Article

//www.dalmacijanews.hr/files/55969674e69f4e7e338b45e3/80
Foto: Miroslav Lelas

Visoka delegacija na Karepovcu: Čine sve što mogu, bit će bolje (valjda) nakon 2018. godine...

Šetnjicu prilično dobro organiziranim splitskim odlagalištem otpada organizirali su predstavnici okolnih stanara koji već desetljećima muku muče sa smradom, komarcima, pantaganama,...Pozvali su sve gradonačelnike i načelnike ukupno 21-og grada i općina koje dovoze svoje smeće na Karepovac, stigli su samo Baldasar iz Splita i Boban iz Solina

"Sve se odvija po planu, radimo na projektima, napravili smo puno toga...". Otprilike je to sukus spektakularne šetnjice Karepovcem, splitskom odlagalištu otpada (na koji, usput rečeno, odlaže svoje smeće još 20 gradova i općina) posljednjih 50 godina koje je zrelo za – otpad. Odnosno, sanaciju o kojoj se govori također godinama, no problemi su pregolemi. Razgledanje brda otpada "začinjenih", naravno, miomirisima raznih otpadnih plinova, dok pogled puca na crna "jezerca" i potoke procjednih voda, dok nebrojeni galebovi feštaju (ipak je razgledanje organizirano po danu pa nije bilo za vidjeti pantagana, ali nas lokalci uvjeravaju kako je od komaraca i smrada navečer jednostavno neizdrživo) organizirali su iz Građanske inicijative Karepovac – drugo lice Splita i gradskog kotara Mejaši.

Pozvali su oni sve načelnike i gradonačelnike iz čijih sredina stižu kamioni otpada, no kaže Tihomir Barić, predsjednik GI Karepovac, nitko se nije odazvao ni opravdao nedolazak. No, zato su stigli gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, dugogodišnji prvi čovjek Solina Blaženko Boban, brojni splitski gradski vijećnici (čini se da ih je problem Kiarepovca sve ujedinio.), dožupan Ante Šošić,...

U redu, odlagalište Karepovac je dobro organizirano (apsolutno nije to onaj centar za otpad u središtu Beča kojeg je posjetio Baldasar te još tri gradske delegacije prije), čak bi se moglo reći uredno – nema traga klasičnim apokaliptičnim snimkama nesretnika u potrazi za iskoristivim otpadom koji riskiraju da ih "svježa" pošiljka smeća iz kamiona zatrpa, kesa koje raznosi vjetar, no svejedno je jasno kako ne može još dugo ovako.

"50 godina guranja problema pod tepih"

Postavio je ključno pitanje upravo Barić – gradonačelnik Baldasar je obećao početak sanacije u proljeće, zašto nisu krenuli radovi?

Međutim, ništa nije tako jednostavan, kako je i direktor Čistoće Miroslav Delić naglasio, u pitanju je 50 godina guranja problema pod tepih. Rekao je jedan radnik na odlagalištu otpada, nije to "dođi mi u Kaštela" (zapravo je rekao nepristojniju verziju, ali smisao je isti). Delić kaže da je napravljeno, prvi put desetljećima, ograda u duljini od 2,5 kilometra, zid od 500 metara uz kojeg su posađeni borovi... Postavljene su i mjerne postaje kod najbližih objekata za stanovanje, koje mjere količinu štetnih plinova, i prvi rezultati govore kako nema prekoračenja, reče Delić, po kome je primarna selekcija i slaba edukacija građana (u kvartovima gdje je i moguća selekcija otpada, građani je gotovo – ignoriraju).

Baldasar je inače pokušao odgovoriti na pitanje predstavnika okolnih stanara. 

- Ništa ne može preko noći, maksimalno se trudimo ublažiti neugodne mirise, a sanacija je donekle već započela. Međutim, još nisu riješeni imovinsko-pravni porblemi, imamo dva sudska spora, plus još nije riješen Regionalni centar za upravljanje otpadom u Lećevici. Žao mi je ovog trenutka što nema nikoga iz drugih gradova i općina koji uredno isporučuju svoj otpad, a prave se ništa dalje nije njihov problem. Evo, sjećate se svi kako smo pomogli Makarskoj prošle godine koliko smo mogli i onda zaustavili daljnje dovođenje smeća – oni su sudskim putem dobili, sad imaju pravo deponirati svoj otpad ovdje, ali evo, niti ne dolaze vidjeti što se događa - čini se i ogorčen gradonačelnik Baldasar na neke svoje kolege, pogotovo što otpada iz Grada Splita na Karepovcu ima između 51 i 54 posto.

Baldasar i dožupan Ante Šošić nisu se međusobno dobacivali "vrućim krumpirom" (zapravo smrdljivim), iskazali su međusobni respekt i uvažavanje. Dožupan Šošić je pak odgovorio na pitanje svih pitanja, ono o Lećevici. 

- Stići ćemo sve rokove, do 2018. godine. Napravljeno je dosta, za Regionalni centar za upravljanje otpadom potrebno je preko 70 dokumenata, lokacijske dozvole za pretovarne stanice su u pripremi... - kaže dožupan o projektu od županijskog i državnog značaja u Lećevici.

hr Fri Jul 03 2015 16:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609d368c6f52df9c6b8b461c/80

Nansi Ivanišević: "Mi moramo držati do sebe, naučiti našu djecu poštovati grad, a onda ga prezentirati svijetu!"

Nansi Ivanišević, nezavisna kandidatkinja za splitsku gradonačelnicu, koju podržava Domovinski pokret na Prokurativama je održala konferenciju za medije, posljednju pred festival demokracije u nedjelju.
- Split je nadasve kulturni grad, Split je kulturna meka, ali to ne znači da ga trebamo uređivati jer smo vidjeli kako izgleda Barcelona ili Bilbao. Treba znati kako su ljudi uredili Barcelonu i Bilbao. To je pokušaj da u svoje ime, i u ime Domovinskog pokreta, da kažemo kako postoje javne politike i politička kultura. Mi moramo držati do sebe, naučiti našu djecu kako poštovati grad, a onda i kako ga prezentirati svijetu - kazala je Nansi Ivanišević.

Ivo Pervan, kandidat za zamjenika gradonačelnice kazao je kako Nansi, za razliku od drugih kandidata, ima drugačiji pristup, razmišljanje i nastup te kako njezini nastupi su kulturniji i civiliziraniji.

- Nitko ne primjećuje da svi kandidati koji žele doći na mjesto gradonačelnika prenose stare navike iz onih vrimena. On je sam, igra se Boga, a kroz povijest je bio kažnjen koji se igra Boga. Oni sve znaju, oni gadu, oni o svemu govore - kazao je Pernar koji je istaknuo turizam od kojeg 'životarimo' u Dalmaciji.

- Turizam nije kopanje tunela i zgrada nego promidžba. Promidžbom ovog grada i Dalmacije trebamo poslati sliku u svijet. Oni toga nisu svjesni. Tu treba biti preokret, a mi smo taj preokret - dodao je poznati splitski fotograf.

Marin Volarević, drugi kandidat za splitskog dogradonačelnika ispred Domovinskog pokreta podvukao je kako nije pobornik megalomanskih projekata nego razvijanje i unaprjeđenje onoga što već postoji.
hr Thu May 13 2021 16:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f8894db6f52dfc5168b45a9/80
Foto: Twitter Vlade RH

Božinović najavio mogućnost popuštanja epidemioloških mjera od 1. lipnja

Prvi pilot projekt je poslovni domjenak na kojem bi sudjelovale osobe cijepljenje s dvije doze cjepiva, a održat će se danas od 18 do 20 sati.
Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je u četvrtak na sjednici Vlade moguće popuštanje epidemioloških mjera od 1. lipnja.

"S obzirom na to da posljednjih dana dolazi do pada broja oboljelih od koronavirusa, provode se odgovarajuće pripreme vezane za moguće popuštanje epidemioloških mjera od 1. lipnja pa će se stoga idućih dana provoditi pilot projekti raznih događaja", rekao je Božinović.

Prvi pilot projekt je poslovni domjenak na kojem bi sudjelovale osobe cijepljenje s dvije doze cjepiva, a održat će se danas od 18 do 20 sati.

Drugi projekt je svadbena svečanost koja bi okupila oko 120 sudionika i održat će se 15. svibnja. Na njoj će sudjelovati osobe koje su primile dvije doze cjepiva, koje su unutar 180 dana preboljele covid ili osobe koje imaju negativan PCR test ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati.

Tjedan dana nakon događaja sudionici će se testirati PCR testovima u HZJZ-u, a pokaže li se da nije bilo prijenosa zaraze razmotrit će se načini popuštanja mjera za takve događaje, kaže Božinović.
hr Thu May 13 2021 15:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609d20866f52dfd26a8b4617/80

INTERVJU Anamarija Grabovac: "Stanje u našoj općini motiv je za izlazak na izbore"

Govorila je o motivima kandidature, programu, protukandidatima...

Anamarija Grabovac, diplomirani politolog, poduzetnica, stručnjakinja za EU fondove i kandidat za prvu ženu općine Proložac govorila je o motivima kandidature, programu, protukandidatima...

Vratili ste se Iz Bruxellesa u Imotski, pokrenuli vlastiti posao. Od kud želja za kandidaturom?

Moram priznati, kada sam donosila odluku o kandidaturi više je razloga bilo protiv nego za kandidaturu. Imam svoju obitelj, dvoje male djece, vlastitu tvrtku, mogu reći da živim lijep život, ali jedno je presudilo- mogućnost da promijenim stvari na bolje u svojoj zajednici. Naša općina propada, stanovništva je sve manje, djece u školskim kupama sve manje, a dosadašnji načelnik ništa ne čini kako bi to promijenio. Nitko nema pravo stajati po strani kada je u pitanju razvoj sredine u kojoj živi, ali i u kojoj odgaja djecu. 

Ja sam spremna sve ono što sam naučila u dosadašnjem školovanju, ali i poslovnom svijetu staviti u službu naše općine i napraviti iskorak u razvoju. Moji poslovni rezultati dokaz su znanja i vjerujem da će Proložani to znati prepoznati. 

Vaši protukandidati su dosadašnji načelnik iz redova HDZ-a Mate Lasić, te dosadašnji vijećnik HSLS-a Toni Garac koji na izbore izlazi na visokom 4. mjestu na županijskoj listi  Ante Pranića, a koji ima podršku koalicije Pametno, Nove ljevice i Možemo. Gdje se vi nalazite u tom odnosu snaga?   

Vjerujem kako svi kandidati žele dobro Prološcu i kako smo svi s tim ciljem ušli u ovu borbu i na tim temeljima ćemo surađivati u budućnosti. Živimo u demokratskom društvu i svatko ima pravo odabrati stranku i stranu kojoj pripada i koja ga podupire. Ja sam član Domovinskog pokreta, imamo svoga kandidata za župana, Matu Šimundića. U Prološcu izlazimo na izbore u koaliciji s Hrvatskom strankom prava jer imamo zajedničke programske i svjetonazorske ideje i viziju razvoja naše općine. Na našoj listi su i kandidati koji su na prošlim izborima bili dio Nezavisne liste u Prološcu koji su na izborima 2017. ostvarili drugi najbolji rezultat, kada im je drugi krug bio nadomak ruke.

Mojom kandidaturom Proložac je dobio osvježenje na političkoj sceni i konkretne poslovne rezultate koji stoje iza mene. Prološcu treba čvrsta promjena- temeljena na znanju, iskustvu, želji i konkretnim rješenjima. Kao što treba i cijeloj Županiji. 

Koje su glavne smjernice vašeg programa? 

Prije nego što smo pristupili izradi programa napravili smo dubinsku analizu stanja općine Proložac i podijelili smo probleme u nekoliko skupina te izradili rješenja koja su lako i brzo provediva. Problema je puno: od neadekvatne komunalne infrastrukture, vodoopskrbe, sustava gospodarenja otpadom, pa do potpune nebrige za najmlađe i propuštanjem prilike za otvaranjem cjelodnevnog boravka u vrtiću u Prološcu, pa do nebrige za najstarije lociranjem ambulante na katu općinske zgrade, dok je poduzetnički centar u prizemlju. Također, potpuno zanemarivanje poduzetnika, nepostojanje turističke infrastrukture, nepostojanje podrške poljoprivrednicima. Još je puno problema koje bih mogla istaknuti, a svima im je dosad bilo zajedničko što su ostajali neriješeni. Naš program nudi realna i provediva rješenja za sve te probleme. 

Planiramo sanaciju nelegalnih odlagališta otpada, izgradnju reciklažnog dvorišta, cjelodnevni program u vrtiću, uređenje šetnica i trajno uređenje poljskih puteva, planiramo ulagati u poduzetničku i turističku infrastrukturu, uređenje trga i male tržnice za lokalne poljoprivrednike. Naš program predstavljen je u Domu kulture u Prološcu i dostupan je na facebook stranici Proložac odlučuje.  

Kako mislite birače motivirati da izađu na izbore? 

Stanje u našoj općini motiv je za izlazak na izbore. Birače ne treba zavaravati mantrom kako su lokalni izbori samo komunalni izbori. Lokalni izbori su puno više od toga, oni su majka svim promjenama. Najvažnija promjena je na lokalnoj razini jer odlučujemo o svojoj svakodnevici i o ljudima s kojima živimo. Mi biračima nudimo realan, konkretan i ostvariv program bez politikantskih floskula opće prakse. Iza mene stoje mjerljivi poslovni rezultati čiji temelj je moje obrazovanje. Vjerujem da će birači prepoznati to kao opciju koja može ostvariti rezultate i u općini radom za opće dobro. 


hr Thu May 13 2021 14:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609d186d6f52df706c8b45aa/80
Foto: DalmacijaNews

Šimundić: "Vrijeme je za promjene na razini županije jer ne rade dobar posao"

Prva stvar koju bih mijenjao, zaključio je, je ukidanje 13 županijskih odjela
Mate Šimundić, kandidat za splitsko-dalmatinskog župana, sa Sustipana je poručio kako je vrijeme za promjene na razini županije jer 'ne rade dobar posao'.

- Ja nudim pošteni rad, rad za opće dobro, a ne samo za stranačke poslušnike. Osnova programa je jednostavna i jeftinija uprava koji brine ne samo za sebe, već za svih, za poljoprivredu, turizam, obrazovanje i razvoj županije.

Nas od drugih izdvaja činjenica da ne želimo služiti samo sebi, svojoj stranci, nego se borimo za svih. Želimo popraviti stvari, a ne se uhljebiti. To znači principijelnost u svjetonazorskim stvarima, a tako i u poslovanju i u radu - kaže Šimundić.

- Županijska uprava je prije svega netransparentna. Mi ne znamo koliko ljudi radi, što rade, a znamo da ne rade dobro. Naš je plan da to preustrojimo tko i što kako radi. Hoće li biti otpuštanja to svi pitaju, ali nitko unaprijed neće dobiti otkaz ako se pokaže da ne zadovoljava potrebe svog poslovanja onda će biti otkazani.

Stranačku politiku na lokalnoj razini kreiraju lokalane ekipe, u skladu s potrebama ljudi na ovom terenu. Mi imamo kao stranka svoja načela koja su konzervativna i demokršćanska, suverenistička, i mi smo ti koji odlučujemo - kaže kandidat za župana.

Prva stvar koju bih mijenjao, zaključio je, je ukidanje 13 županijskih odjela.
hr Thu May 13 2021 14:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .