronađen s teškim ozljedama opasnim po život kod jedne garaže, a tri dana kasnije izdahnuo je u splitskoj bolnici. Odbio je Visoki kazneni sud žalbe stranaka i stao uz odluku Županijskog suda u Splitu.

U optužnici Županijskog državnog odvjetništva opisano je kako je te inkriminirane večeri Firić pištoljem Crvena zastava zadao prostrijelnu ranu Branku Mijatoviću, prislonivši mu oružje na zatiljak. Navodno je uzrok ubojstva, kojem je prethodila prepirka, novčani dug.

Firić je od ranije poznanik policije. Sudjelovao je u tučnjavi na Hvaru sa svojim bratom, a bio je i dio tučnjave na stadionu Partizana u Beogradu prije pet godina godine.

- Visoki kazneni sud Republike Hrvatske smatra da izrečena kazna zatvora u svemu odgovara težini počinjenog kaznenog djela, okolnostima počinjenja djela te ličnosti samog optuženika. Pravilno je prvostupanjski sud otegotnim optuženiku cijenio dosadašnju osuđivanost kao i način počinjena djela (pucanj u glavu iz neposredne blizine ne ostavlja žrtvi šansu za preživljavanje). Žrtvu je ostavio na cesti. Olakotnim je cijenjena smanjena ubrojivost, iskazano žaljenje i kajanje. Optuženik je 30 godina star. 

Ovako odmjerena kazna nužna je i pravedna da bi se njome iskazao odgovarajući prijekor društva prema počiniteljima takvih teških kaznenih djela. Istovremeno će se kaznom u potrebnoj mjeri utjecati na optuženika da shvati krajnju neprihvatljivost vlastitog postupka i upozoriti druge građane da se klone sličnih ponašanja - smatra Visoki kazneni sud u objavi.
hr Thu Feb 02 2023 18:46:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5ba8a7fdcb557a37be8b45cd/80
Foto: D.N.

Sumnjala u nevjeru svog muža pa žena iz Podstrane angažirala detektiva, osuđena je

Okrivljena se za djelo nije smatrala krivom, ali je priznala kako je mušku osobu angažirala da prati kretanje ženske osobe i njezino ponašanje.
Sudac Općinskog suda u Splitu Ante Unković nepravomoćnom je presudom na uvjetnu kaznu zatvora od pola godine osudio 50-godišnju M.T. iz Podstrane koja je u travnju 2015. godine angažirala muškarca Ž.P. da prati kretanje ženske osobe B.B. za koju je mislila da je u ljubavnoj vezi s njezinim suprugom. 

Muška je osoba zbog toga dolazila svakodnevno ispred trgovine u kojoj je radila, stajao i gledao put unutrašnjosti, a onda po izlasku hodao za njom. Kod ženske je osobe to izazvalo osjećaj straha i nespokoja pa je 50-godišnjakinja osuđena jer je drugog s namjerom potaknula da ustrajno i kroz dulje vrijeme prati i uhodi drugu osobu.

Okrivljena se za djelo nije smatrala krivom, ali je priznala kako je mušku osobu angažirala da prati kretanje ženske osobe i njezino ponašanje.

- Ovako izrečenu sankciju, a imajući u vidu da je djelo počinjeno sa izravnom namjerom, odnosno da je okrivljena bila svjesna svog protupravnog ponašanja i htjela nastupanje štetnih posljedica, odnosno ustrajno i kroz dulje vrijeme pratila oštećenicu i time kod nje izazvala tjeskobu i strah za njezinu sigurnost, sud smatra primjerenom kako počinjenom kaznenom djelu, tako i osobi okrivljenika, kao i da se svrha kažnjavanja, kako u vidu specijalne, tako i generalne prevencije, može ostvariti izricanjem mjere upozorenja, uvjetne osude upravo u izrečenoj visini kazne i rokovima provjeravanja - napisao je u presudi sudac Unković.
hr Thu Feb 02 2023 16:34:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/63db96545d79658ed28b456e/80

Temeljem krivotvorene darovnice 79-godišnjak si napravio privatni put

U krivotvorenoj darovnici je naveo kako darovnica služi općem dobru naroda
Dovršenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske postaje Metković 79-godišnjak je osumnjičen za kazneno djelo krivotvorenja isprave.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je osumnjičeni tijekom 2020./2021. g. izradio lažnu darovnicu u tuđe ime, kojom se njemu daruju parcele zemlje u svrhu probijanja puta prema Rujnici.

Potom je osumnjičeni probio i asfaltirao put, koji dijelom prelazi preko darovanih parcela zemlje, a dijelom preko zemlje koja je u vlasništvu Republike Hrvatske.

Temeljem tako izrađene lažne darovnice osumnjičeni je branio drugim osobama prolaz navedenim putem, polažući na njega apsolutno pravo.

Zbog počinjenog kazneno djela krivotvorenja isprave policija je protiv osumnjičenog 79-godišnjaka podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u Metkoviću.
hr Thu Feb 02 2023 11:54:31 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5f54f292daf72dd98a8b4576/80
Foto: DalmacijaNews

Na Duilovu pronađen ozlijeđeni muškarac, preminuo u bolnici!

U događaju nisu utvrđeni elementi kaznenog djela
Jučer, 1. veljače 2023.godine oko 15:30 sati, Druga policijska postaja Split zaprimila je informaciju da je na području Duilova u blizini napuštenog objekta pronađen ozlijeđeni muškarac. Na mjesto događaja uz policijske službenike izašao je i tim hitne medicinske pomoći koji je ozlijeđenog prevezao u bolnicu u Splitu. Naknadno smo obavješteni da je muškarac u bolnici preminuo.

Na mjestu događaja je obavljen očevid i za sada u događaju nisu utvrđeni elementi kaznenog djela, ali kako bi utvrdili sve činjenice i okolnosti događaja  poduzimamo daljnje mjere i radnje iz nadležnosti policije. O događaju je obaviješten zamjenik ŽDO-a u Splitu, te je naložena obdukcija. 
hr Thu Feb 02 2023 11:11:45 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .