Article

//www.dalmacijanews.hr/files/53349fbe17994284217b2549/80

Niz prometnih nesreća na šibenskom području s teže ozlijeđenima

U Stupin Čelinama je 42-godišnjak pod utjecajem alkohola, sa zabranom upravljanja motornim vozilima udario u automobil ispred sebe i prevrnuo ga

U prometnoj nesreći koja se 21. lipnja oko 15,20 sati dogodila na državnoj cesti D-8 u Stupin Čelinama teže je ozlijeđena 68-godišnjakinja.

Do prometne nesreće je došlo na način da 42-godišnjak, upravljajući osobnim automobilom Ford pod utjecajem alkohola, za vrijeme dok mu je izrečena zabrana upravljanja motornim vozilima dok ne obavi liječnički pregled (istekla valjanost vozačke dozvole 2019.g.) te nije koristio sigurnosni pojas, nije prilagodio brzinu kretanja vozila osobinama i stanju kolnika i gustoći prometa, kojom prilikom udara u osobni automobil ispred sebe, Volkswagen zagrebačkih registarskih oznaka, kojim je upravljala 68-godišnjakinja koja je usporavala i htjela skrenuti lijevo. Od siline udara Volkswagen se prevrnuo, vozačica je zadobila teške tjelesne ozljede i zadržana je na liječenju u Općoj bolnici u Šibeniku dok je 48-godišnja putnica iz Forda zadobila lakše tjelesne ozljede.

Osumnjičeni 42-godišnjak je, zbog izazivanja prometne nesreće, uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske.


U prometnoj nesreći koja se 21. lipnja oko 18,20 sati dogodila na državnoj cesti D-33 kod skretanja za Goriš teže je ozlijeđen 25-godišnjak.

Do prometne nesreće je došlo na način da 38-godišnjak, upravljajući osobnim automobilom Volkswagen šibenskih registarskih oznaka, vozilom započinje radnju skretanja ulijevo u smjeru mjesta Goriš, a da se nije uvjerio da tu radnju može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu, ne vodeći pritom računa o položaju vozila te o smjeru i brzini kretanja. U tom trenutku u njega udara osobni automobil Mercedes šibenskih registarskih oznaka kojim je upravljao 25-godišnjak koji je u trenutku sudara bio u fazi pretjecanja Volkswagena preko pune neisprekidane linije. Od udara se Mercedes prevrnuo, a teške tjelesne ozljede je zadobio 25-godišnji vozač Mercedesa i putnik-dijete iz Mercedesa dok je lakše ozljede zadobio 38-godišnji vozač Volkswagena.

Osumnjičeni 38-godišnjak je, zbog izazivanja prometne nesreće, uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske.

U prometnoj nesreći koja se 22. lipnja oko 17 sati dogodila u Šibeniku teže je ozlijeđen 35-godišnji motociklist.

Do prometne nesreće je došlo na način da 35-godišnjak, upravljajući motociklom Gilera Šibenskih registarskih oznaka, nije prilagodio brzinu kretanja motocikla preglednosti i osobinama ceste, uslijed čega po izlasku iz lijevog nepreglednog zavoja s uzdužnim padom gubi nadzor nad upravljačem motocikla te pada na kolnik. Zbog zadobivenih ozljeda motociklist je zadržan na liječenju u Općoj bolnici u Šibeniku.

Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog.


hr Thu Jun 23 2022 10:00:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/53349fbe17994284217b2549/80

Teška prometna nesreća kod Šparadića, smrtno stradala 41-godišnjakinja

Automobil je probio zaštitnu ogradu i sletio u manju udolinu

U prometnoj nesreći koja se noćas oko 3,15 sati dogodila na državnoj cesti D-8 kod Šparadića smrtno je stradala 41-godišnja vozačica.

Do prometne nesreće je došlo na način da 41-godišnjakinja, upravljajući osobnim vozilom Opel šibenskih registarskih oznaka, nije prilagodila brzinu kretanja vidljivosti i osobinama ceste (zavoj, kolnik neosvijetljen), uslijed čega gubi nadzor nad upravljačem vozila, nakon zanošenja izlijeće van kolnika, probija metalnu zaštitnu ogradu i slijeće u manju udolinu. Od udara je vozačica ispala iz vozila i od zadobivenih ozljeda preminula na mjestu događaja.

O prometnoj nesreći će Posebnim izvješćem biti obaviješteno Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku.


hr Tue Jun 28 2022 09:35:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/62ba073318d1cb9bbc8b45bf/80
Foto: DVD Žrnovnica

Sudar dva automobila, više osoba ozlijeđeno

Osim Hitne pomoći i policije, na terenu su bili i vatrogasci
Teška prometna nesreća dogodila se danas oko 17:30 ati županijskoj cesti Kučine - Korešnica.

Došlo je do sudara dva osobna vozila nakon čega su tri osobe ozlijeđene. Hitno su prevezene u KBC Split. Kako dozajemo, ima i teže ozlijeđenih, no van životne opasnosti su. 

Cesta je zbog očevida jedno vrijeme bila zatvorena, a osim policije i Hitne pomoći, na teren su izašli i vatrogasci.
hr Mon Jun 27 2022 21:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/62b98bd518d1cbb9bb8b4587/80
Foto: PU SD

Pomorska policija u sedam dana sankcionirala 30 prekršaja

Na području akvatorija grada Hvara i Stari Grada u jednom danu ukupno je bilo osam prekršaja
U proteklih sedam dana, od 20. do 27. lipnja,  policijski službenici Postaje pomorske policije Split sankcionirali su ukupno  30 prekršaja iz različitih zakona vezanih uz sigurnost plovidbe.

Policijski službenici Postaje pomorske policije Split sankcionirali su ukupno 3 prekršaja tako zvanog "glisiranja“ -  vožnje plovilom na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale kojom se ugrožava sigurnost osoba. Sankcionirali su također 10  prekršaja iz Pomorskog zakonika vezano uz prekrcaj osoba - prekomjeran broj osoba na plovilu i 15 drugih različitih prekršaja iz Pomorskog zakonika ( zbog neimanja uvjerenja o stručnoj osposobljenosti, jer nije na plovilu bilo drugog člana posade, ne posjedovanja plovidbene dozvole i slično). 
 
U subotu, 25. lipnja djelatnici Postaje pomorske policije Split i Policijske postaje Hvar, u suradnji s Lučkom kapetanijom,  na području akvatorija grada Hvara i Stari Grada,  proveli su nadzor i kontrolu sigurnosti plovidbe na moru. Sankcionirali su ukupno 8 prekršaja vezano uz glisiranje i prekršaje vezane uz sigurnost plovidbe na moru.  

Policijski službenici će i dalje tijekom čitavog ljeta i turističke sezone u cilju prevencije nastaviti obavljati nadzor i kontrolu na moru. Prilikom upravljana gliserima, skuterima i sličnim brodicama na mlazni pogon obavezno se pridržavajte  propisa i pravila ponašanja na moru, posebno propisane udaljenosti od obale,  kako bi na taj način izbjegli mogućnost da se dogodi nesreća i stradavanje osoba.

Obzirom na povećani intenzitet prometa na moru upućujemo sve sudionike pomorskog prometa da se pridržavaju zakona i pomorskih pravila kako bi  zabilježili što manje negativnih događaja na moru.
 
 
hr Mon Jun 27 2022 12:52:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/542128a0189942a31e00001d/80
Foto: MUP

Tijekom vikenda 30 prometnih nesreća na području PU SD

Evidentirano je 312 prekršaja od čega izdvajamo 39 za alkohol i 87 za prekoračenje brzine

Na prometnicama Policijske uprave splitsko-dalmatinske tijekom vikenda provedene su pojačane aktivnosti  u prometu, a 24.lipnja i nadzor i kontrola prometa  posebno usmjerena na ponašanje vozača motocikala i mopeda. 

Tijekom provođenja aktivnosti ukupno je evidentirano 312 prekršaja od čega izdvajamo 39 za alkohol, 87 za prekoračenje  brzine, 20 za nekorištenje sigurnosnih pojaseva, 28 za korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilom, 2 za ne korištenje zaštitne kacige, 7 za upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 6 zbog zabrane upravljanja i 5 za neregistrirano i tehnički neispravno vozilo.

 Zabilježeno je 30 prometnih nesreća od kojih je 13 nesreća s ozlijeđenim osobama. Dvije osobe su smrtno stradale. Četiri osobe su zadobile teže, dok je četrnaest osoba lakše ozlijeđeno.


Policija poziva sve sudionike u prometu na pridržavanje prometnih propisa i savjetuje da brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti, poštujući dopuštena ograničenja brzine kretanja vozila. Nadalje, ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje, ne koristite mobitel tijekom vožnje, koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu, pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu, bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja, pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom, te prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila, te poduzmite i sve drugo što omogućava da vi i drugi budete sigurni u prometu.
hr Mon Jun 27 2022 10:43:29 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .