Article

//www.dalmacijanews.hr/files/55969674e69f4e7e338b45e3/80
Foto: Miroslav Lelas

Visoka delegacija na Karepovcu: Čine sve što mogu, bit će bolje (valjda) nakon 2018. godine...

Šetnjicu prilično dobro organiziranim splitskim odlagalištem otpada organizirali su predstavnici okolnih stanara koji već desetljećima muku muče sa smradom, komarcima, pantaganama,...Pozvali su sve gradonačelnike i načelnike ukupno 21-og grada i općina koje dovoze svoje smeće na Karepovac, stigli su samo Baldasar iz Splita i Boban iz Solina

"Sve se odvija po planu, radimo na projektima, napravili smo puno toga...". Otprilike je to sukus spektakularne šetnjice Karepovcem, splitskom odlagalištu otpada (na koji, usput rečeno, odlaže svoje smeće još 20 gradova i općina) posljednjih 50 godina koje je zrelo za – otpad. Odnosno, sanaciju o kojoj se govori također godinama, no problemi su pregolemi. Razgledanje brda otpada "začinjenih", naravno, miomirisima raznih otpadnih plinova, dok pogled puca na crna "jezerca" i potoke procjednih voda, dok nebrojeni galebovi feštaju (ipak je razgledanje organizirano po danu pa nije bilo za vidjeti pantagana, ali nas lokalci uvjeravaju kako je od komaraca i smrada navečer jednostavno neizdrživo) organizirali su iz Građanske inicijative Karepovac – drugo lice Splita i gradskog kotara Mejaši.

Pozvali su oni sve načelnike i gradonačelnike iz čijih sredina stižu kamioni otpada, no kaže Tihomir Barić, predsjednik GI Karepovac, nitko se nije odazvao ni opravdao nedolazak. No, zato su stigli gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, dugogodišnji prvi čovjek Solina Blaženko Boban, brojni splitski gradski vijećnici (čini se da ih je problem Kiarepovca sve ujedinio.), dožupan Ante Šošić,...

U redu, odlagalište Karepovac je dobro organizirano (apsolutno nije to onaj centar za otpad u središtu Beča kojeg je posjetio Baldasar te još tri gradske delegacije prije), čak bi se moglo reći uredno – nema traga klasičnim apokaliptičnim snimkama nesretnika u potrazi za iskoristivim otpadom koji riskiraju da ih "svježa" pošiljka smeća iz kamiona zatrpa, kesa koje raznosi vjetar, no svejedno je jasno kako ne može još dugo ovako.

"50 godina guranja problema pod tepih"

Postavio je ključno pitanje upravo Barić – gradonačelnik Baldasar je obećao početak sanacije u proljeće, zašto nisu krenuli radovi?

Međutim, ništa nije tako jednostavan, kako je i direktor Čistoće Miroslav Delić naglasio, u pitanju je 50 godina guranja problema pod tepih. Rekao je jedan radnik na odlagalištu otpada, nije to "dođi mi u Kaštela" (zapravo je rekao nepristojniju verziju, ali smisao je isti). Delić kaže da je napravljeno, prvi put desetljećima, ograda u duljini od 2,5 kilometra, zid od 500 metara uz kojeg su posađeni borovi... Postavljene su i mjerne postaje kod najbližih objekata za stanovanje, koje mjere količinu štetnih plinova, i prvi rezultati govore kako nema prekoračenja, reče Delić, po kome je primarna selekcija i slaba edukacija građana (u kvartovima gdje je i moguća selekcija otpada, građani je gotovo – ignoriraju).

Baldasar je inače pokušao odgovoriti na pitanje predstavnika okolnih stanara. 

- Ništa ne može preko noći, maksimalno se trudimo ublažiti neugodne mirise, a sanacija je donekle već započela. Međutim, još nisu riješeni imovinsko-pravni porblemi, imamo dva sudska spora, plus još nije riješen Regionalni centar za upravljanje otpadom u Lećevici. Žao mi je ovog trenutka što nema nikoga iz drugih gradova i općina koji uredno isporučuju svoj otpad, a prave se ništa dalje nije njihov problem. Evo, sjećate se svi kako smo pomogli Makarskoj prošle godine koliko smo mogli i onda zaustavili daljnje dovođenje smeća – oni su sudskim putem dobili, sad imaju pravo deponirati svoj otpad ovdje, ali evo, niti ne dolaze vidjeti što se događa - čini se i ogorčen gradonačelnik Baldasar na neke svoje kolege, pogotovo što otpada iz Grada Splita na Karepovcu ima između 51 i 54 posto.

Baldasar i dožupan Ante Šošić nisu se međusobno dobacivali "vrućim krumpirom" (zapravo smrdljivim), iskazali su međusobni respekt i uvažavanje. Dožupan Šošić je pak odgovorio na pitanje svih pitanja, ono o Lećevici. 

- Stići ćemo sve rokove, do 2018. godine. Napravljeno je dosta, za Regionalni centar za upravljanje otpadom potrebno je preko 70 dokumenata, lokacijske dozvole za pretovarne stanice su u pripremi... - kaže dožupan o projektu od županijskog i državnog značaja u Lećevici.

hr Fri Jul 03 2015 16:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/614cd0366f52dfc2388b4587/80
Foto: Screenshot HRT

Gordana Buljan Flander dala neopozivu ostavku na mjesto ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece i mladih

Na pitanje što joj točno smeta u seriji objavljenih tekstova, ravnateljica Poliklinike kaže da su 'stvarno pisani zlonamjerno'.
Gordana Buljan Flander podnijela je ostavku, rekla je to u Dnevniku Nove TV. Obratila se izravno gradonačelniku Zagreba Tomislavu Tomaševiću.

- Gospodine gradonačelniče, nakon što tri mjeseca nisam uspjela doći do vas, tražeći podršku za rad ustanove, ja vam večeras podnosim neopozivu ostavku. Nadam se da ćete naći stručnjaka, ili da ga već imate, koji će nastaviti voditi ovu ustanovu na način da i dalje ostane prepoznata i primjer prakse u Europi. Poštujem pravo svakog gradonačelnika da bira svoje suradnike - poručila mu je.

- Ja sam tražila privremenu mjeru isključivo za portal H-Alter s obzirom na to da je dva mjeseca pisao vrlo ružne članke, članke koji su bili puni neistina, koji su defamirali rad stručnjaka poliklinike, rad Poliklinike. Pokušali smo na razne načine i davanjem informacija i uredniku i novinarki utjecati na to da imaju prave informacije. Međutim, iz teksta u tekst informacije su bile sve manje istinite. Poslali smo sedam-osam demantija - rekla je.

- Kako ću predstavljati ustanovu bez podrške gradonačelnika? Konačni pravorijek suda čekam. Kao građanka sam iskoristila ono što mi pruža zakon, a to je zaštita od blaćenja, dezinformacija, linča jer smo bili izloženi neviđenom javnom linču - objasnila je za Novu TV.

Na pitanje što joj točno smeta u seriji objavljenih tekstova, ravnateljica Poliklinike kaže da su 'stvarno pisani zlonamjerno'.

- Na način da blate rad naših djelatnika koji su vrijedno radili sve ove godine, a prikazivani su na način da netko čeka na vratima i otima zlostavljanim mamama djecu, nosi tu djecu ocima zlostavljačima. Prikazivano je da smo mi kuća na čijim nalazima sudovi donose odluke, što nije točno. Prikazivani smo da zbog naših nalaza djeca žive s očevima seksualnim zlostavljačima, što nije istina - rekla je i predočila dokument za koji tvrdi da pokazuje da je Poliklinika u proteklih pet godina prijavila policiji 982 slučaja zlostavljanja djece.

- Mi radimo s djecom koja doživljavaju grozne traume. Ova kuća radi s puno djece koja su žrtve nasilja i mi o tome ne smijemo reći niti riječi. To roditelji koje suočimo sa zlostavljačkim ponašanjem prema djeci obilato koriste. Krenu pisati po društvenim mrežama svoju istinu, krenu nas napadati ne bi li poništili naš nalaz. Jer puno ih traži da poništimo nalaz - navodi Buljan Flander.

Osvrnula se i na odluku inicijative Spasi me iz koje su kazali kako se ne žele pojaviti na panelu ako ona bude tamo.

- Meni je žao ako netko ne želi surađivati s nama. Mi štitimo pravo djeteta na privatnost i zdravlje. Vrlo često pravo djeteta nije isto što i pravo roditelja. Ne može pravo roditelja koji se loše ponaša biti iznad prava djeteta. Tata će reći vi ste na maminoj strani, mama vi ste na tatinoj. Mi smo na djetetovoj strani - kaže i otkriva da nakon ostavke razmišlja o otvaranju privatne prakse.


hr Thu Sep 23 2021 21:06:43 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e8dd6dd29111cecd48b462d/80
Foto: Pixabay

Borzan traži da uređaji koji se prodaju bez punjača budu jeftiniji

Borzan kaže da su joj se potrošači već žalili na cijene uređaja koji se prodaju bez punjača.
Potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan pozdravila je u četvrtak prijedlog EK koji bi u konačnici trebao dovesti do uvođenja univerzalnog punjača za elektroničke uređaje, naglasivši da se nova mjera mora odraziti na cijenu uređaja, priopćeno je iz ureda zastupnice.

"U okoliš se godišnje odloži 51.000 tona punjača. Svatko od nas ih kod kuće ima punu ladicu. Mislim da smo se svi bar jednom zapitali zašto svaka generacija uređaja dolazi s drugačijim punjačem. Parlament je zato prije 10 godina zatražio zakon za isti punjač za male uređaje kojih u EU ima preko 500 milijuna. Komisija je pod utjecajem industrije stalno predlagala dobrovoljne mjere koje nisu dale rezultate, a elektronički otpad u EU i dalje raste i po pet posto godišnje“, objasnila je zastupnica Europskog parlamenta Biljana Borzan.

Borzan kaže da su joj se potrošači već žalili na cijene uređaja koji se prodaju bez punjača.

„Apsolutno je nedopustivo da proizvođači počnu prodavati mobitele bez punjača za istu cijenu kao što je sad s punjačom. Cijene punjača su i do tristo kuna, i moramo osigurati da uređaji toliko i pojeftine. Ova mjera se ne smije iskoristiti da bi se stvorio dodatan profit za industriju, već da se omoguće uštede za građane i očuvanje okoliša“, naglasila je Borzan, navodi se u priopćenju.

Europska komisija je u četvrtak predložila rješenje za punjenje elektroničkih uređaja poput mobitela i tableta, koji bi svi trebali imati USB ulazni utor tipa C, što je ključni korak za konačno uvođenje univerzalnog punjača.

Komisija je predstavila prijedlog izmjene direktive prema kojem bi USB tipa C trebao postati standardni utor za punjenje pametnih telefona, tableta, kamera, slušalica, prijenosnih zvučnika i ručnih konzola za video igre.

Jedinstveni utor USB-C omogućit će potrošačima da pune uređaje istim USB-C punjačem, neovisno o marki uređaja.

Također se predlaže razdvajanje prodaje punjača od prodaje samih uređaja. To znači da će potrošači moći kupiti uređaj bez punjača, ali će ih proizvođači i dalje moći nuditi u paketu.

Predlaže se i usklađena brzina punjenja kroz obaveznu uporabu zajedničkog protokola punjenja USB koji omogućuje komunikaciju između elektroničkog uređaja i punjača, što osigurava najbrže moguće punjenje.

Zajedničko rješenje za punjenje elektronskih uređaja trebalo bi znatno smanjiti broj punjača koji se gomilaju u domovima potrošača i donijeti znatne uštede. 

Prema procjenama Komisije, potrošači u EU-u bi mogli uštedjeti 250 milijuna eura godišnje koje troše na nepotrebnu kupovinu punjača.

To bi također trebalo smanjiti količinu elektroničkog otpada za oko tisuću tona godišnje.

Komisija još od 2009. pokušava riješiti problem jedinstvenog punjača elektroničkih uređaja, što je dovelo do znatnog smanjenja broja različitih punjača i rješenja za punjenja s oko tridesetak na današnja tri.

Najveći otpor prema univerzalnom punjaču već godinama dolazi od američkog proizvođača Apple.

Većina telefona koji se danas prodaju koriste mikro-USB utore za punjenje, ali ne i Appleov Iphone, koji se ne može napuniti s punjačem napravljenim za najčešće korištene Android proizvode.

Prijedlog direktive upućen je Vijeću i Europskom parlamentu na usvajanje. Komisija predlaže da se državama članicama odobri razdoblje od dvije godine od dana usvajanja unutar kojih bi u svoja zakonodavstva trebali unijeti direktivu.

Očekuje se da bi standardizirani punjači trebali biti na tržištu do 2024.
hr Thu Sep 23 2021 20:34:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/614cc5bb6f52df7b378b462b/80

Tresla se brda, rodio se miš: Damir Grubšić otišao iz fotelje ravnatelja, ali ostaje kao savjetnik u marjanskoj Javnoj ustanovi

Stipe Mušura novi je vršitelj dužnosti ravnatelja.
Vijećnici su pravno formulirali situaciju u Javnoj ustanovi za upravljanje Park šumom Marjan. Damir Grubšić ostaje u ustanovi na mjestu savjetnika, Stipe Mušura novi je vršitelj dužnosti ravnatelja - epilog je to dugog vijećanja pete sjednice Gradskog vijeća.

Svemu je prethodilo prava barufa izjava.

"Poziv na razrješenje me u isto vrijeme i vrijeđa i žalosti", rekao je Damir Grubšić pred gradskim vijećnicima koje je pozvao da "ne čine pogrešku" i da "građanima Splita ne nanose moguće buduće pravne i ekonomske obveze". Imao je dugo izlaganje.

- Svjestan sam da je ovaj saziv želi imati svoje ljude na funkcijama. Jasno mi je da će istekom mog mandata novi ravnatelj biti biran javnim natječajem. Nisam očekivao novi mandat, ali nisam očekivao ni ovakav grub napad - rekao je.

- Jedna od smješnijih stvari u optužbama je pozivanje na međuljudske odnose. To je čak i gradonačelnik govorio u medijima što me je uvrijedilo. To nisu istine. Vratio sam sve dugove od prošle uprave - nabrajao je Grubšić koji je, podsjetimo, na mjesto ravnatelja stigao "na račun" Željka Keruma koji ga je, nakon dvije godine, namjeravao smijeniti. Govorilo se kako će u fotelju Marinero Rančić, ali Kerum se u posljednji tren predomislio.

- Mislite li da sam disciplinu trebao tražiti uz bombonjere? Kad sam stigao, radnici su imali psihički stres od rada, a tri kolegice su me molile da ih odvojim od jedne koja je bila stalno na bolovanju. Dobio sam radničku prijavu, a predlagatelj ju je namjerno izostavio iako je ona odbačena - objašnjavao je prozvani ravnatelj.

Gradski vijećnik Srđan Marinić, izvjestitelj točke Dnevnog reda, predsjednik "Društva Marjan" i predsjednik privremenog Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan kazao je, u objašnjenju razrješenja, kako je više međusobno povezanih razloga za takav postupak.

Teze Srđana Marinića je nekorektna jer Grubšića poziva na odgovornost u vrijeme kad ovaj nije bio ravnatelj, rekao je Igor Stanišić ispred HGS-a.
- Četiri člana Upravnog vijeća sjede i u Gradskom vijeću. Ništa tu nije protuzakonito, ali oni glasuju za svoj prijedlog. Apeliram na razum i odgovornost gradonačelnika, povucite ovu točku s Dnevnog reda - kazao je Stanišić govoreći kako će ovime Puljak ostaviti nekoj novoj vlasti "kosture iz ormara".

Prijedlog razrješenja podržao je Davor Matijević iz SDP-a koji je Grubšiću poručio kako mu je žao što je imao uopće priliku voditi jednu ovakvu ustanovu.
- Konfliktni ste, vrijeđali ste, čak ste i gađali printerom. Grad će kad tad snositi posljedice - kazao je Matijević. Njegov stranački kolega Ante Franić nije dijelio isto mišljenje, istaknuo je brojne formalne postupke.

- Pozivam vas na političku odgovornost. Ako postoji mogućnost da ćemo izgubiti spor neka Upravno vijeće i gradonačelnik odgovaraju imovinom za tu moguću štetu. To bi bilo korektno od Upravnog vijeća s obzirom da su u njemu ljudi koji nisu stručni - kazao je Franić.  

Goran Kotur, i on iz SDP-a, spojio je izlaganja obojice kolega. Bio je za smjenu, ali i za oprez od moguće štete.
hr Thu Sep 23 2021 20:22:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/614a270e6f52df34368b4597/80
Foto: DalmacijaNews

Posljednji ispraćaj: U petak sprovod 23-godišnjaku stradalom u Peručkom jezeru

U srijedu je pronađeno tijelo nakon tri dana nestanka.
Na vječni počinak će, u petak, u Bajagiću biti ispraćen Dominik Branimir Bilobrk koji je nesretno završio ovozemno putovanje sa samo 23 godine. Sumnja se kako je želio preplivati Peručko jezero, ali nije ispunio naum da dođe s jednog na drugi kraj obale. Što se dogodilo na polovici puta, gdje je pronađen tri dana od nestanka, ostat će nepoznanica.

On se u nedjelju navečer nije vratio u obiteljski dom u Obrovcu što je izazvalo sumnje, iako je i prije volio putovati i planinariti, ali uvijek s ranijom najavom odlaska. Kako to ovoga puta nije bio slučaj, obitelj je otišla do policije.

Dalmacija se digla na noge, policija, HGSS, mornarica, mještani... Sve dok u srijedu oko 15:20 sati nije uočeno tijelo.

Redakcija DalmacijaNews portala obitelji, prijateljima i znancima izražava duboku sućut.
hr Thu Sep 23 2021 19:03:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .