Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5ea9abd66f2ab8f4038b46dc/80
Foto: Unsplash

Sestra u ginekološkoj ambulanti na Braču dala otkaz: "Ginekolog je na rubu"

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković objavila je status da je sestra u ginekološkoj ambulanti dala otkaz, dok se ne zna hoće li umirovljeni ginekolog, koji privremeno radi na pola radnog vremena, ostati i dalje raditi.
- Sestra u ginekologiji je dala otkaz, doktor Jašić ne zna hoće li nastaviti svoj rad. Činjenica je da je Dom zdravlja SDŽ-a preuzeo ginekološku ordinaciju, nisu riješili sve administrativne stvari, klima-uređaj ne radi cijelu godinu, a uvjeti u kojima pacijentice dolaze na pregled su kao u srednjem vijeku. Podsjećam da je iz Doma zdravlja SDŽ-a još u prosincu 2020. godine za Slobodnu Dalmaciju došla izjava: 'Iz Splita su jučer stigli radnici tehničke službe Doma zdravlja koji će ukloniti manjkavosti u ginekološkoj ambulanti i čekaonici.' Koje su to manjkavosti riješili, budući da su tek jutros, nakon pisanja novinara, radnici došli u Supetar u ordinaciju tražiti internetsku vezu ili već što?" napisala je Marković na Facebooku.

Nadalje, navodi da se mogu nalaziti sto i jedna opravdanja, ali da do danas nisu proradili ni klima, internet ni telefon.

- U međuvremenu smo ostali bez medicinske sestre, a pitanje je što će biti s ginekologom. U međuvremenu, Grad Supetar je kupio i donirao klimu za potrebe ginekologije da ne moramo čekati još godinu dana. Možemo se samo nadati da će se odgovorni za organizaciju zdravstvene zaštite na otoku Braču više usredotočiti na sustavnu organizaciju i planiranje raspodjele stručnog kadra, a ne gledanje u kristalnu kuglu. Ja već sada postavljam pitanja tko će zamijeniti radiologa kada ode u mirovinu? Tko će zamijeniti doktora medicine rada? Da ne bude da nismo znali. Ili da ne prođe mail zbog isključenog interneta", napisala je supetarska gradonačelnica danas na Facebooku.

Marković: Ginekolog mi je rekao da je situacija katastrofalna

Index je razgovarao s gradonačelnicom Supetra Ivanom Marković, koja je rekla da je razgovarala s jedinim ginekologom koji radi na Braču, a riječ je o umirovljenom dr. Branku Jašiću.

- Dr. Jašić ima 70 godina i on je nakon odlaska u mirovinu, pristao raditi dva do tri dana u tjednu po nekoliko sati jer drugog ginekologa nemamo. Kad je otišao na godišnji, nitko ga nije mijenjao, pa ga je po povratku s godišnjeg dočekala puna ambulanta. Rekao mi je da je situacija katastrofalna, da ga je dočekala ambulanta bez klime, bez interneta i telefona. U samo jedno jutro odradio je više od 60 pregleda, i to sve bez interneta, klime, telefona. Jutros, kad sam ga zvala, rekao je da je sestra odlučila dati otkaz jer nema uvjeta za rad, a on mi je rekao da mora dobro razmisliti što će i kako će", kazala je Marković za Index.

Navodi da je lokalna zajednica na Braču zajedno izašla s prijedlogom da liječniku, ginekologu i pedijatru plaćaju još 8000 kuna na njihovu plaću, samo da dođu tamo raditi.

"Nudili smo 8000 kuna ekstra na plaće"

- To smo ponudili, nitko nas iz Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije još nije zvao da bi nam nekoga doveli. Ako treba i smještaj, to se najlakše riješi. Svaka naša jedinica lokalne samouprave na Braču spremna je bilo što dati da nam nađu liječnika. Mi bismo uz njihovu redovnu plaću financirali još dodatno 8 tisuća kuna mjesečno za svakog od njih, uz uvjet da su na otoku minimalno pet godina. Pokrenuli smo inicijativu, ali rješenje je moguće jedino na nacionalnom nivou. Trebali bismo unaprijed znati tko će što stipendirati i da se na temelju toga dodjeljuje novac za rad na otocima", kazala je Marković.

Ističe da treba postojati sustav koji će raditi.

- Treba se znati kad netko od liječnika i zdravstvenog osoblja odlazi u mirovinu i koga će tamo poslati. Ako treba, platit ćemo mi i smještaj, naći ćemo ga. Mi smo rekli da smo otvoreni za sve što treba, sigurno će sve kolege pronaći što treba. Treba postojati sustav na razini države, da se stipendiraju liječnici i da im je obaveza odraditi određen broj godina na otoku. Mi ćemo pokrenuti stipendije za liječnike, moramo još vidjeti koliko, one će biti veće od ostalih stipendija, uz obavezu da odrade određen broj godina na otoku. Evo nama sad za godinu dana ide radiolog u mirovinu pa potom liječnik medicine rada. Na to treba misliti", rekla je Marković.

Ravnatelj Doma zdravlja: Plaće iste kao na kopnu, a smještaj na otocima je puno skuplji, dok ga u sezoni ni nema

Index je potom razgovarao s ravnateljem Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Markom Rađa, koji navodi da je najveći problem taj što nitko od liječnika u Hrvatskoj ne želi raditi i živjeti na otocima.

- To je problem sa svim otocima, mi kadrovskih stanova nemamo. Problem su nam i smještaj i plaća, koja je ista i za liječnika koji radi u centru Splita i za nekog tko radi na Braču. Lokalna zajednica na Braču je prošle zime izašla s prijedlogom da bi doktoru doplaćivali još na njegovu plaću, ali nitko od liječnika još nije iskazao interes da bi otišao raditi na Brač. Jedino gdje imamo riješen smještaj za liječnika su Selca na otoku Braču i Sućuraj na Hvaru, samo tamo imamo riješeno stanovanje", rekao je Marko Rađa za Index.

Što se tiče plaća, navodi da je to do vlade.

- Vlada kreira visinu plaća, a što se tiče smještaja, to je do lokalne samouprave. Problem je što među lokalnim stanovništvom nema liječnika, a za onog tko ne živi tamo, mora se riješiti stambeno pitanje. Evo prije 10 minuta sam se čuo s Radiologijom na Hvaru, trenutno im je inženjerka radiologije na bolovanju, pa sad nema tko raditi taj posao. A sad dolje smještaja nema, pa se ne može ni slati zamjenu jer ona ne bi imala gdje spavati. Ni na natječaj za inženjera radiologije nam se nitko neće javiti jer je plaća 5500 kuna, a samo mjesečni najam stana na Hvaru je oko 4000 kuna, s tim da u sezoni ni nema slobodnih stanova", rekao je Rađa.

"Liječnik je htio zadržati svoj broj"

Što se tiče uvjeta rada u ginekološkoj ambulanti na Braču, rekao je da je dr. Branko Jašić bio u privatnoj ordinaciji do 1.12. prošle godine.

- U trenutku preuzimanja ordinacije on je pristao da će raditi na četiri sata i htio je zadržati isti telefonski broj. E sad, s obzirom na to da procedura zadržavanja istog broja traje deset-petnaest-mjesec dana, on taj broj nije otkazao. Dom zdravlja uveo je svoj telefon i internet, a on je nastavio koristiti taj svoj privatni, koji nije otkazao, a ja uopće nisam znao za to. I, eto, njemu su isključili broj. Ne znam preko kojeg je operatera bio, ali internet i telefon u Domu zdravlja i dalje normalno radi, jer nije samo ginekolog u Supetru. U Supetru su i hemodijaliza, stacionar, dvije obiteljske ambulante, pedijatar, patronaža, sve je u sastavu Doma zdravlja i sve radi", kazao je Rađa.

"Ovdje se radi o politizaciji"

Kasnije je poslao i mail u kojem navodi da je ovdje riječ o politizaciji.

- Doktor Branko Jašić, ginekolog u Supetru trenutkom gašenja svoje privatne ordinacije nije otkazao Internet ugovoren na njegovu ordinaciju (zašto ne znam) već je nastavio isti koristiti umjesto da koristi Internet Doma zdravlja kao i sve druge službe u Domu zdravlja u Supetru. Kako račune koji glase na privatnu ordinaciju nije plaćao teleoperater je ugasio uslugu. U trenutku kad je teleoperater ugasio uslugu umjesto da tada nastavi koristiti Internet Doma zdravlja, doktor Jašić obavještava svoju stranačku kolegicu da u ordinaciji nema interneta zbog neplaćenih računa (samo čijih neplaćenih računa). Tehničari su u ponedjeljak, prvi radni da) na terenu te će uključiti mrežni kabel u računalo i ginekološka ordinacija će imati Internet i ovaj problem će biti riješen. Na kraju se nadam da doktor Jašić neće i prvi sljedeći problem koji se dogodi ići politizirati i skupljati jeftine političke bodove umjesto da se javi u Dom zdravlja da se problem što brže i kvalitetnije riješi", stoji u priopćenju koje nam je poslao Mako Rađa, nakon što su završili razgovor s njim.

U mailu je istaknuo kako Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije sve račune uredno plaća, pa tako i račune za Internet i telefon, piše Index.

hr Mon Aug 30 2021 21:08:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6145dcf86f52dfc4308b45fe/80
Foto: SDŽ

"Dani volonterskog rada u Splitu": Volonteri prikupljaju donacije za obnovu petrinjske škole

Splitsko-dalmatinska županija je izdvojila 3 milijuna kuna za tu školu
Splitsko-dalmatinska županija partner je Udruge „Mi“ na projektu Regionalnog volonterskog centra Split te je za Osnovnu školu „Ivan Goran Kovačić“ u Gori kraj Petrinje, koja je stradala u potresu, izdvojila 3 milijuna kuna, istaknuto je danas na Danima volonterskoga rada u Splitu.

- Mi smo sufinancirali izgradnju nove škole jer je ona uništena, a ovo ljeto smo po 50 djece iz te škole i iz susjednih škola primili na ljetovanje. - izjavio je župan Blaženko Boban. Dodao je kako je volonterizam izuzetno bitan.

- Volonter ima srce, krene i riješi problem. Od srca hvala svim volonterima. - rekao je.

Antonija Matković, voditeljica Volonterskog centra Split naglasila je važnost Splitsko-dalmatinske županije u provođenju njihovih projekata.

- Županija nam se uvijek rado odazove. Ovo je volontersko-humanitarna organizacija na kojoj sudjeluje tridesetak organizacija i na svakom od štandova prikupljaju se donacije za obnovu Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ u Gori. - rekla je Matković.
hr Sat Sep 18 2021 14:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6145dbb26f52dfc3308b4618/80
Foto: SDŽ

Župan Boban sa suradnicima na Zelenoj čistki u Žrnovnici

Sudjelovali su na današnjoj Zelenoj čistki u Žrnovnici, koju je organizirala tamošnja Udruga „Žrvanj“.
Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban sa zamjenikom Stipom Čogeljom i pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislavom Đonlićem sudjelovao je na današnjoj Zelenoj čistki u Žrnovnici, koju je organizirala tamošnja Udruga „Žrvanj“.  

- Jako je bitno da sebe osvijestimo kako smo dužni prostor oko sebe držati čistim i urednim. Ako smo mi neuredni, nema te institucije koja može sanirati naše probleme. Na institucijama je rješavanje reciklažnih dvorišta, pretovarnih stanica i zelenih otoka, ali moramo raditi na svijesti građana o prostoru i prirodi. - izjavio je župan Blaženko Boban.

- Splitsko-dalmatinska županija prijateljski već godinama stoji uz našu udrugu i mnoge projekte sigurno ne bismo organizirali bez pomoći Županije. Najveći ponos nam je bio kada nas je prije 2 godine župan podupro u ideji da sačuvamo autohtonu žrnovsku jabuku. - izjavio je Rade Popadić iz Udruge „Žrvanj“.hr Sat Sep 18 2021 14:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f0464b2daf72dc82a8b466a/80

Korona u Dalmaciji: U Šibensko-kninskoj 47 novooboljilih, a u Zadarskoj 55

Donosimo brojke iz dvije županije u Dalmaciji
U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestili su iz Županijskog stožera civilne zaštite.

Od 47 novooboljelih, 22 osobe su s područja Šibenika, devet iz Knina, sedam iz Vodica, šest iz Primoštena, dvije iz Jezera i jedna iz Rogoznice.

Trenutno je 189 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 21 pacijent, od kojih su dva na terapiji visokim protokom kisika (HFNO-u) i dva pacijenta na neinvazivnoj ventilaciji (NIV-u). Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 469 osoba, od toga je 446 bliski kontakt oboljelih, a za 23 osobe je određena mjera samoizolacije zbog ulaska u Republiku Hrvatsku prema trenutno važećim zdravstvenim mjerama za ulazak u Republiku Hrvatsku, a koje su na snazi zbog suzbijanja širenja bolesti COVID-19. 

U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 439 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Zadarska županija

Na području županije 55 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a dvije su osobe preminule.  

Novooboljele osobe izolaciju provode na području gradova Zadar (25), Biograd na Moru (1), Benkovac (2), Obrovac (3) i  Nin (2) te općina Bibinje (3), Kolan (2), Novigrad (2), Polača (1), Poličnik (3), Posedarje (1), Povljana (1), Preko (1), Privlaka (2), Sukošan (1), Sv.Filip i Jakov (1), Vir (1) i Zemunik Donji (3).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 487  uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 487  stanovnika, a od bolesti su se oporavile 42 osobe.  

U Općoj bolnici Zadar i  Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru s koronavirusom preminule su dvije žene u dobi od 95 i 93 godine.

U Općoj bolnici Zadar na COVID odjelima hospitalizirano je 24 bolesnika od kojih je dvoje na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 15 pacijenata oboljelih od koronavirusa.  

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije. 
hr Sat Sep 18 2021 13:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/59143fc0b9e03e5b058b45b4/80
Foto: Screenshot / YouTube

Policija upozorava: "Čuvajte se lažnih popisivača"

Policija je zbog toga ponovno poslala upozorenje građanima
Od početka prve faze popisa stanovništva Državni zavod za statistiku zaprimio je nekoliko dojava građana o lažnom predstavljanju pojedinaca kao popisivača s ciljem ulaska ili pokušaja ulaska u dom.

Jedan od takvih slučajeva zbio se u petak oko 10 sati u Zagrebu kada je nepoznata počiniteljica lažno predstavila 93-godišnjakinji navodeći da treba ispuniti upitnik i na taj način ušla u stan. Nedugo potom u stan je došla još jedna ženska osoba koja je iskoristila tu situaciju i nepažnju oštećene te otuđila novac i nakit.

Policija je zbog toga ponovno poslala upozorenje građanima.

- Podsjećamo sugrađane da druga faza Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj – terensko popisivanje (kada će popisivači na terenu popisivati stanovništvo s pomoću prijenosnog računala, metodom intervjua licem u lice) započinje 27. rujna 2021. godine dok je u tijeku prva faza Popisa – SAMOPOPISIVANJE, preko portala e-Građani, koja traje do 26. rujna. 2021. godine.

Pozivamo građane da vodeći se navedenim budu na oprezu te da o mogućim sumnjivim događajima odmah obavijeste policiju pozivom na broj 192. Popisivači koji će popisivati stanovništvo na terenu od 27. rujna do 17. listopada 2021. godine imat će majice i maske Popisa, akreditacije, prijenosna računala te EU digitalnu Covid potvrdu. - kazala je policija. 
hr Sat Sep 18 2021 13:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .