Article

//www.dalmacijanews.hr/files/53349fbe17994284217b2549/80

Niz prometnih nesreća na šibenskom području s teže ozlijeđenima

U Stupin Čelinama je 42-godišnjak pod utjecajem alkohola, sa zabranom upravljanja motornim vozilima udario u automobil ispred sebe i prevrnuo ga

U prometnoj nesreći koja se 21. lipnja oko 15,20 sati dogodila na državnoj cesti D-8 u Stupin Čelinama teže je ozlijeđena 68-godišnjakinja.

Do prometne nesreće je došlo na način da 42-godišnjak, upravljajući osobnim automobilom Ford pod utjecajem alkohola, za vrijeme dok mu je izrečena zabrana upravljanja motornim vozilima dok ne obavi liječnički pregled (istekla valjanost vozačke dozvole 2019.g.) te nije koristio sigurnosni pojas, nije prilagodio brzinu kretanja vozila osobinama i stanju kolnika i gustoći prometa, kojom prilikom udara u osobni automobil ispred sebe, Volkswagen zagrebačkih registarskih oznaka, kojim je upravljala 68-godišnjakinja koja je usporavala i htjela skrenuti lijevo. Od siline udara Volkswagen se prevrnuo, vozačica je zadobila teške tjelesne ozljede i zadržana je na liječenju u Općoj bolnici u Šibeniku dok je 48-godišnja putnica iz Forda zadobila lakše tjelesne ozljede.

Osumnjičeni 42-godišnjak je, zbog izazivanja prometne nesreće, uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske.


U prometnoj nesreći koja se 21. lipnja oko 18,20 sati dogodila na državnoj cesti D-33 kod skretanja za Goriš teže je ozlijeđen 25-godišnjak.

Do prometne nesreće je došlo na način da 38-godišnjak, upravljajući osobnim automobilom Volkswagen šibenskih registarskih oznaka, vozilom započinje radnju skretanja ulijevo u smjeru mjesta Goriš, a da se nije uvjerio da tu radnju može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu, ne vodeći pritom računa o položaju vozila te o smjeru i brzini kretanja. U tom trenutku u njega udara osobni automobil Mercedes šibenskih registarskih oznaka kojim je upravljao 25-godišnjak koji je u trenutku sudara bio u fazi pretjecanja Volkswagena preko pune neisprekidane linije. Od udara se Mercedes prevrnuo, a teške tjelesne ozljede je zadobio 25-godišnji vozač Mercedesa i putnik-dijete iz Mercedesa dok je lakše ozljede zadobio 38-godišnji vozač Volkswagena.

Osumnjičeni 38-godišnjak je, zbog izazivanja prometne nesreće, uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske.

U prometnoj nesreći koja se 22. lipnja oko 17 sati dogodila u Šibeniku teže je ozlijeđen 35-godišnji motociklist.

Do prometne nesreće je došlo na način da 35-godišnjak, upravljajući motociklom Gilera Šibenskih registarskih oznaka, nije prilagodio brzinu kretanja motocikla preglednosti i osobinama ceste, uslijed čega po izlasku iz lijevog nepreglednog zavoja s uzdužnim padom gubi nadzor nad upravljačem motocikla te pada na kolnik. Zbog zadobivenih ozljeda motociklist je zadržan na liječenju u Općoj bolnici u Šibeniku.

Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog.


hr Thu Jun 23 2022 10:00:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/610cfc996f52df95f98b459d/80
Foto: MUP

Najveća koncentracija alkohola od 2,55 g/kg zabilježena je na Korčuli

Motociklist će platiti 23.500 kuna


Najveća koncentracija alkohola od 2,55 g/kg izmjerena je u večernjim satima 1. srpnja, 58-godišnjaku koji je na području općine Blato, prije stjecanja prava na upravljanje i bez korištenja zaštitne kacige, upravljao motociklom dubrovačkih registarskih oznaka i prouzročio prometnu nesreću koja je za posljedicu imala njegovo lakše ozljeđivanje. 

Vozač je isključen iz prometa te je zbog počinjenih prometnih prekršaja prekršajno sankcioniran novčanom kaznom u iznosu od 23.500 kuna i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilima A1 kategorije u trajanju od šest mjeseci. 

Ovo je ujedno i najveća novčana kazna izrečena u proteklom tjednu. 
hr Mon Jul 04 2022 13:57:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/62c2d47818d1cba2d88b45b3/80
Foto: PU SD

U proteklih sedam dana sankcionirano 35 osoba zbog prekršaja na moru

Policijski službenici Postaje pomorske policije Split će tijekom čitavog ljeta i turističke sezone u cilju prevencije, nastaviti obavljati nadzor i kontrolu na moru, samostalno, ali i u suradnji s drugim službama
U proteklih sedam dana policijski službenici Postaje pomorske policije Split su procesuirali ukupno 35 osoba zbog počinjenja različitih prekršaja vezanih uz sigurnost plovidbe, ali i ostalih zakona iz nadležnosti policije.  Policijski službenici su osobe sankcionirali uglavnom zbog  glisiranja, prekrcaja na brodovima, nedostatka dokaza o stručnoj osposobljenosti, iz razloga jer na plovilu bilo drugog člana posade i ne posjedovanja potrebnih isprave, a sve sukladno Pomorskom zakonu i ostalim zakonima koji se odnose na sigurnost plovidbe.  
 
Također, policijski službenici Postaje pomorske policije Split su  sudjelovali i u tri zajedničke akcije nadzora na moru koje su proveli s djelatnicima Carinarnice Split, Državnog inspektorata i Obalne straže.
 
Policijski službenici će i dalje tijekom turističke sezone, u cilju prevencije, nastaviti obavljati nadzor i kontrolu na moru, samostalno, ali i u suradnji s drugim službama.
 
Posebno upozoravamo osobe koje upravljaju gliserima,  skuterima i sličnim brodicama na mlazni pogon, da se obavezno pridržavaju  propisa i pravila ponašanja na moru, posebno propisane udaljenosti od obale,  kako bi na taj način izbjegli mogućnost da se dogodi nesreća i stradavanje osoba.
 
Obzirom na povećani intenzitet prometa na moru upućujemo sve sudionike pomorskog prometa da se pridržavaju zakona i pomorskih pravila kako bi  zabilježili što manje negativnih događaja na moru.
hr Mon Jul 04 2022 13:52:47 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/62b622a518d1cb03b18b4571/80
Foto: MUP

Rezultati pojačanog nadzora u prometu, evidentirano 138 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine

Ukupno 489 prekršaja
Na prometnicama Policijske uprave splitsko-dalmatinske tijekom vikenda provedene su pojačane aktivnosti  u prometu, 

Tijekom provođenja aktivnosti ukupno je evidentirano 489 prekršaja od čega izdvajamo 56 za alkohol,138 za prekoračenje  brzine, 67 za nekorištenje sigurnosnih pojaseva, 20 za korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilom, 5 za upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 2 zbog zabrane upravljanja i 6 za neregistrirano i tehnički neispravno vozilo. Evidentiran je i jedan prekršaj koji je počinio recidivist vezano uz alkohol.

Zabilježeno je 30 prometnih nesreća od kojih je 9 nesreća s ozlijeđenim osobama. Tri osobe su zadobile teže, dok je četrnaest osoba lakše ozlijeđeno.


hr Mon Jul 04 2022 11:13:13 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5a00a6ddb9e03e169c8b467f/80
Foto: MUP

Dvije prometne nesreće s teškim tjelesnim ozljedama na šibenskom području

U Vodicama je na vozača motocikla Mercedesom naletio 51-godišnji mađarski državljanin

U prometnoj nesreći koja se 1. srpnja oko 17,30 sati dogodila u Dubravi, teške tjelesne ozljede zadobio je 26-godišnjak.

Do prometne nesreće je došlo kada se 26-godišnjak, upravljajući osobnim automobilom Volkswagen šibenskih registarskih oznaka bez korištenja sigurnosnog pojasa, kretao nerazvrstanom cestom prema priključku na glavnu cestu, nije prilagodio brzinu kretanja osobinama i stanju kolnika (nepregledni zavoj ulijevo) pri čemu izlaskom iz zavoja gubi nadzor nad upravljačem, automobil se zanosi i udara u metalnu zaštitnu ogradu, izlijeće van kolnika i prevrće na krov. Vozač je zadobio teške tjelesne ozljede i nakon pružene prve pomoći je pušten na kućnu njegu.

Protiv vozača će biti podnesen Obvezni prekršajni nalog.


U prometnoj nesreći koja se 2. srpnja oko 12,10 sati dogodila u Vodicama, teške tjelesne ozljede zadobio je 39-godišnji vozač motocikla.

Do prometne nesreće je došlo kada je 51-godišnji mađarski državljanin, upravljajući osobnim automobilom Mercedes mađarskih registarskih oznaka, s državne ceste skretao ulijevo prema kružnom toku, a da nije propustio sva vozila iz drugog smjera. Prilikom skretanja je udario u nadolazeći motocikl Yamaha šibenskih registarskih oznaka koji je zadržao svoj smjer kretanja. Vozač motocikla je pri padu zadobio teške tjelesne ozljede i nakon pružene prve pomoći je pušten na kućnu njegu.

Protiv 51-godišnjeg mađarskog državljanina će biti podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.


hr Mon Jul 04 2022 09:41:45 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .