Article

//www.dalmacijanews.hr/files/55969674e69f4e7e338b45e3/80
Foto: Miroslav Lelas

Visoka delegacija na Karepovcu: Čine sve što mogu, bit će bolje (valjda) nakon 2018. godine...

Šetnjicu prilično dobro organiziranim splitskim odlagalištem otpada organizirali su predstavnici okolnih stanara koji već desetljećima muku muče sa smradom, komarcima, pantaganama,...Pozvali su sve gradonačelnike i načelnike ukupno 21-og grada i općina koje dovoze svoje smeće na Karepovac, stigli su samo Baldasar iz Splita i Boban iz Solina

"Sve se odvija po planu, radimo na projektima, napravili smo puno toga...". Otprilike je to sukus spektakularne šetnjice Karepovcem, splitskom odlagalištu otpada (na koji, usput rečeno, odlaže svoje smeće još 20 gradova i općina) posljednjih 50 godina koje je zrelo za – otpad. Odnosno, sanaciju o kojoj se govori također godinama, no problemi su pregolemi. Razgledanje brda otpada "začinjenih", naravno, miomirisima raznih otpadnih plinova, dok pogled puca na crna "jezerca" i potoke procjednih voda, dok nebrojeni galebovi feštaju (ipak je razgledanje organizirano po danu pa nije bilo za vidjeti pantagana, ali nas lokalci uvjeravaju kako je od komaraca i smrada navečer jednostavno neizdrživo) organizirali su iz Građanske inicijative Karepovac – drugo lice Splita i gradskog kotara Mejaši.

Pozvali su oni sve načelnike i gradonačelnike iz čijih sredina stižu kamioni otpada, no kaže Tihomir Barić, predsjednik GI Karepovac, nitko se nije odazvao ni opravdao nedolazak. No, zato su stigli gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, dugogodišnji prvi čovjek Solina Blaženko Boban, brojni splitski gradski vijećnici (čini se da ih je problem Kiarepovca sve ujedinio.), dožupan Ante Šošić,...

U redu, odlagalište Karepovac je dobro organizirano (apsolutno nije to onaj centar za otpad u središtu Beča kojeg je posjetio Baldasar te još tri gradske delegacije prije), čak bi se moglo reći uredno – nema traga klasičnim apokaliptičnim snimkama nesretnika u potrazi za iskoristivim otpadom koji riskiraju da ih "svježa" pošiljka smeća iz kamiona zatrpa, kesa koje raznosi vjetar, no svejedno je jasno kako ne može još dugo ovako.

"50 godina guranja problema pod tepih"

Postavio je ključno pitanje upravo Barić – gradonačelnik Baldasar je obećao početak sanacije u proljeće, zašto nisu krenuli radovi?

Međutim, ništa nije tako jednostavan, kako je i direktor Čistoće Miroslav Delić naglasio, u pitanju je 50 godina guranja problema pod tepih. Rekao je jedan radnik na odlagalištu otpada, nije to "dođi mi u Kaštela" (zapravo je rekao nepristojniju verziju, ali smisao je isti). Delić kaže da je napravljeno, prvi put desetljećima, ograda u duljini od 2,5 kilometra, zid od 500 metara uz kojeg su posađeni borovi... Postavljene su i mjerne postaje kod najbližih objekata za stanovanje, koje mjere količinu štetnih plinova, i prvi rezultati govore kako nema prekoračenja, reče Delić, po kome je primarna selekcija i slaba edukacija građana (u kvartovima gdje je i moguća selekcija otpada, građani je gotovo – ignoriraju).

Baldasar je inače pokušao odgovoriti na pitanje predstavnika okolnih stanara. 

- Ništa ne može preko noći, maksimalno se trudimo ublažiti neugodne mirise, a sanacija je donekle već započela. Međutim, još nisu riješeni imovinsko-pravni porblemi, imamo dva sudska spora, plus još nije riješen Regionalni centar za upravljanje otpadom u Lećevici. Žao mi je ovog trenutka što nema nikoga iz drugih gradova i općina koji uredno isporučuju svoj otpad, a prave se ništa dalje nije njihov problem. Evo, sjećate se svi kako smo pomogli Makarskoj prošle godine koliko smo mogli i onda zaustavili daljnje dovođenje smeća – oni su sudskim putem dobili, sad imaju pravo deponirati svoj otpad ovdje, ali evo, niti ne dolaze vidjeti što se događa - čini se i ogorčen gradonačelnik Baldasar na neke svoje kolege, pogotovo što otpada iz Grada Splita na Karepovcu ima između 51 i 54 posto.

Baldasar i dožupan Ante Šošić nisu se međusobno dobacivali "vrućim krumpirom" (zapravo smrdljivim), iskazali su međusobni respekt i uvažavanje. Dožupan Šošić je pak odgovorio na pitanje svih pitanja, ono o Lećevici. 

- Stići ćemo sve rokove, do 2018. godine. Napravljeno je dosta, za Regionalni centar za upravljanje otpadom potrebno je preko 70 dokumenata, lokacijske dozvole za pretovarne stanice su u pripremi... - kaže dožupan o projektu od županijskog i državnog značaja u Lećevici.

hr Fri Jul 03 2015 16:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6289202918d1cbc61d8b4585/80
Foto: Unslash

Copernicus služba za nadzor atmosfere upozorava na neobičnu pojavu u Hrvatskoj tijekom ovog vikenda

Veliki oblak saharske prašine koji se kreće na sjever preko južne i srednje Europe u razdoblju od 20. do 23. svibnja.

Prognoze Copernicus službe za nadzor atmosfere (CAMS) od 17. svibnja predviđaju još jedan veliki oblak prašine s vrlo visokim vrijednostima optičke dubine aerosola (AOD) i koncentracije prašine koji putuje prema sjeveru kroz zapadnu i srednju Europu. Prašina je već stigla do Pirenejskog poluotoka, a prognoze koje pokazuju veće vrijednosti stižu od 21. do 22. svibnja. 22. svibnja prašina će proći i srednju Europu.

CAMS, kako navodi poslovni.hr, svake godine prati sve faze širenje prašine iz pustinje Sahare i pruža stalna ažurirana izvješća o ozbiljnosti ovogodišnjeg širenja prašine, uključujući visoke vrijednosti uočene u zapadnoj Europi sredinom ožujka , kao i prašinu koja prelazi Atlantik prema Karibima, 

Copernicus služba za nadzor atmosfere prati i znatne oluje prašine koje su zahvatile Bliski istok tijekom svibnja 2022., a koje su značajno utjecale na Irak. CAMS pruža kontinuirane podatke i predviđanja praćenja dalekosežnog širenja prašine na europskoj i globalnoj razini . Podaci i alati koji daje besplatni su, i mogu poslužiti građanima, poduzećima i kreatorima politika za donošenje informiranih odluka na kontinuiranoj osnovi, jer su podaci o prognozi kvalitete zraka dostupni 24 sata dnevno.

Viši znanstvenik Mark Parrington iz ECMWF-ove Copernicus službe za nadzor atmosfere komentira:
- Copernicus služba za nadzor atmosfere važna je karika u raspravi o tome kako se sastav atmosfere mijenja, budući da se CAMS-ove informacije temelje na satelitskim promatranjima gotovo u stvarnom vremenu i in situ promatranjima, te nudi pouzdane prognoze kvalitete zraka kako bi korisnici mogli pratiti prijenos prašine i znati, na primjer, kada je u njihovim područjima iznimno loša kvaliteta zraka.

hr Sat May 21 2022 19:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fc903f76f52df4c5d8b45cf/80
Foto: Brodosplit

Poslije višemjesečne financijske agonije Debeljaku prihvaćeno pokretanje predstečajnog postupka u Brodosplitu

Idućeg će se tjedna na istom sudu odlučivati o više prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka
Splitski Trgovački sud prihvatio je Debeljakov prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka u Brodosplitu nakon što mu jednom to nije pošlo za rukom i to zbog jedne evidentirane neizvršene osnova za plaćanje koje je trebalo navesti u spisima.

Idućeg će se tjedna na istom sudu odlučivati o više prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka nad društvima koja su povezana sa Brodograđevnom industrijom Split.

Debeljak je kaotičnu situaciju povezao s ruskom invazijom u Ukrajini iako se otkrivalo kako je pozadina cijele priče puno dublja.

Poslije višemjesečne financijske agonije pokrenut je predstečajni postupak i nad cijelom DIV grupom.
hr Sat May 21 2022 19:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62891a2f18d1cbc51d8b457b/80
Foto: HGSS Split

HGSS spasio malaksalog turista na Fortici koji nije bio dovoljno opremljen za visoke dnevne temperature

Zbog visokih temperatura potreban je oprez!

Omiška ispostava HGSS Stanice imala je akciju ove subote na Fortici u Omišu.

Poziv je stigao zbog unesrećenog državljanina Njemačke koji je zbog iscrpljenosti i malaksalosti pao dva puta pa je pozvana pomoć.

Akcija je uspješno završila nakon što su unesrećenog spustili u Omiš u pratnji četiri člana Ispostave.

Razlog ove nezgode bila je neadekvatna opremljenost i premalo vode za visoke dnevne temperature.

- Zbog visokih temperatura potreban je oprez! - poručuju iz HGSS Split. 


hr Sat May 21 2022 18:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6289145318d1cbc21d8b4580/80
Foto: SDŽ

[FOTO] U Jeruzalemu otkriven kip svetog Jeronima: "On je rođen u našem srcu i duši"

"Veliki je ovo dan za Splitsko-makarsku nadbiskupiju"

Župan Blaženko Boban, monsinjor Marin Barišić, akademski kipar Veno Jerković i opat jeruzalemske dominikanske opatije Bernhard Alter otkrili su na jeruzalemskom brdu Sion kip Svetoga Jeronima, dar puka Splitsko-dalmatinske županije. Kip je smješten u Crkvi Usnuća Marijina na Sionu, a župan Boban ističe kako se ovaj trenutak čekao već tri godine. 

- Posebno sam danas ushićen, ponosan i sretan jer mnogi za Svetoga Jeronima pitaju gdje je rođen. Rođen je u našem srcu i našoj duši. Zbog toga sam ponosan što danas jednu cijelu lepezu aktivnosti koju smo imali prethodnih godina današnjim činom završavamo. Bitno je da građani i vjernici shvate njegovu veličinu, njegovu dimenziju i njegov doprinos čovječanstvu, izjavio je župan.

Nadbiskup u miru, monsinjor Marin Barišić, koji je blagoslovio kip i služio svečanu svetu misu, naglašava kako je ovo povijesni dan za budućnost. 

- Veliki je ovo dan za Splitsko-makarsku nadbiskupiju, Splitsko-dalmatinsku županiju, a ja bih rekao i za čitavu Hrvatsku. Sveti Jeronim je jedna kulturna i duhovna baština kojom se ponosimo. On nas je predstavljao u vremenima kada nismo imali ništa. Dosta je bilo reći Sveti Jeronim i njegov kraj i zahvaljujući njemu sačuvali smo i narodni jezik u liturgiji. To je jedinstven slučaj u cijeloj crkvi, naglasio je Barišić.

Autor kipa je akademski kipar Veno Jerković, koji nije mogao sakriti oduševljenje što je upravo njegovo djelo postavljeno na Sionu. 

- Uzbuđen sam i teško je naći prave riječi kako bih izrekao sreću i zadovoljstvo jer je moj rad došao na jedno ovako sveto mjesto i u ovaj sveti grad. Mogao je to biti bilo koji drugi kipar, ali to sam ja, rekao je Jerković.

Franjevac konventualac fra Tomislav Glavnik navodi kako je ovaj kip, postavljen na Sionu, znak prepoznavanja hrvatskoga naroda u Izraelu. 

- Sa Svetom zemljom bili smo uvijek povezani, bilo preko hodočasnika, utjecajnih svećenika ili svetaca poput Svetoga Nikole Tavelića. Upravo ovo postavljanje kipa Svetoga Jeronima je jedan veliki znak, izjavio je Glavnik. 

Otkrivanju kipa nazočili su i zamjenik župana Stipe Čogelja, predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić i hrvatska veleposlanica u Izraelu Vesela Mrđen Korać.


hr Sat May 21 2022 18:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .